Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Den digitale dagsorden: Koalition af førende teknologi- og medievirksomheder vil gøre internettet til et bedre sted for vores børn

Bruxelles, den 1. december 2011 – 28 førende virksomheder er gået sammen om at danne en ny koalition med det formål at skabe et bedre og mere sikkert internet for børn. De grundlæggende medlemmer af koalitionen, som er sat sammen af Kommissionen, er: Apple, BSkyB, BT, Dailymotion, Deutsche Telekom, Facebook, France Telecom-Orange, Google, Hyves, KPN, Liberty Global, LG Electronics, Mediaset, Microsoft, Netlog, Nintendo, Nokia, Opera Software, Research in Motion, RTL Group, Samsung, Sulake, Telefonica, TeliaSonera, Telenor Group, Tuenti, Vivendi, Vodafone. De prioriterede aktioner går bl.a. ud på at gøre det lettere at indberette skadeligt indhold, sikre, at privatindstillinger er alderssvarende, og give større mulighed for forældrekontrol, hvilket afspejler behovene hos en generation, der går på nettet i en stadig yngre alder.

Europa-Kommissionens næstformand Neelie Kroes udtalte i den forbindelse: "Denne nye koalition skal give både børn og forældre gennemsigtige og ensartede beskyttelsesværktøjer, som kan hjælpe dem med at få det størst mulige udbytte af online-verdenen. Koalitionens grundlæggende medlemmer er allerede førende inden for børns sikkerhed på nettet. Ved at samarbejde bliver vi toneangivende for hele industrien og får et godt grundlag for at give børn adgang til nettet."

Koalitionens grundlæggende medlemmer er enedes om en hensigtserklæring, hvori de har aftalt at træffe foranstaltninger på fem områder:

  • Simple og robuste indberetningsværktøjer: lette at finde og genkendelige karakteristika på alt udstyr, hvilket muliggør en effektiv indberetning og reaktion på indhold og kontakter, som virker skadelige for børn

  • Alderssvarende privatindstillinger: indstillinger, som tager højde for forskellige aldersgruppers behov (sådanne indstillinger afgør, i hvor høj grad en brugers informationer er tilgængelige; f.eks. om kontaktdetaljer eller fotos kun er tilgængelige for nære kontakter snarere end offentligheden som helhed)

  • Større brug af indholdsklassificering: udvikle en generelt gyldig metode til aldersklassificering, som kan anvendes på tværs af sektorer, og give forældrene forståelige aldersgrupper

  • Større adgang til og anvendelse af forældrekontrol: brugervenlige værktøjer, som aktivt fremmes for at opnå den størst mulige udbredelse

  • Effektiv fjernelse af materiale om børnemisbrug: styrke samarbejdet med politi og hotlines og tage proaktive skridt til at fjerne materiale om seksuelt misbrug af børn fra internettet.

Koalitionen er et samarbejdsbaseret frivilligt initiativ. Det er Kommissionens forventning, at løsninger udviklet af de grundlæggende medlemmer af koalitionen vil blive taget op af et stigende antal virksomheder, og nye medlemmer er velkomne.

Koalitionens grundlæggende medlemmer omfatter mobiltelefonproducenter, udbydere af operativsystemer, internetudbydere, tv-selskaber, sociale netværk og mobilnetoperatører.

Baggrund:

At sørge for, at børn kan færdes sikkert på internettet, er et af hovedmålene for den digitale dagsorden for Europa (generelle oplysninger om den digitale dagsorden for Europa kan ses på IP/10/581, MEMO/10/199 og MEMO/10/200).

I gennemsnit begynder børn i Europa nu at gå på nettet, når de er syv. 38 % af de 9- til 12-årige, som er på nettet, siger, at de har en profil på et socialt netværkssted på trods af aldersbegrænsninger. Mere end 30 % af børn, som går på nettet, gør det fra mobilt udstyr og 26 % via spillekonsoller.

Koalitionen blev dannet efter en opfordring fra næstformand Neelie Kroes til IKT-sektoren om at intensivere indsatsen som reaktion på de udfordringer, der er forbundet med, hvor unge europæerne nu er, når de går på nettet (SPEECH/11/703).

Koalitionens grundlæggende medlemmer omfatter mobiltelefonproducenter, udbydere af operativsystemer, internetudbydere, tv-selskaber, sociale netværk og mobilnetoperatører. Nye medlemmer er velkomne.

Der er frister og resultatindikatorer for hvert af de fem indsatsområder, som er beskrevet i hensigtserklæringen. Koalitionens medlemmer har desuden forpligtet sig til at samarbejde parallelt med Kommissionen og gå sammen med interesserede parter såsom NGO'er inden for børnevelfærd og forbrugerspørgsmål. Kommissionen sammenkaldte tidligere på ugen en gruppe af NGO'er for at skabe et klart fokus på ansvarlighed og rapportering under processen. Koalitionen vil tage sit arbejde op til vurdering i sommeren 2012 og derpå beslutte, hvilke efterfølgende revisioner, der vil være behov for.

Dette initiativ bygger på eksisterende sektorbaserede aftaler såsom "principperne for sikrere sociale netværk", "den europæiske ramme for sikrere brug af mobiltelefoner" og "det paneuropæiske system for oplysninger om spil" (PEGI).

Nyttige links:

Safer Internet:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/self_reg/index_en.htm

Websted for den digitale dagsorden: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroes' websted: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Følg Neelie Kroes på Twitter: http://twitter.com/neeliekroeseu

Kontaktpersoner:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16); Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar