Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/136

Bruxelles, den 8. februar 2011

Producenter klar med universaloplader til mobiltelefoner

Har det nogensinde irriteret dig, at du ikke kan låne din vens eller kollegas mobiloplader, fordi den ikke er kompatibel med din telefon? Den tid er snart forbi. En universaloplader, som er kompatibel med mobiler af alle fabrikater, er en simpel idé, som Kommissionen har arbejdet for i mange år. Takket være et samarbejde mellem fjorten virksomheder og Europa-Kommissionen er løsningen her nu: onechargerforall.eu. Nye tekniske standarder for mobiltelefoner, der kan håndtere data, blev offentliggjort den 29. december 2010. I dag får Antonio Tajani, næstformand for Kommissionen, overrakt et eksemplar af den kompatible universaloplader af Bridget Cosgrave, generaldirektør for DIGITALEUROPE, den største europæiske industrisammenslutning inden for digitalteknologi.

“Jeg hilser lanceringen af nye mobilopladere, som er baseret på den nye EU-standard, velkommen. Det er virkelig godt nyt for de europæiske forbrugere. Nu ser vi frem til, at den nye oplader og de kompatible mobiltelefoner lander på hylderne. Jeg opfordrer industrien til at optrappe markedsføringen af universalopladeren, således at borgerne i hele EU kan drage fordel af den så hurtigt som muligt,” sagde Antonio Tajani, næstformand for Kommissionen og ansvarlig for erhvervsliv og iværksætteri.

Dagen i dag markerer starten på en gennemførelsesproces, som blev sat i gang af Europa-Kommissionen. Kommissionens støtte har gjort det muligt for producenterne at levere en løsning til fordel for de europæiske forbrugere på forholdsvis kort tid. EU har opnået løsningen med universalopladeren ved hjælp af en tilgang baseret på sund fornuft, som er til gavn for alle – uden at der har været behov for nye regler. Europa-Kommissionen vil sammen med industrien arbejde på, at de europæiske borgere får fornøjelse af initiativet snarest muligt.

Offentliggørelsen af standarderne i december 2010 betyder, at mobilproducenterne nu kan iværksætte konstruktionsmæssige ændringer og test af opladerne og derved sikre, at kompatible telefoner er sikre og fungerer med opladeren. Kompatible mobiltelefoner af forskellige mærker, der kan håndtere data, kan nu fungere med den samme universaloplader – et stort fremskridt for brugere af mobiltelefoner. De fjorten producenter har aftalt at introducere den nye universale mobiloplader på det europæiske marked i løbet af 2011.

Universalopladeren er et håndgribeligt bevis for, hvordan standardisering kan gøre livet lettere for europæerne. Standardisering er et af de nøgleelementer, som Kommissionen fremmer for at udnytte det indre markeds potentiale, som det fremgår af den årlige vækstundersøgelse fra januar 2011.

Baggrund

Inkompatible mobilopladere er ikke bare upraktiske for brugerne, men udgør også et betydeligt miljømæssigt problem i EU. Mobilbrugere, som ønsker at udskifte deres mobiltelefon, er ofte nødt til at købe en ny oplader, også selv om de allerede har en, som er i god stand.

Efter forespørgsel fra Kommissionen har fjorten af de største producenter af mobiltelefoner tilsluttet sig et aftalememorandum om at harmonisere opladere til mobiltelefoner, der kan håndtere data, og som sælges i EU. De underskrivende virksomheder tæller Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobiltelefoner), Texas Instruments og Atmel.

Efter af have fået mandat af Europa-Kommissionen udstedte de europæiske standardiseringsorganisationer CEN-CENELEC og ETSI de harmoniserede standarder, som mobiltelefoner, som kan håndtere data, skal opfylde for at være kompatible med den nye universaloplader fra 2011. Universalopladeren er baseret på tilslutning via mikro-usb. For telefoner, som ikke har et mikro-usb-interface, vil der i henhold til aftalememorandummet kunne anvendes en adapter.

Aftalen omfatter mobiltelefoner, som kan håndtere data, dvs. mobiler, som kan tilsluttes en computer f.eks. med henblik på at udveksle billeder, filer og musik. Mobiler, der kan håndtere data, er allerede vidt udbredt på markedet. De såkaldte ”smartphones” er en form for mobiltelefon, som kan håndtere sådanne data.

Yderligere oplysninger:

Én oplader for alle

Se også:

http://www.youtube.com/watch?v=jIyo29pjgDI&feature=player_profilepage


Side Bar