Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Въздухоплаване: Комисията актуализира списъка на ЕС с въздушните превозвачи, които подлежат на оперативна забрана

Брюксел, 21 ноември 2011 г. — Европейската комисия прие днес осемнадесетата актуализация на списъка с авиокомпаниите, на които е забранено да оперират в Европейския съюз. Тясното и интензивно сътрудничество с авиационните органи на две държави – Албания и Руската федерация, доведе до приемането на строги мерки и от двете с цел да се упражни контрол и да се избегнат всички рискове за безопасността на техните въздушни превозвачи, извършващи полети в ЕС. Поради тази причина не се наложи Комисията да предприема мерки по отношение на въздушните превозвачи, лицензирани в Албания и Руската федерация. Благодарение на допълнително подобрената безопасност на TAAG Angolan Airlines на този въздушен превозвач се разрешава да добави два самолета към въздухоплавателните средства, които осъществяват полети в ЕС. Наложи се Комисията да въведе оперативни ограничения за изключване на част от въздушната флота на Jordan Aviation поради редица повтарящи се пропуски в безопасността и да забрани напълно всички операции на въздушния превозвач Rollins Air, лицензиран в Хондурас.

Заместник-председателят на Комисията и комисар по транспорта Сийм Калас заяви: „Комисията няма да пести усилията си, когато съдейства на съседните на ЕС държави да изградят технически и административен капацитет за преодоляване на всички затруднения в сферата на безопасността по възможно най-бързия и най-ефикасен начин. А дотогава безопасността е на първо място. В това отношение не можем да си позволим никакви компромиси. Когато разполагаме с достоверна информация за въздушни превозвачи, които не спазват условията за безопасност както във, така и извън Европейския съюз, трябва да предприемаме действия, за да избегнем всички рискове за безопасността.“

След единодушното становище на Комитета за авиационна безопасност Комисията прие днес осемнадесетата актуализация на списъка с авиокомпаниите, които подлежат на забрана в ЕС. Новият списък заменя предишната версия от април 2011 г. и вече е на разположение на уебсайта на Комисията 1 .

На срещата, проведена от 8 до 10 ноември, Комитетът за авиационна безопасност разгледа също различни случаи на европейски въздушни превозвачи. Комисията настоява органите в няколко държави-членки да засилят допълнително надзора на тези въздушни превозвачи, за да се гарантира, че всички авиокомпании, установени в Европа, оперират при максимално равнище на безопасност.

С тази актуализирана версия на списъка TAAG Angolan Airlines получава разрешение да оперира в ЕС с два модерни самолета тип B-777-300, за които е било показано, че могат да бъдат управлявани безопасно от въздушния превозвач, надзираващ съответно функционирането им.

Комисията и Комитетът за авиационна безопасност изразиха сериозна загриженост за въздушните превозвачи и органите в Албания . След като албанските органи се ангажираха официално с наемането на квалифициран персонал на пълно работно време, за да осигурят постоянен надзор на въздушните превозвачи в рамките на техния регулаторен орган, и комбинираха това с много сериозни правоприлагащи мерки — отнемане на лиценза на въздушен оператор на Albanian Airlines и отстраняване на един самолет от флотата на Belle Air, Комитетът за авиационна безопасност единодушно подкрепи предложението на Комисията за въздържане от всякакъв вид мерки. Държавите-членки, и в частност Италия, се съгласиха да засилят допълнително действащото сътрудничество с Албания, като осигурят техническо съдействие за подобряване на надзора.

За да се гарантира, че операциите на определени въздушни превозвачи не застрашават безопасността, Комисията, подкрепена единодушно от Комитета за авиационна безопасност, реши да наложи оперативни ограничения на компанията Jordan Aviation и да изключи три самолета тип Boeing 767 от нейната флота, оперираща в ЕС. Комисията е готова да подкрепи усилията, които полагат органите в Хашемитско кралство Йордания и въздушният превозвач за трайно подобряване на безопасността, включително чрез посещение за оценка.

След получената от Франция информация за безопасността на лицензирания в Хондурас въздушен превозвач Rollins Air и след единодушната подкрепа на Комитета за авиационна безопасност Комисията реши да наложи оперативна забрана на всички операции на Rollins Air до разрешаването на различните съществени проблеми с безопасността, които Франция първа посочи.

Освен това списъкът вече включва въздушни превозвачи, които са били лицензирани от авиационните органи на Република Конго ( Equatorial Congo ), Демократична република Конго ( Stellar Airways ) и Филипините ( Aeromajestic и Interisland Airlines ), без да са били получени необходимите документирани доказателства за това, че въпросните превозвачи отговарят на международните стандарти за безопасност.

Комисията проучи трима въздушни превозвачи, лицензирани в Руската федерация - VIM AVIA , Yakutia и Tatarstan Airlines. Руските авиационни органи представиха на Комисията и на Комитета за авиационна безопасност правоприлагащите мерки по отношение на посочените въздушни превозвачи, и по-специално наложените оперативни ограничения върху всички операции на VIM AVIA в ЕС до 1 април 2012 г. Бяха ограничени също така операциите на Yakutia и Tatarstan в ЕС. Руските авиационни органи увериха Комисията и Комитета за авиационна безопасност, че ще гарантират действителното прилагане на взетите от тях решения. Въз основа на това, както и на база на договорения постоянен и щателен мониторинг на всички операции на руските въздушни превозвачи в ЕС, Комисията реши да се въздържи от налагане на оперативна забрана на VIM AVIA и да разгледа отново този случай по време на следващата среща на Комитета за авиационна безопасност.

Комисията и Комитетът за авиационна безопасност признаха усилията, полагани от всички засегнати национални органи с цел реформиране на сегашната система за гражданско въздухоплаване и подобряване на безопасността, за да се гарантира, че международните стандарти за безопасност действително се прилагат. Комисията е готова да подкрепи активно тези реформи в сътрудничество с ИКАО, държавите-членки на ЕС и Европейската агенция за авиационна безопасност.

С оглед на това тя упълномощи Европейската агенция за авиационна безопасност да проведе поредица от мисии за техническо подпомагане в подкрепа на полаганите от компетентните органи в редица държави усилия за повишаване на безопасността.

Актуализираният европейски списък включва всички превозвачи, лицензирани в 21 държави (като познатите въздушни превозвачи са общо 273), които подлежат на пълна забрана за осъществяване на операции в Европейския съюз: Афганистан, Ангола, Бенин, Република Конго, Демократична република Конго, Джибути, Екваториална Гвинея, Габон (с изключение на трима превозвачи, работещи в режим на ограничения и при определени условия), Индонезия (с изключение на шестима превозвачи), Казахстан (с изключение на един превозвач, работещ в режим на ограничения и при определени условия), Киргизката република, Либерия, Мавритания, Мозамбик, Филипините, Сиера Леоне, Сао Томе и Принсипи, Судан, Свазиленд и Замбия.

В списъка продължават да фигурират четирима индивидуални превозвачи: Blue Wing Airlines (Суринам), Meridian Airways (Гана), Rollins Air (Хондурас) и Silverback Cargo Freighters (Руанда).

Освен това списъкът включва 11 авиокомпании, които имат право да оперират в ЕС в режим на строги ограничения и при определени условия: Air Astana (Казахстан), посочена преди това, Air Koryo (Корейска народнодемократична република), Airlift International (Гана), Air Service Comores, Afrijet, Gabon Airlines и SN2AG от Габон, Iran Air, TAAG Angolan Airlines, Air Madagascar, лицензирана в Мадагаскар, и Jordan Aviation, лицензирана в Хашемитско кралство Йордания.

За контакти :

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

1 :

http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_bg.htm


Side Bar