Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/136

Брюксел, 8 Февруари 2011 г.

Производителите представят универсалното зарядно устройство за мобилни телефони

Случвало ли Ви се е да не можете да вземете на заем от приятел или колега зарядно устройство, защото не е съвместимо с Вашия мобилен телефон? Скоро това ще остане в миналото. Универсално зарядно устройство за всички марки мобилни телефони — това е простата идея, за чието осъществяване Комисията настояваше от много години. Ето и резултата, постигнат благодарение на сътрудничеството между четиринадесет дружества и Европейската комисия: onechargerforall.eu. На 29 декември 2010 г. бяха публикувани нови технически стандарти за мобилни телефони, поддържащи обмен на данни. Днес заместник-председателят Антонио Таяни ще получи екземпляр на съвместимо зарядно устройство от Бриджит Косгрейв, генерален директор на DIGITALEUROPE, най-голямото сдружение на европейските производители в областта на цифровите технологии.

„Приветствам въвеждането на новите зарядни устройства за мобилни телефони, разработени въз основа на новия стандарт на ЕС. Това е наистина добра новина за европейските потребители. Сега очакваме появата по щандовете на новото зарядно устройство и на съвместимите мобилни телефони. Настойчиво приканвам производителите да ускорят пускането им на пазара, за да могат гражданите навсякъде в ЕС да се ползват от предимствата на общото зарядно устройство възможно най-скоро“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, отговарящ за промишлеността и предприемачеството.

Днешният ден бележи началото на процес на прилагане в практиката, задействан от Европейската комисия. С помощта на Комисията производителите съумяха сравнително бързо да предоставят на европейските потребители тази полезна възможност. ЕС достигна до решението за универсално зарядно устройство чрез прагматичен и полезен за всички подход, без да е необходимо да се прибягва до нова нормативна уредба. Европейската комисия ще работи съвместно с предприятията в отрасъла, за да могат европейските потребители възможно най-скоро да имат конкретна полза от инициативата.

Публикуването на стандартите през м. декември 2010 г. означава, че сега вече производителите на мобилни телефони могат да предприемат необходимите промени във връзка с проектирането и изпитването на зарядните устройства, така че да гарантират безопасността и оперативната съвместимост на телефоните. Сега съвместимите поддържащи обмен на данни телефони на различните търговски марки могат да работят с едно и също зарядно устройство и това е голяма крачка напред за ползвателите на мобилни телефони. Четиринадесетте производителя се договориха да пуснат на европейския пазар новите универсални зарядни устройства за мобилни телефони в рамките на 2011 г.

Универсалното зарядно устройство е осезаемо доказателство за това, че животът на европейците може да стане по-лесен благодарение на стандартизацията. Тя представлява една от основните дейности, които Комисията насърчава, за да се разгърне потенциалът на единния пазар, както това е посочено в съобщението „Годишен обзор на растежа“ от м. януари 2011 г.

История на досието

Липсата на съвместимост при зарядните устройства за мобилни телефони създава не само неудобства за ползвателите, но и значителни проблеми от екологично естество за Европейския съюз. Често при смяна на мобилния телефон ползвателите трябва да купят и ново зарядно устройство, независимо от състоянието на предишното.

Вследствие на искане, отправено от Европейската комисия, четиринадесет големи производители на мобилни телефони се споразумяха да подпишат меморандум за разбирателство за хармонизиране на зарядните устройства за продаваните в ЕС мобилни телефони, поддържащи обмен на данни. Дружествата, подписали меморандума, са Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments и Atmel.

След възлагане на мандат от страна на Европейската комисия европейските органи по стандартизация CEN-CENELEC и ETSI публикуваха хармонизирани стандарти, които трябва да се прилагат, считано от 2011 г., при поддържащите обмен на данни мобилни телефони, съвместими с новото универсално зарядно устройство. В основата на устройството е технологията за използване на микро USB накрайник. В меморандума за разбирателство е предвидено, че при телефони без микро USB интерфейс се допуска използването на адаптер.

Меморандумът се отнася до мобилните телефони, които позволяват обмен на данни, т.е. които могат да се свържат към компютър за пренос на снимки, файлове и музика например. Този вид телефони вече преобладават на пазара, като така наречените „смартфони“ са тяхна разновидност.

За повече информация:

One charger for all

Вж. също така:

http://www.youtube.com/watch?v=jIyo29pjgDI&feature=player_profilepage


Side Bar