Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Европейска кампания за безопасност на детските играчки: Осигуряване на безопасността на нашите деца

Брюксел, 29 ноември 2011 г. Коледните празници са особено натоварен период от годината за дядо Коледа. Той трябва да подготви шейната, да нахрани северните елени, да провери списъка с подаръци, за да бъде сигурен, че не е забравил да включи в него нито едно послушно дете … и да се увери, че приготвените от елфите детски играчки са не само забавни, но и безопасни! Тази година неговата задача ще бъде по-лесна от всякога: от юли 2011 г. играчките, които се продават в ЕС, трябва да отговарят на най‑строгите правила за безопасност в света.

Безопасни и забавни е идеалната комбинация, но не е така очевидно постижима на практика! Безопасната употреба на всяка детска играчка зависи не само от самата играчка, но също и от начина, по който тя се използва, и от възрастта на детето. На какво трябва да обърнете внимание като родител, за да бъдете наясно дали дадена играчка е безопасна или не за вашето дете? За да ви бъдат дадени някои добри съвети в тази насока, заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни открива европейската кампания за безопасност на детските играчки, която има за цел да покаже по какъв начин можете да се сдобиете с възможно най‑безопасните детски играчки и как да ги използвате безопасно. Във видеоклип, който ще се излъчва по телевизионните канали в цяла Европа, се дават разяснения по този въпрос; успоредно с това, при закупуването на детски играчки на потребителите в цяла Европа ще бъде раздавана пощенска картичка със съвети за безопасност.

Заместник-председателят Антонио Таяни заяви: „Обявявам началото на тази инициатива по Коледно време, когато по традиция се купуват най-много детски играчки. Тази година играчките, продавани в ЕС, ще бъдат по-сигурни от всякога, а моята кампания ще позволи на родителите да направят правилния избор за своите деца.“ И допълни: „Щастлив съм, че медиите, както и стотици магазини в целия ЕС, ще участват в тази кампания. Разбира се, безопасността е важна през цялата година; затова нека сега всички ние направим нужното, за да не се превърне усвояването на изискванията за безопасност в еднократна кампания.

Връзка към видеоматериала и пощенските картички

Списък на държавите-членки и магазините, участващи в тази инициатива

За повече информация във връзка с новите правила на ЕС за подобряване на безопасността на детските играчки, моля, посетете следния интернет адрес: IP/11/908

Няколко съвета, които не трябва да забравяте, когато пазарувате детски играчки:

Никога не купувайте играчки, които нямат маркировка „CE“

Маркировката „CE“ представлява поет от производителя на играчката ангажимент, че играчката отговаря на всички приложими правила на ЕС за безопасността, които са сред най-стриктните в света.

Не купувайте за деца на възраст под 3 години играчки с малки части, които могат да се отделят

Задавянето с малки части представлява особен риск за децата до 3-годишна възраст, тъй като те са склонни да слагат всичко в устата си! Играчки с този символ не са подходящи за деца на възраст под 3 години.

Четете всички предупреждения и инструкции

Трябва да сте запознати с препоръките за възрастта и безопасността — отнасяйте се сериозно към тях! Уверете се, че играчката е подходяща за деца — всеки път, когато купувате нова играчка, се съобразявайте с темперамента, навиците и поведението на детето.

Наблюдавайте децата, докато играят

Уверете се, че всички играчки се използват по предвидения начин, както и че са подходящи за възрастта и способностите на детето. Надзорът над децата, докато играят, гарантира тяхната безопасност, докато се забавляват.

Винаги купувайте играчки от сигурни магазини и онлайн пунктове за продажба

Те отговарят за продуктите, които продават, и обикновено приемат рекламации. Проверявайте внимателно купените играчки втора употреба и дадените от приятели играчки. Тъй като те са по-стари, възможно е да не отговарят на съвременните стандарти за безопасност.

Винаги съобщавайте на търговеца на дребно или производителя, от който сте купили дадена играчка, за всякакви проблеми, свързани с нейната безопасност.

Пощенски картички, които ще бъдат раздавани в магазините

Много магазини за детски играчки в Германия, Швеция, Белгия, Гърция, Румъния, Обединеното кралство, Франция, Португалия, Испания, Италия, Ирландия и Австрия ще разпространяват в търговските си обекти пощенските картички със съветите за безопасност на играчките. Магазините за детски играчки, които желаят да се включат в кампанията, могат да се свържат с Европейската комисия

Лице за контакт:

Carlo Corazza +32 2 295 17 52


Side Bar