Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/136

Βρυξέλλες, 8 Φεβρουαρίου 2011

Οι κατασκευαστές παραδίδουν τον κοινό φορτιστή κινητών τηλεφώνων

Σας έχει συμβεί ποτέ να έχετε ανάγκη να δανειστείτε το φορτιστή κινητού τηλεφώνου ενός φίλου ή ενός συναδέλφου και να μην μπορέσετε, διότι δεν είναι συμβατός με το τηλέφωνό σας; Αυτή η εποχή φτάνει στο τέλος της. Ένας κοινός φορτιστής συμβατός με κινητά τηλέφωνα οποιασδήποτε μάρκας είναι η απλή ιδέα που η Επιτροπή ήδη προωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Χάρη στη συνεργασία μεταξύ δεκατεσσάρων εταιρειών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η λύση βρέθηκε: onechargerforall.eu. Νέα τεχνικά πρότυπα για κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων δημοσιεύτηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 2010. Σήμερα, ο αντιπρόεδρος κ. Antonio Tajani λαμβάνει δείγμα του κοινού συμβατού φορτιστή από την κ. Bridget Cosgrave, Γενική Διευθύντρια της DIGITALEUROPE, της μεγαλύτερης ένωσης του ευρωπαϊκού κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας.

«Χαιρετίζω τη σταδιακή παραγωγή των νέων φορτιστών κινητών τηλεφώνων που βασίζονται στο νέο πρότυπο ΕΕ. Πρόκειται για πραγματικά καλές ειδήσεις για τον ευρωπαίο καταναλωτή. Τώρα περιμένουμε την άφιξη του νέου φορτιστή και των συμβατών κινητών τηλεφώνων στα ράφια των καταστημάτων. Καλώ τη βιομηχανία να επιταχύνει την διάθεσή τους στην αγορά, ώστε να μπορούν οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα ενός κοινού φορτιστή, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα.

Η σημερινή ημέρα σημαδεύει την έναρξη μιας διαδικασίας εφαρμογής που κινήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υποστήριξη της Επιτροπής έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να εξασφαλίσουν αυτό το πλεονέκτημα για τους ευρωπαίους καταναλωτές σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η ΕΕ πέτυχε την κοινή λύση φόρτισης ακολουθώντας μια προσέγγιση κοινής λογικής προς όφελος όλων - χωρίς να απαιτείται καμία νέα ρύθμιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τον κλάδο παραγωγής, ώστε να μπορέσουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές να επωφεληθούν από την πρωτοβουλία αυτή όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η δημοσίευση των προτύπων τον Δεκέμβριο του 2010 είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν πλέον οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να προβούν στις απαιτούμενες αλλαγές στο σχεδιασμό και τις δοκιμές των φορτιστών, για να διασφαλιστεί ότι τα συμβατά τηλέφωνα είναι ασφαλή και διαλειτουργικά. Τα συμβατά κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων μπορούν πλέον να λειτουργούν με τον ίδιο κοινό φορτιστή - ένα μεγάλο βήμα προόδου για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Οι δεκατέσσερις κατασκευαστές συμφώνησαν να προωθήσουν τους νέους κοινούς φορτιστές κινητών τηλεφώνων στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια του 2011.

Ο κοινός φορτιστής αποτελεί απτή απόδειξη του πώς η τυποποίηση μπορεί να διευκολύνει τη ζωή των Ευρωπαίων. Η τυποποίηση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που η Επιτροπή προωθεί ώστε να απελευθερωθεί το δυναμικό της ενιαίας αγοράς, όπως προβλήθηκε στην Ετήσια Έρευνα για την Ανάπτυξη (Annual Growth Survey) του Ιανουαρίου 2011.

Ιστορικό

Η ασυμβατότητα των φορτιστών κινητών τηλεφώνων όχι μόνο προκαλεί ταλαιπωρία για τους χρήστες, αλλά αποτελεί επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων που επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα είναι συχνά υποχρεωμένοι να αγοράσουν νέο φορτιστή, ανεξάρτητα από την κατάσταση εκείνου που ήδη έχουν.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεκατέσσερις από τους σημαντικότερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων συμφώνησαν να υπογράψουν ένα μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) για την εναρμόνιση των φορτιστών για κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων, τα οποία πωλούνται στην ΕΕ. Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν το ΜΣ περιλαμβάνονται οι Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments και Atmel.

Κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης CEN-CENELEC και ETSI εξέδωσαν τα εναρμονισμένα πρότυπα που πρέπει να τηρούνται για τα κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων τα οποία θα είναι συμβατά με το νέο κοινό φορτιστή από το 2011. Η λύση του κοινού φορτιστή βασίζεται στην τεχνολογία του βύσματος Micro-USB. Για τα τηλέφωνα που δεν διαθέτουν διεπαφή Micro-USB προβλέπεται ειδικός προσαρμογέας βάσει του μνημονίου συμφωνίας.

Η συμφωνία καλύπτει κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων, δηλαδή τηλέφωνα τα οποία μπορούν να συνδεθούν με έναν υπολογιστή για την ανταλλαγή π.χ. εικόνων, αρχείων και μουσικής. Τα κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων ήδη κυριαρχούν στην αγορά. Τα λεγόμενα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) υπάγονται στα κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

One charger for all

Βλ. επίσης:

http://www.youtube.com/watch?v=jIyo29pjgDI&feature=player_profilepage


Side Bar