Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) további innovációs központokat teremt

Brüsszel, 2011. november 30. – Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet jelentősen fokozni fogja erőfeszítéseit az uniós innováció és vállalkozói készség ösztönzése terén. Ennek érdekében 2014 és 2020 között hat új, határokon átnyúló innovációs központot, úgynevezett tudományos és innovációs társulást (TIT-et) hoz létre. Az Európai Bizottság a következő többéves pénzügyi keretben 2,8 milliárd eurót1 irányzott elő az EIT számára az éghajlatváltozással, fenntartható energiaforrásokkal és információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó, már meglévő TIT-ek kiterjesztése és továbbfejlesztése céljából.

„Az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet érintő új csomag nagyszerű hír mind az európai gazdaság, mind a kutatás és felsőoktatás számára. Beruházásainkkal a jövő vállalkozóit szeretnénk segíteni, és erősíteni kívánjuk az EU innovációs kapacitását, mivel csak így maradhatunk az élvonalban” – nyilatkozta Andrula Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos.

A mai nap folyamán a Bizottság az EIT stratégiai innovációs tervére vonatkozó javaslatot is elfogadta. A terv az elkövetkező két évre meghatározza az intézet működésének kereteit. A Bizottság reményei szerint az intézet 600 induló vállalkozás megalakításához és 25 000 hallgató szakmai képzéséhez ad majd ösztönzést, továbbá 10 000 főnek biztosít lehetőséget olyan doktori programokban való részvételre, amelyek a tudományos kiválóság mellett a vállalkozói ismeretekre is kiemelt hangsúlyt fektetnek.

Az EIT kiváló felsőoktatási intézményeket, kutatóközpontokat és vállalkozásokat fog össze azzal a céllal, hogy innovatív megoldásokat keressen a társadalmat érintő legnagyobb kihívásokra. Az intézet, amely kiegészíti a többi európai oktatási és kutatási kezdeményezést, a Horizont 2020 nevű új kutatási és innovációs keretprogram központi eleme (a részletekkel kapcsolatban lásd: MEMO/11/851). A Bizottság tervei szerint az új TIT-ek két szakaszban jönnek majd létre.

  • A társulások első, 2014-ben létrehozandó csoportja a következő területekre összpontosít: innováció az egészséges életmód és az aktív időskor szolgálatában (az életminőség és jólét javítása a lakosság valamennyi korosztálya számára), a jövő élelmiszerei (food4future) (fenntartható élelmiszer-ellátási lánc a termelőtől a fogyasztóig), nyersanyagok (a nyersanyagok feltárása, kitermelése, feldolgozása, újrafeldolgozása és helyettesítése fenntartható módon).

  • A következő körben, 2018-ban megalakuló TIT-ek témái a következők lesznek: hozzáadott értéket előállító feldolgozóipar (versenyképesebb, fenntarthatóbb és környezetbarátabb gyártási folyamatok kialakítása), intelligens és biztonságos társadalmak (Európa biztonsági hiányosságainak kiküszöbölése innovatív ikt-megoldások létrehozása és bevezetése révén), valamint városi mobilitás (környezetbarátabb, befogadóbb, biztonságosabb és intelligensebb városi mobilitási rendszerek megteremtése).

A fenti témák az innovációs közösséggel folytatott nyilvános konzultációt követően a Bizottság által meghatározott kritériumok alapján kerültek kiválasztásra.

Előzmények

A 2008-ban autonóm uniós testületként létrehozott Európai Innovációs és Technológiai Intézet fő feladata, hogy a jelentős társadalmi kihívások megoldásához közös platformot kínáljon a kiváló felsőoktatási intézmények, kutatóközpontok és vállalkozások számára. Ezt a célkitűzést az intézet a köz- és a magánszféra közötti, úttörő jellegű, határokon átnyúló partnerségek – tudományos és innovációs társulások – révén kívánja megvalósítani. Az EIT igazgatási székhelye Budapesten található; a TIT-ek Barcelonától Stockholmig 16 különböző európai helyszínen működnek.

További információk:

http://ec.europa.eu/education/eit/eit-home_en.htm

Az EIT honlapja: http://eit.europa.eu

Az EIT-ről készített külső értékelés:

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/evalreports/education/2011/eitreport_en.pdf

A nyilvános konzultáció eredményei:

http://ec.europa.eu/education/eit/eit-consultation_en.htm

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

3,2 milliárd euró a 2014 és 2020 között várható inflációt figyelembe véve


Side Bar