Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Verhuizen naar de EU? Goede raad vind je met een paar muisklikken

Brussel , 18 november 2011 – Waar vraag je een Duitse arbeidsvergunning aan? Heeft een onderdaan van India een verblijfsvergunning nodig om in Spanje te studeren? Als je op je werk uitgebuit wordt, bij wie kun je dan terecht voor hulp?

Vandaag presenteerde Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström de EU-portaalsite over immigratie, een website met praktische informatie voor buitenlandse onderdanen die naar de EU willen verhuizen. De site, ec.europa.eu/immigration , richt zich ook tot migranten die al in de EU zijn en die van een lidstaat naar een andere willen verhuizen. Hij biedt specifieke informatie voor elke categorie migranten over de migratieprocedures in alle 27 lidstaten.

Commissaris Malmström verklaarde: "Veel mensen die naar de Europese Unie willen verhuizen, kennen de verschillende mogelijkheden niet. Zij weten niet hoe zij een verblijfsvergunning moeten aanvragen of welke risico's verbonden zijn met illegale migratie. Ook migranten die al in de EU verblijven, zijn niet altijd op de hoogte van hun rechten. Wij moeten degelijke, gemakkelijk toegankelijke informatie bieden over deze soms ingewikkelde procedures."

Achtergrond

De EU-portaalsite over immigratie is een eerste contactpunt voor actuele, praktische informatie over de EU en de immigratieregels en het immigratiebeleid van de lidstaten. Werknemers, onderzoekers, studenten en mensen die zich bij hun gezin in de EU willen vervoegen, kunnen hier informatie vinden volgens hun behoeften, over de lidstaat waarnaar zij willen verhuizen. De portaalsite biedt ook rechtstreekse links naar de websites van de nationale autoriteiten die zich met immigratie bezighouden. De gebruikers kunnen er ook directe informatie aantreffen over hun rechten en over de visumregelingen om naar de EU te reizen.

De EU-portaalsite over immigratie legt uit hoe je legaal de EU kunt binnenkomen en wijst op de risico's van illegale migratie, zoals mensenhandel en mensensmokkel. Migranten en potentiële migranten treffen er ook een uitgebreid adresboek aan van overheids- en niet-overheidsorganisaties die hulp kunnen bieden. Ook organisaties die migranten steunen, immigratieautoriteiten, diensten voor arbeidsbemiddeling en onderzoekers kunnen gebruik maken van de diepgaande informatie die via de website te vinden is.

De EU-portaalsite over immigratie is beschikbaar in het Engels en het Frans op het volgende adres: http://ec.europa.eu/immigration/ .

Een Arabische en een Spaanse versie van de site zijn gepland, naast verbeteringen om de site toegankelijker te maken vanuit verschillende technische platforms.

Voor het opzetten van de EU-portaalsite over immigratie heeft de Commissie een groot aantal organisaties geraadpleegd, zoals organisaties die migranten steunen, vakverenigingen, werkgeversorganisaties en religieuze verenigingen uit de landen van oorsprong, doorreis en bestemming. Dit overleg heeft plaatsgevonden in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Tsjechië en Mali.

20 ,1 miljoen mensen in de EU zijn onderdanen van derde landen, ongeveer 4% van de totale EU-bevolking.

In 2010 verstrekten de EU-lidstaten en de landen van het Schengengebied meer dan 11 miljoen visa.

Het geschatte aantal mensen dat het slachtoffer is van mensenhandel naar of binnen de EU, loopt op tot ettelijke honde rdduizenden per jaar.

Meer informatie

EU-portaalsite over immigratie:

http://ec.europa.eu/immigration

Homepage van Cecilia Malmström, commissaris voor Binnenlandse Zaken:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Homepage van DG Binnenlandse Zaken:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar