Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Transporturi: s-a deschis votul public cu privire la planificatoarele electronice de călătorii

Bruxelles, 5 decembrie 2011 - În cadrul primului concurs european pentru mobilitate, lansat de vicepreședintele Siim Kallas, comisarul pentru mobilitate și transport, cetățenii europeni au fost invitați astăzi să înceapă să voteze pentru planificatorul lor preferat de călătorii multimodale. Ideea care a stat la baza acestui concurs a fost aceea de a informa și de a stimula dezvoltarea unor planificatoare integrate de călătorii, care să permită depășirea frontierelor naționale și să ofere mijloace alternative de transport. Acum este rândul publicului să-și spună cuvântul cu privire la planificatoarele prezentate.

Cu ocazia lansării acestui concurs, vicepreședintele Kallas a declarat: „Amalgamul de planificatoare de călătorii existent în prezent este incompatibil cu piața unică europeană a transporturilor de care avem nevoie cu toții. De ce nu pot încă să-mi planific sau să-mi rezerv pe internet, dintr-un singur clic, o călătorie prin Europa astfel încât să trec de la avion la tren sau vapor, la transportul urban sau rutier? Tehnologia există deja, mai trebuie doar să începem să o folosim.” Cu ocazia deschiderii votului public de astăzi, dl Kallas a adăugat: „Având posibilitatea de a căuta și de a găsi planuri de călătorie alternative din doar câteva simple clicuri, fără stresul provocat de necesitatea de a consulta mai multe site‑uri, oamenii vor putea să aleagă cea mai convenabilă soluție de transport, ceea ce va determina funcționarea mai rapidă și mai eficientă a întregului sistem de transport. Trebuie să depunem eforturi pentru ca lucrurile să continue să avanseze, însă deocamdată trebuie să vedem ce am realizat până în prezent: spuneți-vă părerea!”

Concursul pentru crearea unui planificator de călătorii cu adevărat european a fost deschis tuturor, de la societăți și organizații, până la orice persoană interesată de călătorii. Au fost prezentate 28 de exemple de planificatoare de călătorii și 22 de idei inovatoare. Din nefericire, deși inovatoare și ușor de utilizat, unele dintre planificatoarele prezentate nu au respectat cerințele stricte legate de aplicarea transfrontalieră și multimodală.

Acum este rândul publicului să voteze, în perioada 5 decembrie 2011 - 13 ianuarie 2012, cele 12 planificatoare finaliste. În paralel, un juriu format din experți se va reuni pentru a delibera asupra ideilor prezentate. Cele mai bune proiecte din fiecare categorie vor fi anunțate de vicepreședintele Kallas cu ocazia unui eveniment care va avea loc la Bruxelles, în februarie 2012. Ca premiu, câștigătorii din fiecare categorie vor fi invitați la Congresul mondial STI, care se va desfășura anul viitor (22-26 octombrie 2012) la Viena, pentru a-și prezenta ideile și soluțiile la standul Comisiei.

Pe pagina web actualizată a concursului (www.eujourneyplanner.eu) se găsește o hartă a planificatoarelor supuse votului electronic și o listă completă a planificatoarelor de călătorii și a ideilor prezentate Comisiei în cadrul concursului.

Provocările majore cu care se confruntă în prezent sectorul transporturilor (creșterea congestiei și a costului carburanților, schimbările climatice) ne obligă să căutăm și să găsim modalități mai inteligente de a călători. O soluție ar fi recursul mai frecvent la călătorii multimodale, și anume la utilizarea diferitelor moduri de transport pe parcursul unei singure călătorii. Pe lângă faptul că este mai ecologică, această soluție este fără îndoială mai economică și adaptabilă la necesitățile în materie de călătorii ale fiecăruia dintre noi. Deși există deja peste 100 de planificatoare de călătorii, niciunul nu permite încă cetățenilor europeni care doresc să călătorească pe teritoriul Europei să găsească informații sau să rezerve un singur bilet valabil pentru întreaga călătorie, indiferent de numărul de țări pe care le traversează sau de mijloacele de transport utilizate.

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar