Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Zračni promet: Komisija pozdravlja sporazum o letih prek Sibirije

Bruselj, 1. decembra 2011 – Evropska komisija in ruska vlada sta sprejeli sporazum o posodobitvi pobiranja pristojbin za lete prek Sibirije. S 1. januarjem 2014 bodo vse pristojbine, ki jih morajo plačati letalske družbe EU za lete prek ruskega ozemlja, neposredno povezane s stroški, pregledne in enako visoke za vse letalske družbe. Sporazum je bil sprejet na podlagi izmenjave pisem med rusko ministrico za gospodarski razvoj Elviro Nabiullino ter podpredsednikom Komisije Siimom Kallasom in evropskim komisarjem za trgovino Karelom De Guchtom. Sporazum bo začel veljati 1. januarja 2012, potem ko bo ministrska konferenca STO dala zeleno luč za vstop Rusije v STO, kar bo predvidoma 16. decembra 2011.

Trenutno morajo letalski prevozniki EU plačati pristojbine za lete prek Sibirije, ki so namenjeni v Azijo. Ti stroški znašajo po ocenah približno 320 milijonov evrov na leto, večina tega denarja pa gre neposredno družbi Aeroflot. EU že dolgo skrbi, da ta plačila pomenijo kršitev konkurenčnega prava EU in mednarodnega prava (Čikaška konvencija). Stroške letalskih družb zvišujejo na nepošten način, saj so letalske karte iz Evrope do azijskih destinacij s tem dražje, izkrivlja pa se tudi konkurenca med letalskimi družbami na tem trgu. Dodatno obremenjujejo tudi trgovinske odnose med EU in Azijo.

Osnutek današnjega sporazuma je bil pripravljen že leta 2006 na podlagi „dogovorjenih načel“, vendar bo začel šele zdaj veljati.

Podpredsednik Komisije Siim Kallas je poudaril pomen tega napredka v odnosih EU in Rusije na področju letalskega prometa: „Pristojbine za lete prek Sibirije so že desetletja največja ovira za izboljšanje odnosov med EU in Rusijo na področju letalskega prometa, največjo škodo pa trpijo letalske družbe in potniki. Današnji sporazum je zato zelo pomemben mejnik pri doseganju tesnega sodelovanja na številnih področjih letalskega prometa. Z ruskim ministrom za transport Igorjem Levitinom sva se o tem pogovarjala med nedavnim vrhom EU-Rusija o letalskem prometu v Sankt Petersburgu, s poljskim predsedstvom pa smo tesno sodelovali za dokončno oblikovanje sporazuma. Ta sporazum je jasen znak pozitivne naravnanosti Sankt Petersburga! Zdaj se veselimo njegove hitre izvedbe.“

Komisar Karel De Gucht pa je poudaril pomen tega sporazuma na vstop Rusije v STO: „Jasna zaveza, ki smo jo prejeli od Rusije, da bodo pristojbine za lete prek Sibirije neposredno povezane s stroški, pregledne in nediskriminatorne, je pomagala utreti pot za podporo EU za vstop Rusije v STO. Oba dosežka sta zelo dobra novica.“

Naslednji koraki

Rusija in države članice EU morajo do 1. julija 2012 spremeniti svoje dvostranske sporazume o letalskem prometu, da bodo „dogovorjena načela“ v celoti izvedena.

Za več informacij o odnosih med EU in Rusijo na področju letalskega prometa glej:

MEMO/11/695

MEMO/11/167

Kontakti:

Helen Kearns (+32 22987638)

Dale Kidd (+32 22957461)


Side Bar