Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Aviație: Comisia actualizează lista UE a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare

Bruxelles, 21 noiembrie 2011 - Comisia Europeană a adoptat astăzi cea de-a optsprezecea versiune actualizată a listei companiilor aeriene interzise în Uniunea Europeană. În urma cooperării strânse și intense cu autoritățile aeronautice din două țări - Albania și Federația Rusă –, respectivele țări au adoptat măsuri ferme pentru a ține sub control și pentru a limita riscurile de siguranță asociate transportatorilor lor aerieni care efectuează zboruri în UE. Prin urmare, nu a fost necesară luarea de măsuri de către Comisie în ceea ce privește transportatorii aerieni licențiați în aceste două țări. Datorită îmbunătățirii performanței sale în materie de siguranță, transportatorului aerian TAAG Angolan Airlines i s-a permis să adauge alte două aeronave la cele cu care operează în UE. Comisia a fost obligată să impună restricții de exploatare pentru a exclude o parte a flotei Jordan Aviation, având în vedere deficiențele sale de siguranță numeroase și repetate, și pentru a interzice complet toate operațiunile transportatorului aerian Rollins Air, certificat în Honduras.

Comisarul Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei și responsabil cu transporturile, a declarat: „ Comisia este gata să depună toate eforturile necesare pentru a-și ajuta vecinii să își consolideze capacitățile tehnice și administrative pentru a depăși dificultățile în materie de siguranță cât mai repede și cât mai eficient posibil. Între timp, siguranța este prioritară. Nu ne putem permite niciun compromis în această privință. Când se dovedește, în interiorul sau în afara Uniunii Europene, că unii transportatori aerieni nu își desfășoară activitatea în condiții de siguranță, trebuie să acționăm pentru a exclude toate riscurile la adresa siguranței.

În urma avizului unanim al Comitetului pentru Siguranță Aeriană, Comisia a adoptat astăzi cea de- a optsprezecea versiune actualizată a listei companiilor aeriene interzise în UE. Noua listă o înlocuiește pe cea întocmită în aprilie 2011 și poate fi deja consultată pe site-ul web al Comisiei 1 .

Comitetul pentru Siguranță Aeriană, care s-a reunit între 8 și 10 noiembrie, a examinat de asemenea cazul unor transportatori aerieni europeni. Comisia le solicită autorităților din mai multe state membre să își îmbunătățească procedurile de supraveghere a acestor transportatori aerieni, pentru a se asigura că toate companiile aeriene stabilite în Europa își desfășoară activitatea în condiții de maximă siguranță.

Odată cu această actualizare, TAAG Angolan Airlines este autorizat să opereze în UE două aeronave moderne de tip B-777-300, pe care transportatorul aerian a demonstrat că le gestionează în condiții de siguranță, supraveghind operațiunile acestora în mod corespunzător.

Comisia și Comitetul pentru Siguranță Aeriană și-au exprimat îngrijorarea față de modul în care se prezintă transportatorii aerieni din Albania și autoritățile acestora. Ca urmare a angajamentului formal al autorităților din Albania de a angaja cu normă întreagă personal calificat care să asigure supravegherea continuă a transportatorilor aerieni din sfera lor de reglementare și cuplat cu măsurile foarte ferme de impunere a legii – revocarea certificatului de operator aerian al Albanian Airlines și eliminarea unei aeronave din flota Belle Air –, Comitetul pentru Siguranță Aeriană a susținut în unanimitate propunerea Comisiei de a nu lua nicio măsură. Statele membre, în special Italia, au acceptat să își intensifice cooperarea pe care o au cu Albania, prin furnizarea de asistență tehnică axată pe îmbunătățirea supravegherii.

Pentru a se asigura că operațiunile anumitor transportatori aerieni nu prezintă niciun risc de siguranță, Comisia, cu sprijinul unanim al Comitetului pentru Siguranță Aeriană, a decis să impună restricții de exploatare în cazul Jordan Aviation și să excludă trei aeronave de tip Boeing 767 din flota acestuia care operează în UE. Comisia este gata să sprijine eforturile depuse de autoritățile din Regatul Hașemit al Iordaniei și de transportatorul aerian în vederea îmbunătățirii durabile a siguranței, eventual printr-o vizită de evaluare.

Pe baza informațiilor primite de la Franța referitor la siguranța transportatorului aerian Rollins Air certificat în Honduras și cu sprijinul unanim al Comitetului pentru Siguranță Aeriană, Comisia a hotărât să impună o interdicție de exploatare tuturor operațiunilor desfășurate de Rollins Air, până la soluționarea problemelor semnificative sub raportul siguranței semnalate în primul rând de Franța.

În plus, lista include acum transportatorii aerieni care au fost certificați de autoritățile aeronautice din Republica Congo ( Equatorial Congo ), din Republica Democratică Congo ( Stellar Airways ) și din Filipine ( Aeromajestic și Interisland Airlines ), ca urmare a faptului că nu s-au primit documentele necesare care probează conformitatea acestor transportatori cu standardele internaționale de siguranță.

Comisia a examinat trei transportatori aerieni certificați în Federația Rusă – VIM AVIA, Yakutia și Tatarstan Airlines . Autoritățile aeronautice ruse au prezentat Comisiei și Comitetului pentru Siguranță Aeriană măsurile de impunere a legii pe care le-au luat în cazul respectivilor transportatori aerieni și, în special, restricțiile de exploatare impuse tuturor operațiunilor VIM AVIA în UE până la 1 aprilie 2012. Au fost de asemenea limitate operațiunile desfășurate de Yakutia și Tatarstan în UE. Autoritățile aeronautice din Rusia au asigurat Comisia și Comitetul pentru Siguranță Aeriană că vor garanta punerea efectivă în aplicare a deciziilor acestora. Pe această bază și convenind asupra unei atente monitorizări continue a tuturor operațiunilor derulate de transportatori aerieni ruși în UE, Comisia a decis să nu impună VIM AVIA o interdicție de exploatare și să reexamineze acest caz în cadrul următoarei reuniuni a Comitetului pentru Siguranță Aeriană.

Comisia și membrii Comitetului pentru Siguranță Aeriană au recunoscut eforturile tuturor autorităților naționale vizate de a reforma sistemul actual al aviației civile și de a îmbunătăți siguranța pentru a garanta aplicarea efectivă a standardelor internaționale de siguranță. Comisia este pregătită să sprijine în mod activ aceste reforme, în cooperare cu OACI, statele membre ale UE și Agenția Europeană de Siguranță a Aviației.

În acest sens, Comisia a împuternicit Agenția Europeană de Siguranță a Aviației să desfășoare o serie de misiuni de asistență tehnică menite să sprijine autoritățile competente din mai multe state în eforturile lor de sporire a siguranței.

____________________________________

Lista europeană actualizată include toți transportatorii certificați în 21 de state, adică un total de 273 de transportatori înregistrați, ale căror operațiuni sunt interzise complet în Uniunea Europeană: Afganistan, Angola, Benin, Republica Congo, Republica Democratică Congo, Djibouti, Guineea Ecuatorială, Gabon (cu excepția a trei transportatori care efectuează zboruri cu anumite restricții și condiții), Indonezia (cu excepția a șase transportatori), Kazahstan (cu excepția unui transportator care efectuează zboruri cu anumite restricții și condiții), Republica Kârgâză, Liberia, Mauritania, Mozambic, Filipine, Sierra Leone, São Tomé și Principe, Sudan, Swaziland și Zambia.

Lista include și patru transportatori separat: Blue Wing Airlines din Surinam, Meridian Airways din Ghana, Rollins Air din Honduras și Silverback Cargo Freighters din Rwanda.

În plus, lista include 11 transportatori aerieni autorizați să opereze în UE în anumite condiții și făcând obiectul unor restricții stricte: Air Astana din Kazakhstan, după cum s-a menționat anterior, Air Koryo din Republica Populară Democrată Coreeană, Airlift International din Ghana, Air Service Comores, Afrijet, Gabon Airlines și SN2AG din Gabon, Iran Air, TAAG Angolan Airlines, Air Madagascar certificat în Madagascar și Jordan Aviation certificat în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

1 :

http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_ro.htm


Side Bar