Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE PT EL LV RO

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

A Bizottság üdvözli a nehézségekkel küzdő európai gazdaságok számára biztosított társfinanszírozás mértékének növelését

Brüsszel, 2011. december 1. – Az Európai Parlament ma – mindössze négy hónappal a Bizottság vonatkozó előterjesztését (IP/11/942) követően – jóváhagyta az államadósság/államháztartási hiány kezelése és a pénzügyi stabilitás biztosítása terén rendkívüli nehézségekkel küzdő tagállamoknak biztosítandó kiegészítő társfinanszírozásra vonatkozó javaslatot. A bizottsági javaslat részét képezte annak az augusztus 1-jén elfogadott intézkedéscsomagnak, amelynek célja a kohéziós, a halászati és a vidékfejlesztési szakpolitikák keretében biztosított uniós társfinanszírozás mértékének növelése azoknak az országoknak a tekintetében, amelyek vagy a fizetésimérleg-mechanizmus, vagy az Európai Pénzügyi Stabilizációs Eszköz révén pénzügyi támogatást kaptak (az előbbi országok közé Románia, Lettország és Magyarország, az utóbbiak közé pedig Görögország, Írország és Portugália tartozik). A javaslatot várhatóan a Tanács is hamarosan jóváhagyja, és ezzel lezárul az elfogadási eljárás.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a javaslat gyors elfogadására reagálva a következőket mondta: „Ma fontos lépést tettünk az európai gazdaság talpra állítása felé vezető úton. Nagy örömömre szolgál, hogy a Parlament ilyen gyorsan cselekedett és elfogadta a javaslatunkat. Ez az intézkedés azt juttatja kifejezésre, hogy Európa szolidaritást vállal a fájdalmas gazdasági kiigazítási programokat végrehajtó tagállamokkal, és támogatja őket ezen erőfeszítéseikben. E tagállamoknak jelenleg nem sok lehetőségük van a növekedést és a munkahelyteremtést szolgáló beruházások megvalósítására. Intézkedésünknek köszönhetően az érintett gazdaságok hozzájutnak a versenyképesség és a foglalkoztatás növeléséhez szükséges forrásokhoz.”

Az intézkedés nem jár új vagy további forrásoknak a hat érintett tagállam rendelkezésére bocsátásával, ám lehetővé teszi, hogy a kohéziós, a vidékfejlesztési és a halászati alapok keretében rendelkezésre álló források visszatérítése hamarabb megtörténjék. A gazdasági válság által leginkább sújtott országokban az uniós beruházás mértéke legfeljebb 10 százalékponttal növelhető, ami azt jelenti, hogy az EU az érintett tagállamok kérésére a programokhoz kapcsolódó költségeknek akár 95 %-át is fedezheti. A költségvetési konszolidáció kritikus időszakában lévő országok által az uniós projektek végrehajtásához biztosított társfinanszírozás csökkentése lehetővé fogja tenni számos, a növekedést előmozdító projekt tényleges elindítását, például üzleti csoportosulások kialakítását vagy a közlekedési infrastruktúra terén megvalósított beruházásokat. Ily módon növelni lehet a végrehajtási arányt és az abszorpció-kapacitást, és gyorsabban lehet kiegészítő forrásokat juttatni a gazdaságba.

További információk:

Pénzügyi támogatási mechanizmusok

Fizetésimérleg-mechanizmus az euróövezeten kívüli tagállamoknak

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu_borrower/balance_of_payments/index_en.htm

Európai pénzügyi stabilizációs mechanizmus az euróövezethez tartozó tagállamoknak

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu_borrower/efsm/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Karolina Kottova (+32 2 298 70 19)

Ton Van Lierop (+32 2 296 65 65)


Side Bar