Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Kreatív Európa program: a Bizottság új lendületet kíván adni a kultúrának és a kreativitásnak

Brüsszel, 2011. november 23. – Az új „Kreatív Európa” program keretében az Unió a korábbiaknál jelentősebb támogatást kíván nyújtani a filmművészet, televízió, kultúra, zene, előadó‑művészet, kulturális örökségvédelem területén és az ezekhez kapcsolódó területeken dolgozók ezrei számára – jelentette be ma az Európai Bizottság. Mivel a 2014–2020 közötti időszakra javasolt költségvetés 1,8 milliárd euró1, a tervezett program olyan lendületet adhat a kulturális és kreatív ágazatoknak, amelyre már nagy szükség van ahhoz, hogy ezek az ágazatok az európai munkahelyteremtés és növekedés valódi motorjaivá váljanak. Az új program több mint 900 millió eurót szán a (jelenlegi MEDIA programhoz tartozó) filmművészet és audiovizuális ágazat támogatására, a kultúrára pedig csaknem 500 millió eurót áldozna. A Bizottság javaslatai között egy több mint 210 millió eurós új pénzügyi garanciaeszköz létrehozása is szerepel, amely lehetővé tenné a kulturális élet kisebb szereplői számára, hogy akár 1 millió eurós kölcsönhöz jussanak hozzá. Ezenkívül nagyjából 60 millió euró segítené a szakpolitikai együttműködés elmélyítését, valamint a közönségszervezésre és az új üzleti modellekre vonatkozó innovatív megközelítések kidolgozását.

„Ez a beruházás a kulturális és audiovizuális ágazatban dolgozók tízezreit fogja hozzásegíteni ahhoz, hogy az egységes piac minden előnyét kihasználják, és új közönségeket hódítsanak meg Európán belül és kívül egyaránt. E támogatás nélkül rendkívül nehéz, sőt adott esetben lehetetlen lenne számukra az új piacokra való belépés. A „Kreatív Európa” program a kulturális és nyelvi sokféleséget is előmozdítja, valamint hozzájárul az Európa 2020 stratégia munkahelyteremtésre és fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzéseinek megvalósításához” – nyilatkozta Andrula Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos.

A Bizottság „Kreatív Európa” programja:

  • 300 000 művész és kulturális szakember számára teszi lehetővé, hogy munkájukkal hazájukon kívüli közönségeket is meghódítsanak

  • Több mint ezer európai film számára nyújt terjesztési támogatást abból a célból, hogy azokat Európa-szerte és Európán kívül is műsorra tűzzék

  • Legalább 2500 európai filmszínház számára nyújt támogatást annak érdekében, hogy az általuk vetített filmek legalább fele európai legyen

  • Több mint 5500 könyv és más irodalmi mű fordítását támogatja azzal a céllal, hogy minél többen anyanyelvükön olvashassák ezeket az alkotásokat

  • Kulturális szervezetek és szakemberek ezrei számára tesz lehetővé képzéseket, amelyek célja új készségek elsajátítása és a nemzetközi együttműködés ösztönzése

  • Legalább 100 millió embert ér el a program által finanszírozott projekteken keresztül.

Háttér:

A „Kreatív Európa” a kulturális és audiovizuális ágazatokat már több mint húsz éve támogató Kultúra és MEDIA programok tapasztalataira és sikereire épít.

A „Kreatív Európa” javasolt költségvetése 34%-kal több, mint a jelenlegi költségvetés összege. 2007–2013. között a MEDIA program 755 millió eurós támogatást kapott, az audiovizuális ágazat nemzetközi együttműködését segítő MEDIA Mundus pedig további 15 milliót. A Kultúra program számára 400 millió eurót különítettek el a jelenlegi pénzügyi keretből.

Az európai kulturális és kreatív ágazatok az európai GDP akár 4,5 %‑át is kiteszik, és az Unió munkavállalóinak 3,8 %-át foglalkoztatják (8,5 millió fő).

Az uniós támogatás hozzásegíti majd a kulturális élet szereplőit ahhoz, hogy a lehető legjobban hasznukra fordítsák a globalizációban és a digitalizációban rejlő lehetőségeket. A támogatás azt is lehetővé fogja tenni a számukra, hogy legyőzzenek olyan kihívásokat, mint például a piac széttöredezettsége és a támogatáshoz jutás nehézségei, valamint hozzájárul a hatékonyabb szakpolitikák kialakításához azáltal, hogy megkönnyíti a szakismeret és a tapasztalatok megosztását.

A következő lépések

A „Kreatív Európa” programra irányuló javaslatot jelenleg a Tanács (27 tagállam) és az Európai Parlament vitatja meg; a 2014–2020. időszakra vonatkozó pénzügyi keretről is ők hozzák majd meg a végső döntést.

További információk:

MEMO/11/819

http://ec.europa.eu/culture/creative-europe

http://ec.europa.eu/culture/

http://ec.europa.eu/culture/media

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

A 2014 és 2020 közötti időszakra becsült inflációt figyelembe véve 1,8 milliárd euró. Ez 2011-es rögzített árakon számolva 1,6 milliárd eurónak felel meg.


Side Bar