Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

Liikenne: sähköisiä reittioppaita koskeva yleisöäänestys avattu

Bryssel 5. joulukuuta 2011 - Euroopan kansalaisia on kehotettu antamaan tästä päivästä alkaen äänensä parhaimpana pitämälleen multimodaaliselle reittioppaalle. Tämä yleisöäänestys on osa liikkuvuudesta ja liikenteestä vastaavan komission varapuheenjohtajan Siim Kallasin käynnistämää eurooppalaisen liikennesuunnittelun haastekampanjaa. Kampanjan tavoitteena oli lisätä tietoisuutta kansalliset rajat ylittävistä ja vaihtoehtoisia liikennemuotoja tarjoavista all-in-one ‑reittioppaista ja kannustaa niiden kehittämistä. Nyt on suuren yleisön aika esittää mielipiteensä ehdotetuista reittioppaista.

Haastekampanjaa käynnistäessään varapuheenjohtaja Kallas oli todennut seuraavaa: "Nykyinen reittioppaiden moninaisuus ei sovellu Euroopan liikenteen sisämarkkinoille, joita kaikki eurooppalaiset tarvitsevat. Miksen voi vielä suunnitella tai varata netistä yhdellä kertaa Euroopan halki kulkevaa matkaani, jossa vaihdan lentokoneesta junaan tai laivaan, kaupunkibussiin tai linja-autoon? Teknologia on jo keksitty, tarvitsee vain ryhtyä toimeen." Tämänpäiväisessä yleisöäänestyksen avaustilaisuudessa Kallas lisäsi: "Vaihtoehtoisten matkustussuunnitelmien löytäminen ja vertailu vain muutamalla klikkauksella yhdeltä ja samalta verkkosivulta auttaa matkailijoita valitsemaan heille henkilökohtaisesti parhaan liikenneratkaisun. Tämän ansiosta koko liikennejärjestelmä voi toimia sujuvammin ja tehokkaammin. Asiassa on pyrittävä jatkossakin saamaan aikaan edistystä, mutta nyt on aika tarkistaa, miten pitkälle olemme päässeet: kerro mielipiteesi!"

Kuka tahansa, niin yritykset, järjestöt kuin kaikki matkustamisesta kiinnostuneet, saattoivat tarttua haasteeseen ja ehdottaa eurooppalaista reittiopasta. Haasteen aikana toimitettiin 28 reittiopasehdotusta ja 22 uutta innovatiivista ideaa. Valitettavasti kaikki esitetyt reittioppaat – niin innovatiivisia ja helppokäyttöisiä kuin ne kenties olivatkin – eivät täyttäneet tiukkoja rajatylittäviä ja multimodaalisia vaatimuksia.

Suuren yleisön on nyt tullut aika äänestää 5. joulukuuta 2011 ja 13. tammikuuta 2012 välisenä aikana mieleistään reittiopasta esivalinnan läpäisseiden 12 ehdotuksen joukosta. Asiantuntijaraati kokoontuu samanaikaisesti keskustelemaan esitetyistä ideoista. Varapuheenjohtaja Kallas julkistaa kunkin kategorian parhaat ehdotukset Brysselissä helmikuussa 2012 järjestettävässä tilaisuudessa. Palkinnoksi kunkin kategorian voittajat kutsutaan Wienissä 22.–26. lokakuuta 2012 järjestettävään ITS:n maailmankongressiin esittelemään ideoitaan ja ratkaisujaan komission näyttelyosastolla.

Haastekampanjaa käsittelevällä päivitetyllä verkkosivustolla (www.eujourneyplanner.eu) on kartta verkkoäänestyksen kohteena olevista reittioppaista sekä täydellinen luettelo komissiolle haastekampanjan aikana toimitetuista reittioppaista ja ideoista.

Liikennealan suuret tämänhetkiset ongelmat, kuten lisääntyvä ruuhkautuminen, polttoainekustannukset ja ilmastonmuutos, merkitsevät, että meidän on keksittävä älykkäämpiä tapoja matkustaa. Yksi keino on lisätä multimodaalista matkustusta eli käyttää monia liikennemuotoja osana yhtä "ovelta ovelle" ulottuvaa matkaa. Paitsi että se on ympäristön kannalta parempi ratkaisu, se tulee myös todennäköisesti halvemmaksi ja tarjoaa yksilöllisiä matkustusratkaisuja. Markkinoilla on jo yli 100 reittiopasta, mutta toistaiseksi yksikään niistä ei anna Euroopan kansalaisille mahdollisuutta löytää tietoja tai ostaa lippu koko matkalle riippumatta siitä, miten monta maata tai mitä liikennemuotoja matkaan sisältyy.

Yhteyshenkilöt:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar