Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Légi közlekedés: megállapodás született a Szibéria átrepüléséért felszámított díjakról

Brüsszel, 2011. december 1. – Az Európai Bizottság és Oroszország kormánya megállapodott a Szibéria átrepüléséért felszámított díjak rendszerének korszerűsítéséről. 2014. január 1-jétől az Oroszország légterén átrepülő uniós légitársaságok csak a tényleges költségekhez igazodó, átlátható díjak megfizetésére kötelezhetők, mégpedig azonos mértékben. A megállapodás levélváltás formájában jött létre orosz részről Elvira Nabiullina gazdaságfejlesztési miniszter, az EU részéről pedig Siim Kallas alelnök és Karel De Gucht kereskedelemért felelős európai biztos között. Hatályba 2012. január 1-jén lép majd, miután a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) a 2011. december 16-ra kitűzött miniszteri konferenciáján szentesíti Oroszország WTO-csatlakozását.

Jelenleg egyes uniós légitársaságoknak számos ázsiai célállomás viszonylatában fizetniük kell Szibéria átrepüléséért. Becslések szerint ezek az uniós légitársaságok évente eddig mintegy 320 millió EUR összegű díjat róttak le, javarészben közvetlenül az orosz Aeroflot légitársaságnak. A Bizottság régóta aggályosnak tartja ezt a gyakorlatot, amely ellentétes az uniós trösztellenes jogszabályokkal, és a nemzetközi jogszabályokkal (a Chicagói Egyezménnyel) sem egyeztethető össze. Ráadásul méltánytalanul megnöveli a légitársaságok költségeit és ezáltal az Európából Ázsiába közlekedő járatok jegyárait, és végső soron torzítja a versenyt az érintett piacokon. Az EU és Ázsia közötti kereskedelmi kapcsolatokra nézve szintén külön tehertételt jelent.

A ma létrejött megállapodás alapja „közös alapelvek” formájában már 2006-ban létezett, de csak mostantól lesz alkalmazandó.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke külön kiemelte a légi közlekedés terén az EU és Oroszország közötti kapcsolatokban most elért áttörés jelentőségét: „A Szibéria fölötti átrepülésért felszámolt jogdíjak évtizedek óta szinte egyedüli gátként nehezítik – a légitársaságok és az utasok kárára – az EU és Oroszország közötti légiforgalmi kapcsolatok fejlődését. A ma létrejött megállapodás ezért rendkívül fontos mérföldkőnek számít azon az úton, amely a légi közlekedés számos területén szorosabb együttműködéshez vezet. Ezt az álláspontomat az Oroszországi Föderáció közlekedési minisztere, Igor Levityin is osztotta a legutóbbi szentpétervári EU–Oroszország légi közlekedési csúcstalálkozó alkalmával. A lengyel elnökségnek nem kis szerepe van abban, hogy sikerült tető alá hozni a megállapodást, amelyből egyértelműen sugárzik Szentpétervár pozitív szelleme. Már csak a zökkenőmentes gyakorlati megvalósítás van hátra.”

Karel De Gucht európai biztos a megállapodás jelentőségét Oroszország WTO-csatlakozása szempontjából méltatta: „A Szibéria átrepüléséért felszámított díjak költségalapú, átlátható és megkülönböztetésmentes kivetése tekintetében az orosz részről tanúsított egyértelmű kötelezettségvállalás hozzájárult ahhoz, hogy az EU támogatásával egyenes legyen az út a WTO-tagság felé. Mindkét fejlemény rendkívül örvendetes számunkra.”

A további teendők

Oroszországnak és az EU tagállamainak 2012. július 1-jéig módosítaniuk kell kétoldalú légi közlekedési megállapodásaikat, hogy azokban teljes mértékben érvényre jussanak a „közös alapelvek”.

A légi közlekedés terén az EU és Oroszország közötti kapcsolatokról bővebb információkért lásd:

MEMO/11/695

MEMO/11/167

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar