Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Transport aerian: Comisia salută acordul privind survolarea Siberiei

Bruxelles, 1 decembrie 2011 - Comisia Europeană și autoritățile ruse au convenit să modernizeze sistemul taxelor de survolare a Siberiei. De la 1 ianuarie 2014, toate tarifele pe care companiile aeriene din UE trebuie să le plătească pentru zborul deasupra teritoriului rus vor fi stabilite în funcție de costuri și vor fi transparente. Acestea nu vor crea discriminare între companiile aeriene. Acordul este stabilit printr-un schimb de scrisori între ministrul rus al dezvoltării economice, doamna Elvira Nabiullina, pe partea rusă, și vicepreședintele Siim Kallas și comisarul UE pentru comerț, Karel De Gucht, în numele Comisiei. Acordul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012, după ce Conferința ministerială a OMC va fi dat undă verde aderării Rusiei la OMC, fapt care se așteaptă să aibă loc la 16 decembrie 2011.

În prezent, transportatorii aerieni din UE sunt obligați să plătească pentru survolarea Siberiei în cazul zborurilor care au ca destinație Asia. Se estimează că aceste plăți se ridică la aproximativ 320 milioane EUR pe an – majoritatea fiind plătite direct către Aeroflot. UE și-a manifestat demult îngrijorarea cu privire la faptul că aceste plăți reprezintă o încălcare atât a legislației antitrust a UE, cât și a legislației internaționale (Convenția de la Chicago). Mai mult, impunerea acestor plăți duce la o creștere inechitabilă a costurilor pentru companiile aeriene, ceea ce rezultă în bilete de avion mai costisitoare pentru zboruri din Europa către destinații din Asia, denaturând concurența dintre companiile aeriene pe aceste piețe. Aceste plăți creează, de asemenea, o povară suplimentară în ceea ce privește relațiile comerciale dintre UE și Asia.

Bazele acordului de astăzi au fost puse în 2006, prin elaborarea unui set de „principii convenite”, însă acordul va intra în vigoare abia acum.

Vicepreședintele Comisiei, Siim Kallas, subliniază importanța acestui progres în relațiile aviatice dintre UE și Rusia: „Redevențele pentru survolarea Siberiei au fost timp de decenii singurul și cel mai important obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor aviatice dintre Uniunea Europeană și Rusia, în detrimentul companiilor aeriene și al pasagerilor. Acordul de astăzi este, prin urmare, o etapă foarte importantă în vederea consolidării unei cooperări mai strânse în multe domenii ale sectorului aviației. Igor Levitin, ministrul rus al transporturilor, și cu mine am convenit asupra acestui aspect în cadrul reuniunii la nivel înalt UE-Rusia în domeniul aviației organizată la Sankt Petersburg și am colaborat îndeaproape cu Președinția poloneză pentru finalizarea acordului. Prezentul acord reflectă în mod clar spiritul pozitiv de cooperare care s-a făcut resimțit la reuniunea de la Sankt Petersburg! Așteptăm cu nerăbdare punerea în aplicare rapidă a acestuia.”

Comisarul Karel De Gucht subliniază importanța acestui acord din perspectiva aderării Rusiei la OMC: „Angajamentul clar pe care l-am primit din partea Rusiei pentru ca tarifele de survolare a Siberiei să fie stabilite în funcție de costuri, să fie transparente și nediscriminatorii a contribuit la pregătirea terenului pentru sprijinul acordat de UE în favoarea aderării Rusiei la OMC. Ambele evoluții sunt vești deosebit de bune.”

Etapele următoare

Rusia și statele membre ale UE dispun de termenul limită de 1 iulie 2012 pentru a‑și modifica acordurile bilaterale privind serviciile de transport aerian în vederea punerii depline în aplicare a „principiilor convenite”.

Pentru mai multe informații asupra relațiilor aviatice dintre UE și Rusia:

MEMO/11/695

MEMO/11/167

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar