Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Vervoer: Europeanen kiezen beste elektronische reisplanner

Brussel, 5 december 2011 - In het kader van de eerste Europese mobiliteitswedstrijd roept Siim Kallas, vicevoorzitter van de Commissie en bevoegd voor vervoer, de Europeanen vandaag op hun stem uit te brengen op hun favoriete multimodale reisplanner. Doel van de wedstrijd was het publiek bewust te maken van het belang van geïntegreerde internationale multimodale reisplanners en de ontwikkeling van dergelijke planners aan te moedigen. Nu is de gebruiker aan het woord.

Bij de lancering van de wedstrijd stelde vicevoorzitter Kallas dat: "het huidige lappendeken van planners niet verenigbaar is met de eengemaakte Europese vervoersmarkt die we nodig hebben. Waarom kan ik nog steeds niet met één muisklik een reis door Europa plannen waarbij ik overstap van het vliegtuig op de boot en daarna verder reis met het stedelijk openbaar vervoer? De technologie bestaat reeds, maar we moeten ze ook gebruiken." Bij de opening van de stemming voegde dhr. Kallas eraan toe dat "de mogelijkheid om met enkele muisklikken alternatieve reisroutes op te zoeken en te vergelijken zonder daarbij een boel websites te moeten openen, mensen zal helpen om de voor hen meest geschikte vervoersoplossing te kiezen en het hele vervoerssysteem vlotter en efficiënter zal maken. We moeten blijven streven naar verdere vooruitgang, maar nu is het moment gekomen om te kijken waar we vandaag staan: uw stem als gebruiker is belangrijk!"

Iedereen kon aan de wedstrijd voor de ontwikkeling van een echte Europese reisplanner deelnemen: bedrijven en organisaties, maar even goed mensen met belangstelling voor reizen. Er werden 28 voorbeelden van reisplanners en 22 vernieuwende ideeën voorgesteld. Helaas beantwoordden niet alle ingediende reisplanners – ondanks hun innoverende karakter en gebruiksvriendelijkheid – aan de strenge eisen inzake grensoverschrijdende en multimodale gegevens.

Tussen 5 december 2011 tot 13 januari 2012 mag het publiek stemmen op een van de 12 genomineerde planners. Een jury van deskundigen beoordeelt tegelijk de voorgestelde ideeën. In februari 2012 geeft vicevoorzitter Siim Kallas een persconferentie in Brussel waarop de winnaars in elke categorie worden bekendgemaakt. Als beloning worden zij uitgenodigd op het volgende ITS-wereldcongres in Wenen (van 22 tot en met 26 oktober 2012) om hun ideeën en oplossingen voor te stellen op de stand van de Commissie.

De lijst van de genomineerde planners, waarop je online kunt stemmen, staat op de bijgewerkte wedstrijdwebsite (www.eujourneyplanner.eu). Daar vind je ook de volledige lijst van de in het kader van de wedstrijd aan de Commissie voorgestelde planners en ideeën.

Om de grote hedendaagse vervoersproblemen, zoals toenemende congestie, stijgende brandstofprijzen en de klimaatverandering, aan te pakken, moeten we slimmer gaan reizen. Multimodaal reizen – waarbij verschillende vervoerswijzen worden gebruikt voor een verplaatsing van deur tot deur – is een deel van de oplossing. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar wellicht ook goedkoper en biedt vervoersoplossingen op maat. Hoewel er reeds meer dan 100 reisplanners bestaan, biedt nog geen enkele de mogelijkheid informatie te vinden of een ticket te boeken voor een volledige reis door Europa met een combinatie van verschillende vervoerswijzen en waarbij diverse landen worden doorkruist.

Contact :

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar