Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Europese campagne voor veilig speelgoed: denk aan onze kinderen!

Brussel, 29 november 2011. December is een zeer drukke periode voor de Kerstman. Hij moet zijn slee klaarmaken, zijn rendieren extra eten geven, zijn lijst controleren om er zeker van te zijn dat hij geen brave kinderen is vergeten… en erop toezien dat het speelgoed dat de elfen hebben gekocht, niet alleen leuk maar ook veilig is! Dit jaar wordt zijn taak echter gemakkelijker dan ooit tevoren: sinds juli 2011 moet speelgoed dat in de EU wordt verkocht, voldoen aan de strengste veiligheidsvoorschriften ter wereld.

Veilig én leuk speelgoed is prachtig maar eigenlijk niet zo vanzelfsprekend! De veiligheid van speelgoed hangt immers niet alleen af van het speelgoed zelf, maar ook van de wijze waarop het wordt gebruikt en van de leeftijd van het kind. Waar moet u als ouder op letten om te weten of bepaald speelgoed veilig is voor uw kind of niet? Om enige houvast te geven, lanceert Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie, de Europese campagne voor veilig speelgoed, bedoeld om te tonen hoe u het veiligste speelgoed kunt vinden en hoe dit veilig kan worden gebruikt. In een filmpje dat overal in Europa op tv-stations te zien zal zijn, wordt het probleem uitgelegd. Daarnaast zullen consumenten die speelgoed kopen, in de hele EU een kaart met veiligheidstips krijgen.

Vicevoorzitter Antonio Tajani: "Ik lanceer deze actie in de kerstperiode omdat dan het meeste speelgoed over de toonbank gaat. Dit jaar zal het speelgoed dat in de EU wordt verkocht, veiliger zijn dan ooit, en dankzij deze campagne zullen ouders de juiste keuzes kunnen maken voor hun kinderen." En hij voegt eraan toe: "Ik ben blij dat de media en honderden winkels in de hele EU aan deze campagne zullen deelnemen. Maar veiligheid is uiteraard het hele jaar door belangrijk. Laten we er dus nu met zijn allen voor zorgen dat we dat niet "per ongeluk" moeten inzien.

Link naar het filmpje en de prentbriefkaarten

Lijst van deelnemende lidstaten en winkels

Meer informatie over de nieuwe EU-voorschriften voor veiliger speelgoed: IP/11/908

Tips voor de aankoop van speelgoed:

Koop nooit speelgoed dat niet voorzien is van de CE-markering.

Met de CE-markering geeft de fabrikant aan dat het speelgoed aan alle toepasselijke EU-veiligheidsvoorschriften voldoet. Deze veiligheidsvoorschriften horen bij de strengste ter wereld.

Koop voor kinderen onder de drie jaar geen speelgoed met kleine verwijderbare onderdelen.

Kinderen onder de drie jaar lopen een bijzonder risico op verstikking, omdat zij de neiging hebben om alles in hun mond te stoppen! Speelgoed met dit symbool is niet geschikt voor kinderen jonger dan drie.

Lees alle waarschuwingen en instructies.

Let op leeftijds- en veiligheidsadviezen, en neem deze serieus! Zorg ervoor dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd van het kind en hou rekening met zijn temperament, gewoonten en gedrag telkens wanneer u nieuw speelgoed koopt.

Hou spelende kinderen in de gaten.

Zorg dat al het speelgoed gebruikt wordt zoals het bedoeld is en dat het geschikt is voor de leeftijd en vaardigheden van het kind. Toezien op kinderen terwijl zij spelen, komt de veiligheid ten goede en het is nog leuk ook!

Kies altijd betrouwbare (online)winkels.

Zij stellen belang in het speelgoed dat zij verkopen, en accepteren doorgaans retourneringen. Tweedehands speelgoed of speelgoed dat vrienden aan u hebben weggegeven, moet u zorgvuldig controleren. Aangezien het om ouder speelgoed gaat, is het mogelijk dat het niet meer aan de huidige veiligheidsnormen voldoet.

Meld problemen met de veiligheid van speelgoed altijd aan de fabrikant of winkelier.

Verspreiding van prentbriefkaarten via winkels

In Duitsland, Zweden, België, Griekenland, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië, Ierland en Oostenrijk zullen vele speelgoedwinkels kaarten met veiligheidstips over speelgoed onder hun klanten verspreiden. Indien u als winkelier aan de campagne wilt deelnemen, kunt u contact opnemen met de Europese Commissie.

Contact:

Carlo Corazza +32 22951752


Side Bar