Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

A fost lansat pachetul de măsuri pentru îmbunătățirea aeroporturilor

Bruxelles, 1 decembrie 2011 - Comisia Europeană a anunțat astăzi un pachet cuprinzător de măsuri care să contribuie la creșterea capacității aeroporturilor din Europa, la reducerea întârzierilor și la îmbunătățirea calității serviciilor oferite pasagerilor. Măsurile vizează calitatea serviciilor de care beneficiază pasagerii și companiile aeriene la sol, înainte de decolare și după aterizare (de exemplu, manipularea bagajelor, check-in, realimentare cu combustibil), transparența deciziilor privind zgomotul aeroportuar, precum și eficiența rețelei complexe a sloturilor orare de decolare și de aterizare care alcătuiesc fiecare călătorie.

Vicepreședintele Siim Kallas, comisarul european responsabil cu transporturile, a declarat: „Aeroporturile din Europa se confruntă cu o criză de capacitate. Dacă dorim ca societățile și publicul călător să obțină maximum de beneficii de pe urma rețelei aeriene, trebuie să acționăm acum. Un procent de 70 % din toate întârzierile sunt deja cauzate de probleme de la sol, nu în aer. Conform tendințelor actuale, 19 aeroporturi europene principale vor fi pline până la refuz până în 2030. Supraaglomerarea rezultată ar putea însemna întârzieri pentru jumătate din toate zborurile din rețea. Menținerea situației actuale nu este o opțiune viabilă pentru aeroporturile europene. Ne confruntăm cu o concurență globală intensă și s-ar putea să ieșim cu totul din cursă dacă nu schimbăm modul în care facem afaceri.”

Pachetul cuprinde un document de sinteză referitor la aspectele de politică și trei măsuri legislative - privind sloturile orare, handlingul la sol și zgomotul.

În privința sloturilor orare

Propunerile Comisiei introduc mecanisme de piață pentru schimbul transparent de sloturi orare între companiile aeriene, precum și măsuri care să asigure utilizarea capacității existente de către companiile aeriene - prin ridicarea pragului aferent regulii „folosești sau pierzi” de la 80 % la 85 %.

Măsurile propuse cu privire la sloturile orare ar permite sistemului să deservească încă 24 de milioane de pasageri pe an până în 2025. Aceste măsuri vor aduce economiei europene beneficii în valoare de 5 miliarde de euro și vor duce la crearea a până la 62 000 de locuri de muncă în perioada 2012‑2025.

Cinci aeroporturi europene funcționează în prezent la capacitate maximă: Düsseldorf, Frankfurt, Gatwick (Londra), Heathrow (Londra), Linate (Milano). Conform tendințelor actuale, această cifră ar putea crește la 19 aeroporturi principale până în 2030, incluzând de exemplu Paris CDG – cu consecințe extrem de importante în ceea ce privește întârzierile și supraaglomerarea.

În privința handlingului la sol

Comisia prezintă propuneri pentru îmbunătățirea calității și a eficienței serviciilor de handling la sol în aeroporturi.

Printre măsuri se va număra creșterea de la două la trei a opțiunilor minime disponibile companiilor aeriene în marile aeroporturi în ceea ce privește prestatorii de servicii de handling la sol, pentru servicii esențiale de handling la sol la care există încă restricții în prezent - manipularea bagajelor, operațiunile la platformă, realimentarea cu combustibil și lubrifiant, serviciile de marfă și serviciile poștale. În același timp, au fost lansate noi propuneri care au ca scop să permită statelor membre să facă progrese în privința protejării drepturilor lucrătorilor, astfel încât angajații să beneficieze de un transfer în condițiile contractuale existente atunci când un contract trece la un nou furnizor. Acest lucru este esențial pentru a asigura condițiile stabile de angajare necesare menținerii unei forțe de muncă de înaltă calitate într-un sector care folosește intens forța de muncă.

Propunerile consolidează rolul aeroporturilor de „coordonator la sol” cu responsabilitatea generală pentru coordonarea serviciilor de handling la sol în cadrul unui aeroport. Ele oferă aeroporturilor un set de instrumente noi pentru realizarea acestui lucru, de exemplu impunerea unor standarde minime de calitate care trebuie respectate de toți prestatorii de servicii de handling la sol în aeroportul respectiv. Aceste măsuri vor consolida, de asemenea, capacitatea de adaptare a aeroporturilor care se confruntă cu perturbări de mare amploare.

În privința zgomotului

Propunerile Comisiei vizează creșterea transparenței în ceea ce privește procesul stabilirii unor restricții privind zgomotul în aeroporturi, inclusiv un rol de supraveghere pentru Comisie. Nu este vorba despre obiective, ci despre procesul decizional. Comisiei îi este conferit un rol de control, care nu înlocuiește decizia finală a unui stat membru. De asemenea, propunerile actualizează legislația existentă în funcție de evoluțiile tehnologice, pentru a facilita eliminarea treptată de către autorități a avioanelor cu cel mai ridicat nivel de zgomot.

Deciziile privind reducerea nivelurilor de zgomot trebuie să realizeze un echilibru între protecția cetățenilor care trăiesc în apropierea aeroporturilor și satisfacerea nevoilor celor care doresc să călătorească. Deciziile trebuie luate în conformitate cu orientările stabilite la nivel internațional (de către Organizația Aviației Civile Internaționale, organism al ONU). Rezidenții au dreptul de a fi protejați împotriva zgomotului excesiv produs de aeroporturi, dar este necesar să se ia în considerare costurile reprezentate de pierderile de capacitate, precum și impactul asupra creșterii economice în regiune.

Etapele următoare

Înainte de a fi adoptate, propunerile Comisiei trebuie aprobate de Parlamentul European și de guvernele statelor membre prin procedura de „codecizie”.

Informații suplimentare

MEMO/11/857

http://ec.europa.eu/transport/air/airports/doc/2011-airport-package-citizens-summary_en.pdf

http://ec.europa.eu/avservices/video/videoplayer.cfm?ref=I071007

http://ec.europa.eu/transport/air/studies/airports_en.htm

http://ec.europa.eu/transport/air/airports/slots_en.htm

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar