Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen – Pressemeddelelse

Transport: Afstemning om elektroniske rejseplanlæggere er sat i gang

Bruxelles, den 5. december 2011 - Europas borgere kan fra i dag stemme på deres foretrukne multimodale rejseplanlægger. Det er et led i den første European Mobility Challenge, som er sat i gang af næstformand Siim Kallas, der er kommissær for mobilitet og transport. Hensigten med konkurrencen er at skabe opmærksomhed om "alt-i-én" rejseplanlæggere, dvs. at de rækker videre end de nationale grænser og rummer alternative transportmåder, og at stimulere udvikling af sådanne værktøjer. Nu er tiden inde til, at folk kan give deres besyv med om de foreslåede planlæggere.

Ved lanceringen af konkurrencen sagde Siim Kallas følgende: "Det usammenhængende udvalg af rejseplanlæggere, der tilbydes i dag, er ikke foreneligt med det indre marked for transport, som vi alle sammen efterspørger. Hvorfor kan jeg stadig ikke planlægge eller reservere en rejse gennem Europa, hvor jeg skifter fra fly til tog eller skib, eller til bybus eller rutebil, på én gang online? Teknologien findes allerede, og vi skal bare have sat gang i tingene." Og Siim Kallas tilføjede ved åbningen af afstemningen i dag: "Hvis folk kan finde og sammenligne alternative rejseplaner med nogle få simple klik uden at skulle skifte frem og tilbage mellem forskellige websteder, vil det hjælpe dem med at vælge den personlige transportløsning, der passer dem bedst. Samtidig vil hele transportsystemet komme til at fungere mere smidigt og effektivt. Vi må skubbe på for at opnå yderligere fremskridt, men lige nu er tiden inde til at tjekke, hvor langt vi er kommet, så sig frem!"

Konkurrencen om en egentlig europæisk rejseplanlægger var åben for alle, dvs. interesserede firmaer, organisationer og enkeltpersoner. Der kom 28 forskellige rejseplanlæggere ind og 22 helt nye ideer. Desværre opfyldte ikke alle de indkomne forslag de strenge krav om at være grænseoverskridende og multimodale, selv om de var brugervenlige og nyskabende.

Nu er tiden inde til, at offentligheden kan stemme på de 12 planlæggere på shortlisten. Afstemningen er åben fra 5. december 2011 til 13. januar 2012, og sideløbende med den vil et panel af eksperter mødes og drøfte de forelagte ideer. De bedste forslag i hver kategori bliver bekendtgjort af Siim Kallas ved et arrangement i Bruxelles i februar 2012. Vinderne i hver kategori får som præmie en indbydelse til at deltage i næste års ITS-verdenskonference i Wien (22.-26. oktober 2012), hvor de kan præsentere deres idéer og løsninger på Kommissionens stand.

På konkurrencens ajourførte websted (www.eujourneyplanner.eu) er der en oversigt over de planlæggere, der kan stemmes på, og en komplet liste over de rejseplanlægger og idéer, Kommissionen har modtaget i forbindelse med konkurrencen.

De store problemer, vi står over for i transportsektoren i dag, fx tiltagende trafik, brændstofudgifter og klimaændringer, kræver, at vi finder frem til mere intelligente måder at rejse på. Flere multimodale rejser, dvs. at der indgår flere transportmåder i en rejse fra dør til dør, er en del af svaret. Det er ikke bare bedre for miljøet, men sandsynligvis også for pengepungen, og det giver mulighed for personligt tilpassede rejseløsninger. Selv om der allerede findes over 100 rejseplanlæggere, er der endnu ikke én, hvormed de europæiske borgere kan finde oplysninger om en hel rejse gennem et vilkårligt antal lande i Europa med vilkårligt mange transportmåder, eller reservere en billet til en sådan rejse.

Kontaktpersoner:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar