Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/136

Bryssel 8. helmikuuta 2011

Matkapuhelinvalmistajilta yhteislaturi

Onko koskaan harmittanut, kun et voinut lainata kaverin matkapuhelinlaturia, koska se ei ollut omaan puhelimeesi sopiva? Ongelma on pian historiaa. Kaikkien matkapuhelinmerkkien kanssa yhteensopiva laturi on yksinkertainen ajatus, jota komissio on ajanut useita vuosia. Neljäntoista matkapuhelinyrityksen ja Euroopan komission yhteistyöllä ratkaisu on löytynyt: onechargerforall.eu. Datapuhelimia koskevat uudet tekniset standardit julkaistiin 29. joulukuuta 2010. Tänään varapuheenjohtaja Antonio Tajani vastaanottaa mallikappaleen matkapuhelinten yhteislaturista DIGITALEUROPEn pääjohtajalta Bridget Cosgravelta. DIGITALEUROPE on Euroopan suurin digiteknologiateollisuutta edustava järjestö.

”Olen tyytyväinen, että uusien EU-standardien mukaisia latureita alkaa tulla markkinoille. Se on erittäin hyvä uutinen eurooppalaisille kuluttajille. Nyt odottelemme uusien latureiden ja niiden kanssa yhteensopivien matkapuhelinten saapumista kauppojen hyllyille. Haluaisin teollisuuden kiirehtivän yhteislaturien saamista markkinoille, jotta EU-kansalaiset pääsisivät hyötymään tuotteen tuomista eduista niin pian kuin mahdollista”, kertoi Euroopan komissiossa yritys- ja teollisuustoiminnasta vastaava varapuheenjohtaja Antonio Tajani.

Tänään alkaa Euroopan komission alulle paneman hankkeen toteuttamisvaihe. Komission tuella valmistajat ovat pystyneet toteuttamaan tämän kuluttajia hyödyttävän uudistuksen suhteellisen lyhyessä ajassa. Yhteislaturi saatiin EU:ssa aikaan ilman uusia sääntelytoimia, toimimalla terveen järjen mukaisesti kaikkia hyödyttävällä tavalla. Euroopan komissio aikoo tehdä yhteistyötä teollisuuden kanssa, jotta kuluttajat Euroopassa saisivat aloitteen edut hyväkseen mahdollisimman nopeasti.

Joulukuussa 2010 julkaistujen standardien ansiosta matkapuhelinvalmistajat voivat tehdä tarvittavat muutokset latureiden suunnitteluun ja testaamiseen ja varmistaa niiden kanssa yhteensopivien puhelinten turvallisuuden ja yhteentoimivuuden. Sama laturi toimii vastedes eri valmistajien datakännyköissä, jotka ovat standardin mukaisia – tämä on suuri edistysaskel matkapuhelinten käyttäjille. Hankkeeseen sitoutuneet 14 valmistajaa ovat luvanneet tuoda uudet yhteiset matkapuhelinlaturit Euroopan markkinoille vuoden 2011 kuluessa.

Yhteislaturi on konkreettinen esimerkki standardointityöllä aikaan saatavista eurooppalaisia hyödyttävistä parannuksista. Standardointi on yksi tärkeimmistä keinoista, joilla komissio pyrkii hyödyntämään sisämarkkinoiden mahdollisuuksia, kuten tammikuussa 2011 annetussa vuotuisessa kasvuselvityksessä esitetään.

Taustaa

Matkapuhelinlatureiden yhteensopimattomuus aiheuttaa hankaluuksia käyttäjille, ja lisäksi se on merkittävä ympäristökysymys Euroopan unionissa. Halutessaan vaihtaa matkapuhelinta käyttäjät joutuvat usein hankkimaan myös uuden laturin, vaikka entinen olisi vielä hyvässä kunnossa.

Euroopan komission esitettyä asiaa koskevan pyynnön 14 suurta matkapuhelinvalmistajaa sopi EU:ssa myytävien datakännyköiden latureiden yhdenmukaistamisesta. Kyseiset yritykset ovat Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments ja Atmel.

Euroopan standardointielimet CE-CENELEC ja ETSI laativat Euroopan komission toimeksiannosta yhdenmukaiset standardit, joiden mukaisia uutta yhteislaturia käyttävien datakännyköiden on oltava vuodesta 2011 alkaen. Yhteislaturin teknisenä perustana on micro-USB-liitin. Valmistajien sopimuksen mukaan niissä puhelimissa, joissa ei ole micro-USB-liitäntää, voidaan käyttää sovitinta.

Sopimus koskee tiedonsiirtovalmiuksilla varustettuja matkapuhelimia eli sellaisia, jotka voidaan yhdistää tietokoneeseen esimerkiksi kuvien, tiedostojen tai musiikin siirtämistä varten. Markkinoilla olevista matkapuhelimista jo suurin osa sopii datasiirtoon. Datapuhelimiin lukeutuvat myös niin sanotut älypuhelimet.

Lisätietoja:

One charger for all

Katso myös:

http://www.youtube.com/watch?v=jIyo29pjgDI&feature=player_profilepage


Side Bar