Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Letalstvo: Komisija posodobila seznam letalskih prevoznikov s prepovedjo letenja v EU

Bruselj, 21. november 2011 – Evropska komisija je danes že osemnajstič posodobila seznam prepovedanih letalskih prevoznikov v Evropski uniji. Po tesnem in intenzivnem sodelovanju z letalskimi organi dveh držav – Albanijo in Rusko federacijo – sta obe državi sprejeli stroge ukrepe za nadzor in omejitev kakršnih koli tveganj za varnost pri svojih prevoznikih, ki letijo v EU. Zato Komisiji ni bilo treba sprejeti nobenih ukrepov zoper letalske prevoznike, ki sta jim dovoljenje izdali Albanija ali Ruska federacija. Ker je letalski prevoznik TAAG Angolan Airlines nadalje izboljšal varnost svojih letal, lahko v EU leti še z dvema dodatnima letaloma. Komisija je morala omejiti lete in tako izključiti del flote družbe Jordan Aviation zaradi številnih in ponavljajočih se varnostnih pomanjkljivosti ter popolnoma prepovedati letalskega prevoznika Rollins Air, ki je certificiran v Hondurasu.

Podpredsednik E vropske komisije Siim Kallas, pristojen za promet, je dejal: „Komisija bo naredila vse, da bo svojim sosedom kar najhitreje in najučinkoviteje pomagala vzpostaviti tehnične in upravne zmogljivosti za odpravljanje težav na področju varnosti. Dotlej pa je najpomembnejša varnost. Na tem področju si ne moremo privoščiti kompromisov. Če v Evropski uniji ali zunaj nje obstajajo dokazi, da letalski prevozniki ne letijo varno, moramo ukrepati in tako preprečiti morebitna tveganja.“

Komisija je danes s soglasnim mnenjem Odbora za varnost zračnega prometa sprejela osemnajsto posodobitev seznama letalskih prevoznikov, za katere velja prepoved letenja v EU. Novi seznam nadomešča prejšnjega, ki je bil sprejet aprila 2011, in je že dostopen na spletni strani Komisije 1 .

Odbor za varnost zračnega prometa, ki se je sestal med 8. in 10. novembrom, je preučil tudi nekatere primere evropskih letalskih prevoznikov. Komisija poziva organe v številnih državah članicah, naj okrepijo nadzor nad temi prevozniki in poskrbijo, da vsi evropski letalski prevozniki izpolnjujejo najstrožje varnostne standarde.

S to posodobitvijo lahko družba TAAG Angolan Airlines leti v EU z dvema modernima letaloma tipa B-777-300, za kateri je letalski prevoznik dokazal, da ju je sposoben varno upravljati ter ustrezno nadzirati njuno delovanje.

Komisija in Odbor za varnost zračnega prometa sta bila zelo zaskrbljena zaradi delovanja albanskih letalskih prevoznikov in njihovih organov. Odbor za varnost zračnega prometa je soglasno podprl predlog Komisije, da se vzdrži vseh ukrepov, ko so se albanski organi uradno zavezali, da bodo za polni delovni čas zaposlili osebje, s katerim bodo zagotovili stalni nadzor letalskih prevoznikov v svojih regulativnih organih, in svojo zavezo pospremili z zelo strogimi izvedbenimi ukrepi, kot sta preklic dovoljenja letalskega prevoznika Albanian Airlines in umik enega letala iz flote družbe Belle Air. Države članice in zlasti Italija so sprejele, da bodo še dodatno okrepile svoje sodelovanje z Albanijo in ji dajale tehnično pomoč za izboljšanje nadzora.

Da bi Komisija preprečila morebitna varnostna tveganja pri letih nekaterih letalskih prevoznikov, se je s soglasno podporo Odbora za varnost zračnega prometa odločila, da bo omejila obratovanje družbe Jordan Aviation in izključila tri letala tipa Boeing 767 iz njene flote za lete v EU. Komisija je pripravljena podpreti prizadevanja organov Hašemitske kraljevine Jordanije in letalske družbe za trajnostno izboljšanje varnosti tudi z obiskom za oceno stanja.

Komisija se je po tem, ko je iz Francije prejela informacije o varnosti letalskega prevoznika Rollins Air, certificiranega v Hondurasu , in po soglasni podpori Odbora za varnost zračnega prometa odločila prepovedati opravljanje letov družbi Rollins Air, dokler se ne rešijo razna hujša varnostna vprašanja, na katere je najprej opozorila Francija.

Poleg tega seznam zdaj vključuje letalske prevoznike, ki so jih certificirali letalski organi Republike Kongo ( Equatorial Congo ), Demokratične republike Kongo ( Stellar Airways ) in Filipinov ( Aero Majestic Airways in Interisland Airlines ), ne da bi pridobili potrebno dokumentacijo, da izpolnjujejo mednarodne varnostne standarde.

Komisija je preverila tri letalske prevoznike, certificirane v Ruski federaciji – VIM AVIA, Yakutia Airlines in Tatarstan Airlines . Ruski letalski organi so Komisiji in Odboru za varnost zračnega prometa predstavili ukrepe za izvršitev predpisov pri teh prevoznikih, zlasti omejitev letov vseh letal VIM AVIA v EU do 1. aprila 2012 ter omejitev letov družb Yakutia in Tatarstan. Ruski letalski organi so Komisiji in Odboru za varnost zračnega prometa zagotovili, da bodo učinkovito izvajali svoje odločitve. Zaradi tega ter zaradi stalnega in tesnega spremljanja vseh letov ruskih letalskih prevoznikov v EU se je Komisija odločila, da ne uvede prepovedi letenja za VIM AVIA in ta primer še enkrat preuči na naslednjem Odboru za varnost zračnega prometa.

Komisija in Odbor za varnost zračnega prometa se zavedata, da si zadevni nacionalni organi prizadevajo reformirati sistem civilnega letalstva in izboljšati varnost, tako da se učinkovito izvajajo mednarodni varnostni standardi. Komisija jih je v sodelovanju z Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO), državami članicami EU in Evropsko agencijo za varnost v letalstvu pripravljena pri reformah dejavno podpreti.

V ta namen je Komisija pooblastila Evropsko agencijo za varnost v letalstvu za izvajanje misij za tehnično pomoč pri pristojnih organih številnih držav v podporo njihovim prizadevanjem za večjo varnost.

Posodobljeni evropski seznam vsebuje vse letalske prevoznike (tj. 273 znanih prevoznikov), certificirane v 21 državah, ki jim je v celoti prepovedano opravljati lete v Evropsko unijo: Afganistan, Angola, Benin, Republika Kongo, Demokratična republika Kongo, Džibuti, Ekvatorialna Gvineja, Gabon (razen treh prevoznikov, ki lahko pogojno letijo z omejitvami), Indonezija (razen šestih prevoznikov), Kazahstan (razen enega prevoznika, ki lahko pogojno leti z omejitvami), Kirgizija, Liberija, Mavretanija, Mozambik, Filipini, Sierra Leone, São Tomé in Principe, Sudan, Svazi in Zambija.

Na seznamu so še vedno tudi štirje posamezni letalski prevozniki: Blue Wing Airlines iz Surinama, Meridian Airways iz Gane, Rollins Air iz Hondurasa in Silverback Cargo Freighters iz Ruande.

Poleg tega je na seznamu tudi enajst letalskih prevoznikov, ki smejo opravljati lete v Evropsko unijo v skladu s strogimi omejitvami in pogoji: že omenjeni Air Astana iz Kazahstana, Air Koryo iz Demokratične ljudske republike Koreje, Airlift International iz Gane, Air Service Comores, Afrijet, Gabon Airlines in SN2AG iz Gabona, Iran Air, TAAG Angolan Airlines, Air Madagascar, certificiran Madagaskarju, in Jordan Aviation, certificiran v Hašemitski kraljevini Jordaniji.

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

1 :

http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_sl.htm


Side Bar