Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Agenda digitală: O nouă coaliție a companiilor lider din sectorul tehnologic și media pentru un internet mai sigur pentru copii

Bruxelles, 1 decembrie 2011 – 28 de companii lider s-au reunit pentru a forma o nouă coaliție vizând transformarea internetului într-un mediu mai adecvat și mai sigur pentru copii. Coaliția a fost alcătuită de Comisie, iar membrii săi fondatori sunt: Apple, BSkyB, BT, Dailymotion, Deutsche Telekom, Facebook, Google, Hyves, KPN, Liberty Global, LG Electronics, Mediaset, Microsoft, Netlog, Nintendo, Nokia, Opera Software, Orange, Research in Motion, RTL Group, Samsung, Sulake, Telefonica, Teliasonera, Telenor Group, Tuenti, Vivendi, Vodafone. Printre acțiunile prioritare se numără facilitarea raportării conținuturilor periculoase, asigurarea unor parametri de confidențialitate adecvați vârstei și oferirea unor opțiuni mai variate pentru controlul parental, reflectând astfel nevoile unei generații care folosește internetul de la o vârstă din ce în ce mai fragedă.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat: „Această nouă coaliție trebuie să pună la dispoziția copiilor și a părințiilor mijloace de protecție transparente și consecvente pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele oferite de mediul online. Membrii fondatori ai coaliției sunt deja lideri în domeniul siguranței copiilor pe internet. Conjugându-ne eforturile, vom impune ritmul pentru întreaga industrie de profil și vom dispune de instrumentele adecvate pentru a oferi copiilor autonomie maximă în mediul online în condiții de siguranță."

Membrii coaliției au adoptat o Declarație de intenție în care au convenit să întreprindă acțiuni în cinci domenii:

  • Instrumente de raportare simple și solide: funcții ușor identificabile și recognoscibile pe toate dispozitivele pentru a permite semnalarea eficace a conținuturilor și contactelor care par a fi prejudiciabile pentru copii și intervenția eficientă în astfel de situații;

  • Parametri de confidențialitate adecvați vârstei: parametri care să țină seama de nevoile unor grupe de vârstă diferite (astfel de parametri determină în ce măsură sunt disponibile informațiile utilizatorului; de exemplu, dacă datele de contact sau fotografiile sunt disponibile numai pentru persoanele apropiate sau și pentru publicul larg);

  • O utilizare mai largă a clasificării conținutului: pentru a elabora o abordare general valabilă a clasificării în funcție de vârstă, care ar putea fi utilizată la nivel transsectorial și ar oferi părinților categorii de vârstă ușor de înțeles;

  • Disponibilitate și utilizare sporită a controlului parental: instrumente ușor de folosit, promovate activ pentru a atinge un grad cât mai ridicat de utilizare a acestora;

  • Eliminarea eficientă a materialelor conținând abuzuri asupra minorilor: pentru a îmbunătăți cooperarea cu autoritățile responsabile cu aplicarea legii și cu serviciile telefonice de urgență, în vederea luării de măsuri proactive pentru a elimina de pe internet materialele conținând abuzuri sexuale asupra minorilor.

Coaliția reprezintă o platformă de cooperare voluntară. Comisia speră ca soluțiile elaborate de membrii fondatori să fie adoptate de un număr din ce în ce mai mare de companii, pe care le invită să devină membre ale coaliției.

Context

Siguranța copiilor pe internet constituie unul dintre principalele angajamente ale Agendei digitale pentru Europa (pentru informații generale cu privire la Agenda digitală pentru Europa, a se consulta IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

În medie, în Europa copii încep să utilizeze internetul în jurul vârstei de șapte ani. 38% dintre copiii cu vârste între 9 și 12 ani care folosesc internetul afirmă că au un profil pe o rețea de socializare, în pofida restricțiilor de vârstă impuse. Peste 30% dintre copiii care utilizează internetul o fac prin intermediul unui dispozitiv mobil, iar 26% prin intermediul consolelor de jocuri.

Coaliția s-a format în urma unei solicitări adresate de vicepreședintele Kroes sectorului TIC de a urgenta acțiunile pentru a răspunde la provocările pe care le reprezintă noile modalități de acces la internet utilizate de tinerii europeni (SPEECH/11/703).

Printre membrii fondatori ai coaliției se numără producători de telefoane mobile, furnizori de sisteme de operare, furnizori de servicii de internet, radiodifuzori, rețele de socializare și operatori de telefonie mobilă. În viitor, noi membri se vor putea alătura coaliției.

Fiecare dintre cele cinci domenii de acțiune enunțate în Declarația de intenție prevede termene limită și indicatori de performanță. În plus, membrii coaliției s-au angajat să conlucreze alături de Comisie și să angajeze un dialog cu părțile interesate precum ONG-urile active în domeniul protecției copiilor și a consumatorilor. La începutul acestei săptămâni, Comisia a convocat un grup de ONG-uri pentru ca în cadrul procesului să se pună în mod clar accentul pe obligativitatea responsabilizării și raportării cu privire la acțiunile întreprinse. Coaliția va efectua un bilanț al activității sale în vara anului 2012 și va stabili până atunci cu ce frecvență este necesar să fie întocmite bilanțurile viitoare.

Prezenta inițiativă se bazează pe acordurile sectoriale existente precum Principiile pentru rețele de socializare mai sigure, Cadrul european pentru o utilizare mai sigură a telefoanelor mobile și Informații despre jocuri la nivel pan-european (PEGI).

Linkuri utile:

Safer Internet:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/self_reg/index_en.htm

Site-ul web dedicat Agendei digitale:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Persoane de contact:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16); Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar