Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE IT MT PL

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente

Bruxelles, 29 noiembrie 2011: Temele principale din 2012 ale lucrărilor forumului la nivel înalt pentru îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente vor fi practicile contractuale între întreprinderi, competitivitatea din industria agroalimentară și monitorizarea prețurilor produselor alimentare. La un an de la reuniunea sa de lansare, forumul a adoptat astăzi raportul său intermediar.

Forumul a salutat în special principiile de bună practică convenite de unsprezece organizații din sector. Aceste principii reprezintă un important pas înainte al lanțului de aprovizionare cu alimente în lupta împotriva practicilor neloiale în cadrul relațiilor dintre întreprinderi. În prezent este necesară elaborarea unor sisteme eficiente de implementare și de aplicare a legii pentru a aduce îmbunătățiri efective pe piață. În spiritul unei mai bune legiferări, Comisia a invitat reprezentanții lanțului de aprovizionare cu alimente să propună forumului opțiuni credibile de implementare până în iunie 2012.

Forumul a subliniat și alte evoluții pozitive, cum ar fi activitatea privind responsabilitatea întreprinderilor și agenda de dezvoltare durabilă în contextul competitivității.

Într-o declarație comună, vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie și antreprenoriat, și comisarii Michel Barnier, John Dalli și Dacian Cioloş, au precizat: „Am realizat progrese solide și semnificative. Acum trebuie să acceleram ritmul și punerea în aplicare în vederea îndeplinirii obiectivelor noastre. Activitatea acestui forum devine și mai relevantă în contextul economic actual: avem nevoie de un lanț alimentar eficient și competitiv, în beneficiul producătorilor, fabricanților, distribuitorilor și consumatorilor noștri”.

Pentru informații suplimentare:

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/food/competitiveness/forum_food/index_en.htm

Context

Obiectivul forumului la nivel înalt este de a asista Comisia în elaborarea politicilor sale privind sectorul agroalimentar și de a asigura o competitivitate responsabilă a întregului lanț de aprovizionare cu alimente.

Comisia Europeană a înființat forumul în 20101 (IP/10/1510) pentru a continua și a extinde acțiunile fostului grup la nivel înalt privind competitivitatea industriei agroalimentare. Obiectivul forumului este de a asista Comisia în susținerea competitivității și creșterii durabile în cadrul lanțului agroalimentar de aprovizionare european. Acesta oferă, de asemenea, consultanță Comisiei în vederea punerii în aplicare a comunicării sale „Îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente în Europa” [COM (2009) 591].

Forumul cuprinde 45 de membri care reprezintă un număr de state membre, societăți europene implicate în producția, prelucrarea sau distribuția de alimente și asociații profesionale și organizații nonguvernamentale care reprezintă interesele cetățenilor.

Forumul este prezidat de vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, împreună cu comisarii Michel Barnier (Piața Internă și Servicii), Dacian Cioloş (Agricultură și Dezvoltare Rurală) și John Dalli (Sănătate și Consumatori).

Persoană de contact:

Carlo Corazza +32 2 295 17 52

1 :

Decizia Comisiei 2010/C 210/03 (JO nr. C210 din 3.8.2010 p. 4)


Side Bar