Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/135

Brüsszel, 2011. február 8.

Digitális menetrend: A Bizottság fokozza a gyermekek biztonságos internethasználatát célzó erőfeszítéseit

Az Európai Bizottság a 2011. évi „Biztonságosabb internet” nap alkalmából a mai napon bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményez az IKT-ágazattal és a gyermekvédelmi szervezetekkel annak ösztönzése céljából, hogy olyan, egyre biztonságosabb termékek kerüljenek a piacra, amelyek nagyobb védelmet képesek nyújtani az internetező gyermekek számára. A Bizottság továbbá hamarosan felülvizsgálja a kiskorúak számára az audiovizuális médiában és az interneten biztosítandó védelemről szóló 2006. évi ajánlást, valamint a fiataloknak a káros tartalommal rendelkező videojátékokkal szembeni védelméről szóló 2008. évi közleményt. A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik el használni az internetet, és nem csak számítógépen, hanem játékkonzolon és mobiltelefonon keresztül is csatlakoznak a világhálóra. A 15–16 év közötti európai fiatalok több mint 82%-ának, és a 9–16 év közöttiek 26%-ának van profilja a közösségépítő weboldalak valamelyikén. A „Biztonságosabb internet” nap alkalmából világszerte több mint 65 országban rendeznek programokat. Az eseményt, melynek szlogenje: „Az internet több mint játék, az életedről van szó!”, a szülők és gyermekeik biztonságos internethasználatának elősegítését célzó „Biztonságosabb Internet” elnevezésű uniós program támogatja. A gyermekek online biztonsága kiemelt helyen szerepel az európai digitális menetrendben (lásd: IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200).

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A szülők számára nehéz feladatot jelent, hogy folyamatosan felügyeljék a gyermekek biztonságos internethasználatát, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a fiatalok ma már nem csak számítógépen, hanem okostelefonon és játékkonzolon keresztül is használják az internetet. Ennek következtében nagyobb felelősség hárul az IKT-ágazatra, amelynek olyan termékeket és szolgáltatásokat kell kifejlesztenie, amelyek védelmet nyújtanak a gyermekeknek, és felkészítik őket a biztonságos internethasználatra. A közösségépítő weboldalakkal és a mobilszolgáltatókkal való együttműködésünk eredményes volt. Most az IKT-ágazat egészét szeretnénk felkérni arra, hogy vegyenek részt a gyermekek biztonságos internethasználatát célzó együttműködésben.”

A fiatalok által használt technológiákkal kapcsolatos változások nyomán a Bizottság – az internetező gyermekek védelmének fokozása érdekében – új munkacsoportokat hoz létre és új ágazatokkal fog tárgyalni. A Bizottság a mobiltelefonok és játékkonzolok gyártóit, az internetszolgáltatókat, a közösségépítő weboldalak működtetőit, a mobiltelefonos alkalmazásokat és tartalmakat szolgáltató cégeket, a fogyasztóvédelmi szervezeteket, kutatókat és a gyermekvédelmi szervezeteket arra kéri fel, hogy vegyenek részt az együttműködési platformban. A párbeszéd a „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű megállapodás (lásd a mellékletet, valamint az IP/09/232 és az IP/10/144 számú sajtóközleményt), és A fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon-használatáról szóló európai keretmegállapodás (lásd: IP/07/139, IP/09/596, IP/10/704) eredményeire épít.

A közelmúltban végzett összeurópai felmérés szerint a gyermekek egyre több időt töltenek a világhálón és az internetezés egyre „személyesebbé” válik: minden harmadik gyermek ugyanis mobiltelefonon, minden negyedik pedig játékkonzolon keresztül csatlakozik az internetre. A 13 és 16 év közötti fiatalok több mint fele a saját szobájában számítógépezik.

Ugyanakkor a 9–16 év közöttiek 59%-ának van profilja a közösségépítő weboldalak valamelyikén, bár ez az arány országonként eltérő: Hollandiában 80%, míg Romániában 46%. A fiatalok 26%-ának teljesen „nyilvános” a profilja: ez az arány az Egyesült Királyságban a legalacsonyabb (11%), és Magyarországon a legmagasabb (54%). A gyerekek 14% a lakcímét és a telefonszámát is feltünteti profiljában.

A 2011. évi „Biztonságosabb internet” nap célja felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy az, amit az interneten csinálnak, valódi életükre is hatással lehet, még akkor is, ha a világhálón egy kitalált figura bőrébe bújnak vagy felhasználónévvel interneteznek. A „Biztonságosabb internet” napot, amelyet az INSAFE figyelemfelkeltő központok hálózata szervez, az EU a Biztonságosabb Internet Program keretében 55 millió euróval támogatja. Az eseményre 2004 óta minden évben sor kerül: Európa- és világszerte több mint 65 országban rendeznek ez alkalomból programokat.

Idén Írországban kutatási projekt indul a gyermekek internetezési szokásairól, Bulgáriában pedig egy olyan segélyvonal kezdi meg működését, amely a fiatalok, a szülők és a tanárok számára személyre szabott tanácsadást nyújt az online biztonság témájában. A francia iskolák egész februárban kifejezetten e témával foglalkozó műhelytalálkozókat tartanak. Spanyolországban a rendőrség, a madridi önkormányzat és több vállalat megállapodást fog aláírni, amelynek keretében közös képzéseket szerveznek majd az internetes kockázatoknak kitett kiskorúak és szüleik számára. Magyarországon, Lettországban, Görögországban és Hollandiában pedig átadják a legjobb, gyermekeknek szóló online tartalomért járó díjakat.

További információk:

„Biztonságosabb internet” nap:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

„Biztonságosabb internet” program:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

A szülőknek szóló konkrét ötletek arra, hogy hogyan járulhatnak hozzá a gyermekek biztonságos internethasználatához:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/centres/practices/index_en.htm

Melléklet

A biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvekről szóló megállapodás aláíróinak listája:

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, VZnet Netzwerk Ltd., Sulake, Yahoo!Europe és Zap.lu. 2009 júniusában a Ratee és a Tuenti, 2010-ben pedig a Stardoll és a wer-kenn-wen is aláírta a megállapodást.

A fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon-használatáról szóló európai keretmegállapodás aláíróinak listája:

A megállapodást eredetileg a következő cégek írták alá: Bouygues Telecom, Cosmote, debitel.AG, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles S.A., Telenor, TeliaSonera és Vodafone Limited. A megállapodás aláírói között jelenleg összesen 83 európai mobilszolgáltató van, és további 10 cég kötött nemzeti szintű megállapodást. Az európai keretmegállapodás ily módon az összes európai mobiltelefonos ügyfél 96%-ára kiterjed. Az aláírók teljes listája a következő címen tekinthető meg: http://www.gsmeurope.org/documents/List_of_signatories_Dec_09.pdf

23. ábra: A közösségépítő weboldalak valamelyikén profillal rendelkező gyermekek száma országonkénti bontásban:

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

QC313: Van olyan SAJÁT profilod a közösségépítő weboldalak valamelyikén, amelyet jelenleg is használsz?

Viszonyítási alap: Az internetet használó összes gyermek.

6. táblázat: A közösségépítő weboldalakon a gyerekek profiljában megadott információk, országonkénti bontásban

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

QC317: A profilod alapbeállítása nyilvános, korlátozott vagy részben korlátozott? QC318a-f: Milyen személyes adatokat adtál meg a profilodban? (Több válasz is lehetséges) A kérdés a következő személyes adatokra vonatkozik (ezeket az utolsó oszlop összegzi): fénykép, amelyen egyértelműen felismerhető vagy, családneved, lakcímed, telefonszámod, iskolád, életkorod.

Viszonyítási alap: A közösségépítő oldalak valamelyikén profillal rendelkező összes gyermek.

8. ábra: Az internetet mobiltelefonon vagy más kézi eszközön keresztül használó gyermekek száma, országonkénti bontásban

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

QC300h, e: Ezek közül az eszközök közül melyiket használod internetezéshez mostanában?

Viszonyítási alap: Az internetet használó összes gyermek.

Forrás: az „EUKidsOnline” felmérés.


Side Bar