Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Въздушен транспорт: Комисията приветства споразумението за прелитанията над Сибир

Брюксел, 1 декември 2011 г. — Европейската комисия и руското правителство постигнаха споразумение за модернизиране на системата за плащания за прелитанията над Сибир. От 1 януари 2014 г. всички такси, които авиокомпаниите от ЕС трябва да плащат за прелитания над руската територия, ще бъдат прозрачни и обвързани с разходите. Те няма да бъдат дискриминационни спрямо една или друга авиокомпания. Споразумението е постигнато чрез размяна на писма между министъра на икономическото развитие на Русия г-жа Елвира Набиулина от руска страна и заместник-председателя на Европейската комисия Сийм Калас и еврокомисаря за търговията Карел де Гухт — от страна на Комисията. Споразумението влиза в сила на 1 януари 2012 г., след като Конференцията на министрите на СТО даде „зелена светлина“ на присъединяването на Русия към СТО, което се очаква да стане на 16 декември 2011 г.

Понастоящем въздушните превозвачи от ЕС са задължени да плащат за прелитания над Сибир при полети до азиатски дестинации. Смята се, че тези плащания възлизат на 320 млн. евро годишно — по-голямата част отиват директно към Аерофлот. От дълго време ЕС изразява безпокойството си от тези плащания, които са в нарушение както на антитръстовото законодателство на ЕС, така и на международното законодателство (Чикагската конвенция). Освен това те неправомерно повишават разходите на авиокомпаниите, което оскъпява билетите от Европа за азиатските дестинации и изкривяват условията на конкуренция между авиокомпаниите на тези пазари. Освен това те създават допълнителен товар за търговските отношения между ЕС и Азия.

Основата на днешното споразумение беше поставена през 2006 г., въз основа на пакета „Договорени принципи“, но едва сега то влиза в сила.

Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас подчерта важността на пробива в отношенията между ЕС и Русия в областта на въздухоплаването. „От десетилетия плащанията за прелитанията над Сибир са голямата и единствена пречка за по-нататъшно развитие на отношенията между ЕС и Русия в областта на въздухоплаването и беше за сметка на авиокомпаниите и пътниците. Следователно днешното споразумение е важен крайъгълен камък за засилването на тясното сътрудничество в много области на авиацията. На последната среща на високо равнище между ЕС и Русия в областта на въздухоплаването с руския министър на транспорта Игор Левин в Санкт Петербург договорихме това споразумение и работихме в тясно сътрудничество с Полското председателство за неговото финализиране. Споразумението ясно отразява положителния дух на срещата в Санкт Петербург. Очакваме неговото бързо прилагане на практика.“

Комисарят Карел де Гухт подчерта важността на споразумението за присъединяването на Русия към СТО. „Ясно поетият от Русия ангажимент да промени таксите за полетите над Сибир, така че да бъдат обвързани с разходите, да бъдат прозрачни и недискриминационни, помогна за проправянето на пътя към подкрепата на ЕС за присъединяването на Русия към СТО. Развитието и по двата въпроса е много добра новина.“

Следващи стъпки

До 1 юли 2012 г. Русия и държавите-членки на ЕС трябва да променят своите двустранни споразумения за въздухоплавателни услуги, за да приложат напълно „Договорените принципи“.

За повече информация за отношенията ЕС-Русия в областта на въздухоплаването:

MEMO/11/695

MEMO/11/167

За контакт :

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar