Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/136

Brussel, 8 februari 2011

Producenten presenteren universele lader voor mobiele telefoons

Zat u er ooit mee verveeld dat u niet de lader van een vriend of een collega kon lenen omdat die niet compatibel was met uw mobiele telefoon? Aan deze situatie komt nu een eind. Een universele lader die compatibel is met mobiele telefoons van alle merken is het eenvoudige idee dat de Commissie sinds jaren bepleit. Dankzij de samenwerking tussen veertien bedrijven en de Europese Commissie is er nu een oplossing: onechargerforall.eu. Op 29 december 2010 zijn nieuwe technische normen voor "data-enabled" mobiele telefoons gepubliceerd. Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie, ontvangt vandaag uit handen van Bridget Cosgrave, directeur‑generaal van DIGITALEUROPE, de grootste vereniging van bedrijven uit de Europese digitaletechnologiesector, een compatibele universele lader voor mobiele telefoons.

“Het verheugt me dat nieuwe laders voor mobiele telefoons worden uitgebracht die aan de nieuwe EU-norm beantwoorden. Voor de Europese consument is dat bijzonder goed nieuws. Nu is het wachten tot de nieuwe lader en de compatibele mobiele telefoons in de rekken liggen. Ik dring er bij de bedrijven uit de sector op aan dat zij de marktintroductie van deze lader bespoedigen, zodat de burgers in de hele EU zo snel mogelijk van de voordelen van een universele lader kunnen profiteren”, aldus Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Industrie en ondernemerschap.

Vandaag gaat een implementatieproces van start waartoe de Europese Commissie de aanzet heeft gegeven. Dankzij de steun van de Commissie konden de fabrikanten er in relatief korte tijd voor zorgen dat de Europese consumenten van de voordelen van deze lader kunnen profiteren. De EU heeft deze oplossing van een universele lader, die iedereen ten goede komt, kunnen doorzetten door een beroep te doen op het gezond verstand. Er was geen wetgeving voor nodig. De Europese Commissie zal samenwerken met de bedrijfstak om de Europese consumenten zo snel mogelijk van het initiatief te laten profiteren.

Dankzij de publicatie van de normen in december 2010 kunnen de producenten van mobiele telefoons nu de nodige wijzigingen in design en tests voor laders doorvoeren om veilige en uitwisselbare compatibele telefoons te garanderen. Compatibele "data-enabled" mobiele telefoons van verschillende merken kunnen nu dezelfde universele lader gebruiken. Dat is een vooruitgang voor de gebruikers van mobiele telefoons. De veertien producenten hebben ermee ingestemd de nieuwe universele laders voor mobiele telefoons in de loop van 2011 op de Europese markt te brengen.

De universele lader is een tastbaar bewijs van hoe normalisering het leven van de Europeanen kan vereenvoudigen. Normalisatie is één van de belangrijkste elementen die de Commissie stimuleert om het potentieel van een eengemaakte markt aan te boren, zoals ook wordt uiteengezet in de Jaarlijkse groeianalyse van januari 2011.

Achtergrond

Incompatibele laders voor mobiele telefoons zijn niet alleen onhandig voor de gebruikers, maar zijn ook een groot probleem voor het milieu in de Europese Unie. Wie zijn mobiele telefoon wil vervangen, moet vaak een nieuwe lader kopen, ongeacht of de lader die hij heeft nog werkt.

Op verzoek van de Europese Commissie hebben veertien grote producenten van mobiele telefoons een memorandum van overeenstemming ondertekend om de laders voor "data-enabled" mobiele telefoons die in de EU worden verkocht, te harmoniseren. De volgende bedrijven hebben het memorandum van overeenstemming ondertekend: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments en Atmel.

In opdracht van de Europese Commissie hebben de Europese normalisatie‑instellingen CEN-CENELEC en ETSI de geharmoniseerde normen gepubliceerd waaraan de "data-enabled" mobiele telefoons die compatibel zijn met de nieuwe universele lader vanaf 2011 moeten voldoen. De universele lader is gebaseerd op de technologie van de micro-USB-stekker. Voor telefoons zonder micro-USB-interface is volgens het memorandum van overeenstemming een adapter toegelaten.

De overeenkomst betreft "data-enabled" mobiele telefoons, dit wil zeggen mobiele telefoons die aan een computer kunnen worden aangesloten om bijvoorbeeld beelden, bestanden en muziek uit te wisselen. "Data-enabled" mobiele telefoons overheersen reeds de markt. Zogenoemde smartphones zijn een soort "data-enabled" mobiele telefoons.

Meer informatie vindt u op de volgende site:

One charger for all

Zie ook:

http://www.youtube.com/watch?v=jIyo29pjgDI&feature=player_profilepage


Side Bar