Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκη Επιτροπη – Δελτιο Τυπου

Αεροπορικές μεταφορές: Η Επιτροπή εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία σχετικά με τις υπερπτήσεις της Σιβηρίας

Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2011 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ρωσική Κυβέρνηση συμφώνησαν να εκσυχρονίσουν το σύστημα πληρωμών για τις υπερπτήσεις της Σιβηρίας. Από την 1η Ιανουαρίου 2014, οι τυχόν χρεώσεις αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ που πρέπει να καταβληθούν για υπερπτήσεις του ρωσικού εδάφους θα συνδέονται με το κόστος και θα είναι διαφανείς. Δεν θα γίνονται διακρίσεις μεταξύ αεροπορικών εταιρειών. Η συμφωνία διατυπώνεται σε ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της Ρωσίδας Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης κας Elvira Nabiullina, από τη ρωσική πλευρά, και του Αντιπροέδρου κ. Siim Kallas και του αρμόδιου για το εμπόριο Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Karel De Gucht, για λογαριασμό της Επιτροπής. Η συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2012, αφού η Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ συγκατατέθηκε για την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ, πράγμα που αναμένεται να συμβεί στις 16 Δεκεμβρίου 2011.

Επί του παρόντος, οι αερομεταφορείς της ΕΕ υποχρεούνται να πληρώνουν χρήματα για να υπερίπτανται της Σιβηρίας στις πτήσεις με προορισμούς στην Ασία, Εκτιμάται ότι τα ποσά αυτά ανέρχονται σε περίπου 320 εκατομ. ευρώ ετησίως – τα περισσότερα από τα οποία τα εισπράττει άμεσα η εταιρεία Aeroflot. Εδώ και καιρό η ΕΕ θεωρούσε ότι οι εν λόγω πληρωμές παραβιάζουν και το ενωσιακό δίκαιο κατά των μονοπωλίων και το διεθνές δίκαιο (Σύμβαση του Σικάγου). Επιπλέον, αυξάνουν άδικα τις δαπάνες των αεροπορικών εταιρειών, καθιστώντας τα αεροπορικά εισιτήρια από την Ευρώπη προς προορισμούς της Ασίας δαπανηρότερα, και στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ αεροπορικών εταιρειών στις εν λόγω αγορές. Δημιουργούν επίσης πρόσθετο φόρτο στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ασίας.

Η βάση της σημερινής συμφωνίας ετοιμάστηκε το 2006, πάνω σε σειρά «Συμφωνημένων Αρχών», μόλις όμως τώρα θα τεθεί σε ισχύ.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Siim Kallas τονίζει τη σημασία της ριζικής αυτής αλλαγής στις αεροπορικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας: «Η είσπραξη δικαιωμάτων για τις υπερπτήσεις της Σιβηρίας επί δεκαετίες υπήρξε το μοναδικό και άκρως σοβαρό εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των αεροπορικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, εις βάρος των αεροπορικών εταιρειών και των επιβατών. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί συνεπώς ένα πολύ σημαντικό ορόσημο υπέρ της ενίσχυσης της στενής συνεργασίας σε πολλούς τομείς της αεροπορίας. Ο Ρώσος Υπουργός Μεταφορών κ. Igor Levitin και εγώ συμφωνήσαμε επί του ζητήματος αυτού στη διάρκεια της πρώτης Αεροπορικής Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη και εργαστήκαμε σε πολύ στενή συνεργασία με της Πολωνική Προεδρία ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Η συμφωνία διαπνέεται σαφώς από το θετικό πνεύμα που επικράτησε στη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη! Αναμένουμε πλέον τη σύντομη υλοποίηση της συμφωνίας.»

Ο Επίτροπος κ. Karel De Gucht υπογραμμίζει τη σημασία της συμφωνίας για την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ. «Η σαφής δέσμευση της Ρωσίας έναντι ημών να καταστήσει τα τέλη υπερπτήσεων της Σιβηρίας ανάλογα του κόστους, διαφανή και χωρίς διακρίσεις βοήθησε να προλειανθεί το έδαφος ώστε να στηρίξει η ΕΕ την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Και οι δύο αυτές εξελίξεις είναι πολύ ευχάριστα νέα.»

Επόμενα βήματα

Η Ρωσία και τα κράτη μέλη της ΕΕ διαθέτουν χρόνο μέχρι την 1η Ιουλίου 2012 για να τροποποιήσουν τις διμερείς τους συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών, ώστε να εφαρμόσουν πλήρως τις «Συμφωνηθείσες Αρχές».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αεροπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας:

MEMO/11/695

MEMO/11/167

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar