Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Vreți să vă mutați în UE? Acum, cu doar câteva clicuri, aveți acces la sfaturi utile în acest sens

Bruxelles, 18 noiembrie 2011 – Cui trebuie să vă adresați pentru a obține un permis de muncă în Germania? Un cetățean indian are nevoie de permis de ședere pentru a studia în Spania? Și unde puteți suna pentru a cere sprijin în cazul în care să simțiți exploatați la locul de muncă?

Astăzi, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a lansat „Portalul UE privind imigrația”, un site internet cu informații practice pentru resortisanții străini care sunt interesați să se mute în UE. Site-ul, ec.europa.eu/immigration , se adresează și migranților care se află deja pe teritoriul UE și care ar dori să se mute dintr-un stat membru în altul. Site-ul oferă informații specifice pentru fiecare categorie de migranți cu privire la procedurile aplicate în materie de migrație în toate cele 27 de state membre.

Comisarul Malmström a declarat: „Mulți dintre cei care doresc să se mute în Uniunea Europeană nu știu ce posibilități există în acest sens, cum să solicite un permis de ședere sau care sunt riscurile asociate migrației ilegale, iar migranții care se află deja pe teritoriul UE nu își cunosc întotdeauna drepturile. Trebuie să le punem la dispoziție informații fiabile și ușor accesibile cu privire la aceste proceduri uneori complicate.”

Context

Portalul UE privind imigrația constituie un prim punct de acces la informații actualizate și practice privind procedurile și politicile în materie de imigrație existente la nivelul UE și la nivel național. Lucrătorii, cercetătorii, studenții și cei care doresc să se alăture familiei lor care se află deja în UE pot găsi aici informații adaptate nevoilor lor cu privire la statul membru în care ar fi interesați să se mute. Portalul cuprinde și linkuri directe către site-urile autorităților naționale în domeniul imigrației. Utilizatorii pot, de asemenea, găsi informații clare cu privire la drepturile lor și să afle dacă au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul UE.

Portalul UE privind imigrația explică modalitățile legale de trecere a frontierei înspre UE și descrie riscurile asociate migrației ilegale, de exemplu traficul și contrabanda. Migranții și potențialii migranți vor găsi aici și o listă cuprinzătoare de organizațiile guvernamentale și neguvernamentale pe care le pot contacta pentru a solicita asistență. În plus, organizațiile de sprijinire a migranților, precum și autoritățile din domeniul imigrației, serviciile de ocupare a forței de muncă și cadrele universitare pot, la rândul lor, beneficia de informațiile detaliate accesibile prin intermediul acestui site.

Portalul UE privind imigrația este accesibil în limbile engleză și franceză la adresa: http://ec.europa.eu/immigration/

Sunt în pregătire versiunile în limbile arabă și spaniolă ale site-ului și se lucrează, de asemenea, la variante de îmbunătățire a acestuia, pentru a se asigura o mai mare accesibilitate a portalului de pe diferite platforme tehnice.

Pentru crearea acestui portal al UE privind imigrația, Comisia a desfășurat un vast proces de consultare, la care au participat organizații de sprijinire a migranților, sindicate, asociații patronale și grupări cu caracter religios din țările de origine, de tranzit și de destinație. Astfel de consultări au avut loc în Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Spania și Mali.

20,1 milioane de cetățeni ai UE sunt resortisanți ai unor țări terțe, reprezentând aproximativ 4 % din totalul populației UE.

În 2010, statele membre ale UE și țările participante la cooperarea Schengen au eliberat peste 11 milioane de vize.

Numărul estimat al persoanelor care fac obiectul traficului către sau pe teritoriul UE este de câteva sute de mii în fiecare an.

Pentru informații suplimentare

Portalul UE privind imigrația

http://ec.europa.eu/immigration

Pagina de internet a comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmström:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Pagina principală de internet a DG Afaceri Interne:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Persoane de contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar