Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Salzburg câștigă premiul acordat de UE orașelor cu cele mai bune facilități pentru persoanele cu handicap

Bruxelles, 1 decembrie 2011 – Orașul austriac Salzburg a fost declarat astăzi câștigătorul premiului european Access City Award 2012, prin care se urmărește ca orașele europene să devină mai accesibile persoanelor cu handicap. Acest premiu, decernat în fiecare an, are ca scop recunoașterea eforturilor de îmbunătățire a accesibilității în mediul urban și promovarea participării în condiții de egalitate a persoanelor cu handicap. Comisia Europeană a apreciat angajamentul de lungă durată al orașului Salzburg, abordarea coerentă și rezultatele excelente în ceea ce privește îmbunătățirea accesibilității, la care au participat direct persoanele cu handicap.

Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție, a decernat premiul cu ocazia Zilei europene a persoanelor cu handicap. Inițiativa, organizată în parteneriat cu Forumul european al persoanelor cu handicap (EDF), este o acțiune-cheie din cadrul strategiei UE pentru persoanele cu handicap (IP/10/1505 și MEMO/10/578) și urmărește promovarea inițiativelor privind accesibilitatea în orașele europene.

Asigurarea unei vieți accesibile pentru toți cetățenii este unul dintre principalele obiective ale strategiei noastre pentru o Europă fără bariere”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „Access City Award contribuie la recunoașterea și promovarea bunelor practici în întreaga Europă, acum, când se înregistrează o îmbătrânire a populației, iar accesibilitatea pentru toți devine o necesitate. Accesibilitatea poate fi un stimulent pentru inovare și creștere economică. Acest lucru este deosebit de relevant în actualul climat economic. Susțin ideea unui Act privind accesibilitatea pentru Europa și intenționez să prezint o propunere în acest sens până la sfârșitul anului 2012.”

Juriu european a desemnat câștigător orașul Salzburg pentru realizările sale excepționale în toate domeniile-cheie legate de accesibilitate: spațiul construit și spațiile publice; transportul și infrastructurile conexe; informare și comunicare, inclusiv tehnologiile noi, facilități și servicii publice.

Ceilalți finaliști au fost (în ordine alfabetică):

  • Cracovia (Polonia), oraș ales pentru angajamentul său de a îmbunătăți accesibilitatea în contextul problematic al unei infrastructuri inaccesibile și pentru atenția specială acordată accesului la monumentele aflate în patrimoniul cultural;

  • Marburg (Germania), oraș ales pentru angajamentul său de lungă durată în ceea ce privește accesibilitatea, pentru strategia sa clară pentru viitor, concepută pe termen lung, și pentru integrarea exemplară a persoanelor cu handicap în proiectele privind accesibilitatea dezvoltate la nivel municipal, din faza de planificare până în cea de execuție;

  • Santander (Spania), oraș care se numără printre finaliști datorită preocupării constante de a elabora programe urbane bazate pe accesibilitate și pe o abordare universală din punct de vedere conceptual, precum și datorită calității și a durabilității rezultatelor obținute.

La a doua ediție a Access City Award au participat 114 orașe din 23 de state membre ale UE care trebuiau să dovedească faptul că au făcut eforturi și au înregistrat rezultate în cea ce privește garantarea unui acces în condiții e egalitate pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă sau abilități. Juriile naționale, alcătuite din persoane cu handicap și experți în accesibilitate, au preselectat 31 de candidați pentru etapa europeană a concursului.

Context

„Accesibilitate” înseamnă accesul persoanelor cu handicap, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, la transporturi, la sisteme și tehnologii ale informației și comunicațiilor, precum și la alte facilități și servicii.

Aceasta este cea de a doua ediție anuală a Access City Award. Câștigătorul primei ediții a fost orașul Avila din Spania (IP/10/1641). În acest an, pe lângă câștigător și cei trei finaliști, juriul a acordat mențiuni speciale următoarelor orașe:

  • Grenoble (Franța) pentru facilitățile și serviciile publice: un angajament de lungă durată în ceea ce privește îmbunătățirea accesibilității și o politică coerentă de incluziune socială, bazată pe accesibilitatea infrastructurilor;

  • Ljubljana (Slovenia) pentru transporturi și infrastructuri conexe: măsuri coerente și integrate pentru asigurarea accesibilității în zona centrală a orașului (autobuze dotate cu sisteme audio și video de anunțare a stațiilor, semne Braille în stațiile de autobuz, hartă tactilă a zonei centrale a orașului);

  • Olomouc (Republica Cehă) pentru acțiuni de informare și de comunicare în care sunt introduse noi tehnologii și care au condus la elaborarea de proiecte inovatoare, printre care se numără un ghid turistic multimedia – un nou instrument interactiv de navigație care include un sistem GPS, precum și informații audio și video în mai multe limbi;

  • Terrassa (Spania) pentru spațiul construit și spațiile publice: eforturi susținute pentru a face accesibile siturile istorice, accentul fiind pus în special pe eliminarea barierelor de arhitectură din clădirile rezidențiale, parcuri, străzi, piețe și clădiri istorice, prin instalarea de ascensoare, rampe și poduri.

Pentru informații suplimentare

Sala de presă a Direcției Generale Justiție:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Access City Award

www.accesscityaward.eu

Pagina web a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar al UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

Persoane de contact :

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar