Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Предстояща криза на глада в Сахел: Европейската комисия предприема действия сега, за да спаси живота на хората

Брюксел, 18 ноември 2011 г. Службата на Европейската комисия за хуманитарна помощ и гражданска защита (ECHO) незабавно ще увеличи предоставяното от нея финансиране за региона на Сахел в Африка, за да спаси живота на половин милион души в бързо разрастващата се продоволствена криза.

Седем милиона души вече страдат от недоимък в Нигер, Чад, Мали, Мавритания, Нигерия и Буркина Фасо вследствие на огромния недостиг в производството на храни в много райони. Данните сочат, че догодина ще настъпят сериозни продоволствени проблеми

По тази причина Комисията увеличава с 10 милиона EUR финансирането за хуманитарни цели на стойност 45 милиона EUR , предоставено тази година на държавите от Сахел. Това означава, че освен населението от 6,2 милиона души, което вече е получило помощ чрез тези финансови средства, още 500 000 мъже, жени и деца от най-застрашените домакинства в най-засегнатите райони ще получат закрила в началото на оскъдния период, който ще настъпи след три месеца.

Като предприемем действия сега и предвидим кризата, можем да предотвратим ужасяващите страдания, които сполетяха друг район на Африка тази година , заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи .

Реалните последици и сложността на ситуацията ще излязат наяве едва след няколко месеца, когато най-бедните няма да разполагат с хранителни запаси, нито с пари, за да купят поскъпналата храна, чиято цена вече се покачва .“

„За жалост нямаше достатъчно време за вече изтощеното от глад население да се съвземе след последната криза през 2010   г. Искаме да прекъснем именно този порочен кръг, но един-единствен донор не може да се справи с това огромно предизвикателство. Отправям призив към всички да откликнат на този неотложен проблем, преди той да се превърне в криза .

Контекст

По-голямата част от населението на Сахел разчита в значителна степен за препитанието си на зависещо от дъждовете земеделие и животновъдство. Лошата за земеделието и животновъдството в Сахел 2011/2012 година, през която валежите бяха редки и на места последвани от периоди на суша, поражда сериозни опасения. Увеличените цени на ориза на световния пазар също ще окажат неблагоприятно влияние върху обема на внесения ориз и върху цените в Западна Африка. Вследствие на това много от най-бедните домакинства няма да имат достъп до достатъчно храна и бързо ще станат жертва на кризата. Смята се, че 7 милиона души в региона ще бъдат силно застрашени от недостиг на храна през 2012   г.

Нигер и Мавритания вече обявиха кризисна ситуация, подготвиха национални планове за действие и отправиха призив за международна помощ. Важно е да продължат усилията за повишаване на осведомеността относно нуждата от ранното предприемане на действия в национален и регионален мащаб за намаляване на пагубните последици.

ECHO е сред най-активните участници в предоставянето на хуманитарна помощ за справяне с недохранването в Сахел от 2007 г. насам, когато беше приет планът на ECHO за Сахел, сред чиито цели са повишаване на осведомеността по въпросите на изхранването, доказване на ползите от действията за изхранване и засилване на вниманието към проблематиката, свързана с изхранването. От 2007   г. службата ECHO е отпуснала повече от 235 милиона EUR за борба с недохранването в Сахел и управлява тези средства от свои представителства в Чад, Нигер, Буркина Фасо и Дакар.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http :// ec . europa . eu / commission _2010-2014/ georgieva / index _ bg . htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http :// ec . europa . eu / echo / index _ en . htm

За контакт :

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar