Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/136

Brüsszel, 2011. február 8.

Mobiltelefon-gyártók bemutatják az egységes mobiltöltőt

Mérgelődött már azon, hogy nem tudta kölcsönkérni barátja vagy kollégája mobiltöltőjét, mert az nem volt kompatibilis az Ön telefonjával? Ennek a korszaknak most vége. Az összes mobiltelefonnal kompatibilis egységes töltő egyszerű ötletének megvalósítását a Bizottság már sok éve szorgalmazza. Az Európai Bizottság és 14 mobiltelefon-gyártó közötti együttműködésnek köszönhetően itt a megoldás: „Egy töltő mindenhez” (onechargerforall.eu). Az adatátvitelre képes telefonokhoz 2010. december 29‑én új műszaki szabványokat hoztak nyilvánosságra. A mai napon Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke kezébe veheti az egységes szabványtöltő mintapéldányát, amelyet Bridget Cosgrave, az európai digitális technológiai ágazat legnagyobb szövetségének, a DIGITALEUROPE-nak a főigazgatója nyújt át neki.

"Üdvözlöm az új uniós szabványnak megfelelően készülő mobiltöltők piacra kerülését, ami igazán jó hír az európai fogyasztók számára. Most arra várunk, hogy az új töltők és a velük kompatibilis mobiltelefonok megjelenjek a boltokban. Arra biztatom az ágazatot, hogy gyorsítsa fel a termékek piaci bevezetését annak érdekében, hogy a polgárok az egész Unió területén minél hamarabb élvezhessék az egységes mobiltöltő nyújtotta előnyöket”, mondta Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke.

A mai nappal kezdődik a megvalósítási folyamat, amelyet az Európai Bizottság indított el. A Bizottság támogatása lehetővé tette a gyártók számára, hogy viszonylag rövid időn belül vezethessék be ezt az európai fogyasztók számára előnyökkel járó terméket. Az EU a józan ész által diktált megközelítést alkalmazva, mindenki számára kedvező módon oldotta meg a töltőproblémát – új szabályozás nélkül. Az Európai Bizottság együttműködik az ágazattal, hogy az uniós polgárok mielőbb hasznát láthassák a kezdeményezésnek.

A mobiltöltőkre vonatkozó szabványok 2010 decemberi nyilvánosságra hozatala után a mobiltelefon-gyártók most megtehetik a szükséges tervezési és tesztelési változtatásokat, így biztosítva a kompatibilis telefonok biztonságosságát és interoperabilitását. A különböző márkájú, adatátvitelre képes kompatibilis mobiltelefonok ugyanazzal az egységes töltővel lesznek működtethetők. Ez nagy előrelépés a mobiltelefon-használók számára. A 14 mobiltelefon-gyártó megállapodott abban, hogy 2011 folyamán bevezetik az új egységes mobiltöltőt az európai piacra.

Az egységes mobiltöltő kézzelfogható bizonyíték arra, hogy hogyan könnyítheti meg a szabványosítás az európaiak életét. A szabványosítás az egyik fő eszköz, amelyet a Bizottság támogat az egységes piacban rejlő potenciál kiaknázására, amint azt a 2011 januári éves növekedési jelentésben is indítványozta.

Előzmények

A mobiltöltők kompatibilitásának hiánya nemcsak a felhasználóknak okoz vesződséget, hanem fontos környezetvédelmi problémát is jelent az Európai Unióban. A mobiltelefonjukat lecserélni kívánó felhasználóknak gyakran új töltőt is vásárolniuk kell, függetlenül attól, hogy milyen állapotban van meglévő mobiltöltőjük.

Az Európai Bizottság kérését követően 14 vezető mobiltelefon-gyártó írt alá egyetértési megállapodást arról, hogy harmonizálják az EU területén forgalmazott adatátvitelre képes telefonjaik töltőit. Az egyetértési megállapodást a következő vállalatok írták alá: az Apple, az Emblaze Mobile, a Huawei Technologies, az LGE, a Motorola Mobility, a NEC, a Nokia, a Qualcomm, a Research In Motion (RIM), a Samsung, a Sony Ericsson, a TCT Mobile (ALCATEL mobiltelefonok), a Texas Instruments és az Atmel.

Az Európai Bizottságtól kapott mandátumuk alapján az európai szabványügyi testületek (a CEN-CENELEC és az ETSI) harmonizált szabványokat adtak ki, amelyeket 2011‑től be kell tartani az adatátvitelre képes, az egységes mobiltöltővel kompatibilis mobiltelefonok gyártásánál. Az egységes mobiltöltő mikro-USB csatlakozóval működik. Az egyetértési megállapodás értelmében a mikro-USB csatlakozóval nem kompatibilis telefonoknál engedélyezett az adapter.

A megállapodás az adatátvitelre képes mobiltelefonokra vonatkozik, azaz azokra, amelyeket képek, fájlok és zenék megosztására számítógéphez lehet csatlakoztatni. A piacot már uralják az adatátvitelre képes mobiltelefonok. Az ún. okostelefonok az adatátvitelre képes telefonok egyik fajtáját képezik.

További információk:

Egy töltő mindenhez

Lásd még:

http://www.youtube.com/watch?v=jIyo29pjgDI&feature=player_profilepage


Side Bar