Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/136

Bruselj, 8. februarja 2011

Proizvajalci izdelali enotni polnilnik za mobilne telefone

Ali vas je že kdaj jezilo, da si od svojega prijatelja ali sodelavca niste mogli sposoditi polnilnika za mobilni telefon, ker ni bil združljiv z vašim telefonom? Temu so šteti dnevi. Komisija se že več let zavzema za preprosto zamisel o enotnem polnilniku, ki bi bil združljiv z mobilnimi telefoni vseh znamk. Sodelovanje med 14 družbami in Evropsko komisijo je prineslo rešitev: http://onechargerforall.eu/sl/. Novi tehnični standardi za podatkovno podprte mobilne telefone so bili objavljeni 29. decembra 2010, danes pa je podpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani prejel primerek združljivega enotnega polnilnika iz rok Bridget Cosgrave, generalne direktorice DIGITALEUROPE, največjega združenja evropske industrije digitalne tehnologije.

„Pozdravljam postopno uvajanje novih polnilnikov za mobilne telefone, ki temeljijo na novem standardu EU. To je resnično dobra novica za evropske potrošnike. Zdaj čakamo, da novi polnilnik in združljivi mobilni telefoni pridejo še na police. Pozivam industrijo, naj pospeši njihovo uvajanje na trg, da bodo državljani po vsej EU lahko čim prej uživali prednosti enotnega polnilnika,“ je rekel podpredsednik Komisije Antonio Tajani, ki je pristojen za industrijo in podjetništvo.

Z današnjim dnem se dejansko začne uresničevati proces, ki ga je sprožila Evropska komisija. Podpora Komisije je proizvajalcem omogočila, da so evropskim potrošnikom prinesli koristi enotnega polnilnika v razmeroma kratkem času. EU je dosegla skupno rešitev pri polnilnikih z zdravorazumskim pristopom, ki je vsem v prid in ni zahteval novih predpisov. Evropska komisija bo sodelovala z industrijo, tako da bodo evropski potrošniki lahko čim prej uživali ugodnosti te pobude.

Objava standardov decembra 2010 pomeni, da se proizvajalci mobilnih telefonov lahko zdaj lotijo potrebnih sprememb pri oblikovanju in preskušanju polnilnikov, s čimer bodo združljivi telefoni lahko varni in povezljivi. Združljivi podatkovno podprti mobilni telefoni različnih znamk se lahko zdaj uporabljajo z istim enotnim polnilnikom, kar je velik napredek za uporabnike mobilnih telefonov. 14 proizvajalcev se je dogovorilo, da bodo dali novi enotni polnilnik za mobilne telefone na evropski trg v letu 2011.

Enotni polnilnik je otipljiv dokaz, da lahko standardizacija Evropejcem olajšuje življenje. Standardizacija je eden od ključnih elementov, s katerimi Komisija spodbuja sprostitev možnosti enotnega trga, kot je navedeno v letnem pregledu rasti iz januarja 2011.

Ozadje

Nezdružljivost polnilnikov za mobilne telefone ne povzroča samo nevšečnosti uporabnikom, ampak je tudi pereče okoljsko vprašanje v Evropski uniji. Uporabniki mobilnih telefonov, ki želijo zamenjati svoj mobilni telefon, morajo pogosto kupiti tudi nov polnilnik, ne glede na stanje prejšnjega.

Na pobudo Evropske komisije se je 14 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov dogovorilo za memorandum o soglasju, da bodo uskladili polnilnike za podatkovno podprte mobilne telefone na prodaj v EU. Podpisnice memoranduma so Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments in Atmel.

Po nalogu Evropske komisije sta evropska standardizacijska organa CEN-CENELEC in ETSI izdala usklajene standarde, ki z letom 2011 veljajo za podatkovno podprte mobilne telefone, združljive z novim enotnim polnilnikom. Enotni polnilnik temelji na tehnologiji vtičev mikro-USB. Memorandum o soglasju dopušča adapter za telefone, ki nimajo priključka mikro-USB.

Dogovor zajema podatkovno podprte mobilne telefone, tj. telefone, ki jih je mogoče priključiti na računalnik, npr. za izmenjavo slik, datotek ali glasbe. Podatkovno podprti mobilni telefoni že prevladujejo na trgu. Tako imenovani pametni telefoni so del podatkovno podprtih mobilnih telefonov.

Več o tem:

En polnilnik za vse

Glej tudi:

http://www.youtube.com/watch?v=jIyo29pjgDI&feature=player_profilepage


Side Bar