Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/135

Brussel, 8 februari 2011

Digitale Agenda: de Commissie gaat meer doen voor onlinebescherming van kinderen

Ter gelegenheid van de Safer Internet Day 2011 (dag voor een veiliger internet), kondigde de Europese Commissie vandaag aan haar besprekingen met de ICT-industrie en kinderorganisaties actief voort te zetten. Zij wil dat veiligere producten worden ontworpen zodat kinderen veilig online kunnen gaan. Ook zal de Commissie binnenkort de Aanbeveling van 2006 over de bescherming van minderjarigen in de audiovisuele en onlinemedia en de mededeling van 2008 over de bescherming van jongeren tegen schadelijke inhoud van videospellen herzien. Kinderen gaan op steeds jongere leeftijd online en maken hiervoor niet alleen gebruik van computers, maar ook van spelconsoles en mobiele telefoons. Meer dan 82 % van de kinderen in de leeftijdsgroep van 15-16 jaar en 26 % in de leeftijdsgroep van 9-10 jaar in Europa heeft een profiel aangemaakt op een sociaal netwerk. Vandaag wordt in meer dan 65 landen over de hele wereld de dag voor een veiliger internet gehouden rond de slogan "Internet is meer dan een spel, het is je leven". Deze dag wordt gesteund door het EU-Actieplan voor een veiliger internet, dat ouders en hun kinderen moet helpen zich veilig online te begeven. De onlineveiligheid van kinderen is een belangrijk onderdeel van de Digitale Agenda voor Europa (zie IP/10/581, MEMO/10/199 en MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie en belast met de Digitale Agenda, verklaart: “Het is niet gemakkelijk voor ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen online altijd veilig zijn, vooral nu jongeren niet alleen via de pc maar ook via smartphones en spelconsoles toegang hebben tot het internet. Dit legt een zwaardere verantwoordelijkheid op de schouders van de ICT-industrie om producten en diensten te leveren die kinderen online beschermen en hun zelfredzaamheid vergroten. Wij hebben constructief samengewerkt met sociale netwerken en mobiele exploitanten. Nu vragen wij de ICT-industrie in haar geheel om samen te werken om de onlineveiligheid van kinderen te versterken."

Inspelend op de veranderende trend in technologiegebruik door jongeren, zal de Commissie met nieuwe groepen en industriesectoren gaan samenwerken om kinderen online beter te beschermen. Fabrikanten van mobiele apparatuur en spelconsoles, aanbieders van internetdiensten, socialenetwerkbedrijven, bedrijven die mobiele toepassingen en inhoud aanbieden, consumentenorganisaties, onderzoekers en kinderorganisaties zullen worden uitgenodigd deel te nemen aan het samenwerkingsplatform. Deze dialoog zal voortbouwen op de resultaten die zijn geboekt met de Safer Social Networking Principles for the EU (zie de bijlage en IP/09/232, IP/10/144) en de Europese kaderovereenkomt over veiliger GSM-gebruik bij tieners en kinderen (zie IP/07/139, IP/09/596, IP/10/704).

Een recent pan-Europees onderzoek laat zien dat kinderen steeds meer online gaan en dat het internetgebruik steeds meer een persoonlijk karakter krijgt; één op de drie kinderen maakt gebruik van de mobiele telefoon om toegang te krijgen tot het internet en één op de vier gaat online via een spelconsole. Meer dan de helft van de 13-16-jarigen heeft toegang tot het internet vanuit de slaapkamer.

Tegelijkertijd heeft 59% van de kinderen in de leeftijdsgroep van 9-16 jaar een profiel op een sociaal netwerk. Dit percentage varieert per land, van 80% In Nederland tot 46% in Roemenië. 26% van de kinderen in deze leeftijdsgroep heeft een profiel dat voor iedereen toegankelijk is en dit percentage varieert weer van 11% in het VK tot maar liefst 54% in Hongarije. 14% van de kinderen laten hun adres en telefoonnummer zien op hun profiel.

Safer Internet Day 2011 wil jongeren erop wijzen dat wat ze online doen of zeggen wel eens gevolgen zou kunnen hebben voor hun "gewone" leven, zelfs wanneer ze een avatar of een bijnaam gebruiken. De Safer Internet Day is georganiseerd door INSAFE, het netwerk van bewustmakingscentra, en wordt gesteund door het EU-Actieplan voor een veiliger internet (hieraan is een bedrag gekoppeld van 55 miljoen euro). Deze dag wordt sedert 2004 gehouden met evenementen in meer dan 65 landen in Europa en over de hele wereld.

Dit jaar zal Ierland bijvoorbeeld een onderzoeksprogramma lanceren over het gebruik van het internet door kinderen en zal Bulgarije een helplijn openen waar jongeren, ouders en leerkrachten terechtkunnen voor persoonlijk advies over onlineveiligheid. In Frankrijk zullen in de hele maand februari specifieke workshops worden georganiseerd op scholen. In Spanje zal een overeenkomst worden ondertekend over gezamenlijke opleidingssessies voor minderjarigen uit de risicogroep en hun ouders, tussen de politie, de stad Madrid en verschillende bedrijven. Hongarije, Letland, Griekenland en Nederland zullen de nationale winnaars van de wedstrijd voor de beste online-inhoud voor kinderen lauweren.

Voor verdere informatie:

Safer Internet Day:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

Actieplan voor een veiliger internet:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Concrete tips voor ouders over hoe hun kind veilig online kan gaan.

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/centres/practices/index_en.htm

Bijlage

De lijst van ondertekenaars van de Safer Social Networking Principles:

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, VZnet Netzwerk Ltd., Sulake, Yahoo!Europe, en Zap.lu. In juni 2009 kwamen er nog twee ondertekenaars bij, Ratee en Tuenti in 2010 gevolgd door nog eens twee, Stardoll en wer-kenn-wen.

De lijst van ondertekenaars van de Europese kaderovereenkomst over veiliger gsm-gebruik bij tieners en kinderen:

Deze overeenkomst was aanvankelijk ondertekend door Bouygues Telecom, Cosmote, debitel.AG, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles S.A., Telenor, TeliaSonera en Vodafone Limited. Nu is de overeenkomst ondertekend door 83 mobiele exploitanten in Europa, en hebben nog eens 10 bedrijven een nationale overeenkomst ondertekend. De Europese kaderovereenkomst bestrijkt dus 96% van alle Europese mobieletelefoonklanten. Voor een volledige lijst van bedrijven die ondertekend hebben, zie:

http://www.gsmeurope.org/documents/List_of_signatories_Dec_09.pdf

Grafiek 23: Kinderen die een profiel hebben op een SNS, per land

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

QC313: Heb je een EIGEN profiel op een socialenetwerksite dat je momenteel gebruikt, of niet?

Basis: Alle kinderen die gebruik maken van het internet.

Tabel 6: Welke informatie laten kinderen zien op hun socialenetwerkprofiel, per land

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

QC317: Hoe zijn je privacy instellingen: toegankelijk voor iedereen, privé of beperkte toegang. QC318a-f: Welke elementen van de informatie op deze kaart maken deel uit van je profiel? (Meerdere antwoorden mogelijk) Identificatiekenmerken die gevraagd worden, die worden opgesomd in de laatste kolom: een foto waarop je gezicht duidelijk zichtbaar is, je achternaam, je adres, je telefoonnummer, je school, je juiste leeftijd.

Basis : Alle kinderen met een profiel op een socialenetwerksite.

Grafiek 8: Internettoegang van kinderen via mobiele telefoon of handapparatuur, per land

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

QC300h, e: Welke apparatuur gebruik je momenteel voor het internet?

Basis: Alle kinderen die het internet gebruiken.

Bron, EU-onderzoek Kids Online.


Side Bar