Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Забрана на хуманитарни агенции може да предизвика нова вълна от сомалийски бежанци

Брюксел, 29 ноември 2011 г. — Европейската комисия категорично осъжда неотдавнашното изявление на Ал Шабааб, която обяви, че ще експулсира 16 агенции за хуманитарна помощ от Сомалия. Подобно действие ще има катастрофални последици за способността на хуманитарните агенции да реагират на настоящата кризисна ситуация, за която допринасят продължаващият конфликт и суша.

„Заради ограничения достъп до хуманитарна помощ хиляди сомалийци ще се опитат да прекосят границите и да потърсят съдействие в съседна Етиопия и Кения“, заяви европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

„Бежанските лагери в двете държави полагат неимоверни усилия, за да се справят с огромния наплив от хора в разгара на настоящата криза в Африканския рог. Една нова вълна от бежанци ще окаже допълнителен натиск върху капацитета за оказване на хуманитарна помощ в тези два лагера“, обясни комисар Георгиева. „Заради неотдавнашните военни действия в южноцентралната част на Сомалия пътуването на бежанците към лагерите, които са последният им шанс да получат помощ, ще бъде още по-опасно, отколкото преди няколко месеца.“

Много от набелязаните агенции са основни партньори на Европейската комисия в хуманитарната ѝ дейност в Сомалия. „Експулсирането на наши партньори ще се отрази пряко на капацитета на Европейската комисия за оказване на съдействие на най-уязвимото сомалийско население“, добави комисар Георгиева. Тези агенции извършват животоспасяващи действия, като осигуряват достъп до основни здравни услуги, както и храна и вода.

Изявлението на Ал Шабааб идва в момент, когато части от Южноцентрална Сомалия бавно се възстановяват от една от най-тежките суши за последните десетилетия: неотдавна тревогата за глад бе отменена в три от шестте области, в които бе обявена. Експулсирането на хуманитарни агенции, които помагат на уязвимото население да се върне към нормален живот, може да заличи малкото, което бе постигнато досега.

„Животът на сомалийски жени и деца, които понасят последиците от продължаващия конфликт и суровия климат, е застрашен,“ каза комисар Георгиева. „За пореден път ще пострадат най-уязвимите. Затова призоваваме Ал Шабааб да отмени незабавно забраната и да спази международното хуманитарно право. Ще продължим да се борим, за да оказваме помощ, и ще се опитаме да намерим други начини за достигане до най-уязвимото население.“

Контекст

Европейската комисия подкрепя проекти за хуманитарна помощ в Сомалия от началото на 1994 г. и ще продължи да го прави, докато хуманитарната ситуация в страната не се подобри значително. През 2010 г. тя отпусна 35 милиона евро за хуманитарна помощ в страната. За 2011 г. до момента са отпуснати 77 милиона евро. С тези средства се подпомагат действия в сферата на продоволствената сигурност, здравеопазването, храненето, осигуряването на подслон, пречистването на вода, придобиването на хигиенни навици, оказването на помощ за препитание и координирането на помощта. Помощта се предоставя с посредничеството на различни партньори, сред които Международният комитет на Червения кръст, агенциите на ООН и международни неправителствени организации.

Преди последното изявление на Ал Шабааб 18 хуманитарни агенции са били експулсирани от Сомалия. Вследствие на ограничения брой международни хуманитарни агенции, които могат да работят в някои части на Сомалия, хуманитарните операции представляват още по-голямо предизвикателство, а достъпът до нуждаещото се население е ограничен.

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar