Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Európai digitális menetrend: vezető technológiai és médiavállalatok koalíciója gyermekeink internetes biztonságáért

Brüsszel, 2011. december 1. – 28 vezető vállalat vezérigazgatói azzal a céllal fogtak össze, hogy jobbá és biztonságosabbá tegyék az internetet a gyerekek számára. A Bizottság által életre hívott koalíció alapító tagjainak sorába többek között az Apple, a BSkyB, a BT, a Dailymotion, a Deutsche Telekom, a Facebook, a Google, a Hyves, a KPN, a Liberty Global, az LG Electronics, a Mediaset, a Microsoft, a Netlog, a Nintendo, a Nokia, az Opera Software, az Orange, a Research in Motion, az RTL Group, a Samsung, a Sulake, a Telefonica, a TeliaSonera, a Telenor Group, a Tuenti, a Vivendi és a Vodafone tartozik. A legfontosabb intézkedések az internetet egyre fiatalabb életkorban használni kezdő generáció igényeit tartják szem előtt, így egyebek mellett a káros tartalmak bejelentésének egyszerűbbé tételére, az életkornak megfelelő adatvédelmi beállítások biztosítására és a szülők ellenőrzési lehetőségeinek kibővítésére irányulnak.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Az új koalíció feladata, hogy a gyerekek és a szülők számára biztosított, átlátható és egymással összehangolt védelmi eszközök segítségével lehetővé tegye a világháló adta lehetőségek legteljesebb kihasználását. A koalíció alapító tagjai eddig is élen jártak a gyermekek internetes biztonságának megteremtésében. A mostani együttműködés keretében közösen meghatározzuk a szektort érintő intézkedések ütemét, valamint megteremtjük a gyermekek biztonságos internethasználatának alapjait.”

Az alapító tagok által elfogadott szándéknyilatkozat öt intézkedési területet foglal magában:

  • Egyszerű és hatékony bejelentő eszközök: keresés nélkül könnyen beazonosítható olyan funkciók elhelyezése valamennyi internetezésre alkalmas eszközön, melyek lehetővé teszik a gyerekekre nézve ártalmasnak ítélt tartalom és kapcsolatfelvételi szándék bejelentését és kezelését;

  • A gyerekek életkorának megfelelő adatvédelmi beállítások: a különböző korcsoportok igényeihez alkalmazkodó beállítások használata (ezek a beállítások határozzák meg a felhasználó által közölt információkhoz való hozzáférés mértékét, így például azt, hogy az elérhetőségre vonatkozó adatok vagy a fényképek ne az összes felhasználó, hanem csak a közeli ismerősök számára legyenek láthatók);

  • A tartalomosztályozás szélesebb körű használata: általános érvényű és más szektorok által is alkalmazható korhatár-besorolás kidolgozása, mely a szülők számára egyértelműen megkülönböztethető korosztályokat határoz meg;

  • A szülők ellenőrzési lehetőségeinek bővítése és szélesebb körű használata: felhasználóbarát eszközök kialakítása és megfelelő népszerűsítése a lehető legszélesebb körű használat biztosítása érdekében;

  • A gyermekek szexuális zaklatásáról készített felvételek hatékony eltávolítása: a bűnüldöző hatóságokkal és forródrótszolgálatokkal folyatott együttműködés javítása és proaktív intézkedések foganatosítása a gyermekek szexuális zaklatásáról készített felvételek internetről történő eltávolítása érdekében.

A koalíció önkéntes együttműködési kezdeményezés, melytől a Bizottság azt reméli, hogy az alapító tagok által kidolgozott megoldásokat egyre több vállalat veszi át és alkalmazza majd. A koalíció további tagok jelentkezését is várja.

Előzmények

A gyermekek internetes biztonságának megteremtése az európai digitális menetrend egyik kiemelt kötelezettségvállalása (további információk az európai digitális menetrendről: IP/10/581, MEMO/10/199, MEMO/10/200).

Európában a gyerekek átlagosan hétéves korukban lépnek fel először a világhálóra. A saját bevalláson alapuló adatok szerint az internetező 9–12 évesek 38%-a a korhatárok ellenére saját profillal rendelkezik a közösségi hálózatépítő weboldalak valamelyikén. Az internetező gyerekek több mint 30%-a mobiltelefonnal, míg 26%-uk játékkonzolokon keresztül csatlakozik a világhálóhoz.

A koalíció Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnökének az IKT-ágazathoz intézett felhívására jött létre, melyben a biztosasszony az európai gyerekek egyre korábbi internethasználatából eredő kihívásokra reagáló intézkedések fokozására szólított fel (SPEECH/11/703).  

Az alapító tagok sorába mobiltelefon-gyártók, operációsrendszer-fejlesztők, internet-, műsor- és mobilszolgáltatók, valamint közösségi hálózatépítő weboldalak tartoznak. A csatlakozás lehetősége további vállalatok előtt is nyitva áll.

A szándéknyilatkozatban kiemelt öt cselekvési terület tekintetében határidőket és teljesítménymutatókat határoztak meg. Ezenfelül a koalíció tagjai kötelezettséget vállaltak arra, hogy együttműködnek a Bizottsággal és más érdekelt felekkel, például gyermekjóléti vagy fogyasztói civilszervezetekkel. A Bizottság a hét elején civilszervezetek egy csoportjával közösen határozta meg az elszámoltathatósággal és a jelentéstétellel kapcsolatos főbb pontokat. A koalíció munkájának első értékelésére 2012 nyarán fog sor kerülni, és ekkor rögzítik majd az esetlegesen szükséges további felülvizsgálatok időpontját is.

A kezdeményezés a már működő ágazati megállapodásokra, például a biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvekről szóló megállapodásra és az Egységes Európai Játékinformációs Rendszerre (Pan-European Games Information – PEGI) épül.

Hasznos linkek:

Biztonságosabb internet:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/self_reg/index_en.htm

Az európai digitális menetrend honlapja:

http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroes honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren is:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Kapcsolattartók:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16); Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar