Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/135

Bryssel 8. helmikuuta 2011

Digitaalistrategia: Komissiolta lisätoimia lasten suojaamiseksi internetissä

Vuoden 2011 tietoturvapäivän kunniaksi Euroopan komissio ilmoitti tänään lisäävänsä yhteydenpitoa tieto- ja viestintäteknologiateollisuuden ja lapsiasiainjärjestöjen kanssa, jotta käyttöön saataisiin turvallisempia tuotteita lasten suojaamiseksi internetissä. Lisäksi komissio tarkastelee piakkoin uudelleen vuodelta 2006 peräisin olevaa suositustaan alaikäisten suojelusta audiovisuaalisessa mediassa ja internetissä sekä vuoden 2008 tiedonantoaan nuorten suojelusta videopelien haitalliselta sisällöltä. Lapset ryhtyvät verkon käyttäjiksi yhä nuorempina. Nettiin mennään tietokoneiden lisäksi myös pelikonsoleilla ja matkapuhelimilla. Yli 82 prosenttia Euroopan 15–16-vuotiaista on luonut oman profiilin johonkin verkkoyhteisöpalveluun, samoin 26 prosenttia 9–10-vuotiaista. Tänä vuonna tietoturvapäivää vietetään yli 65 maassa eri puolilla maailmaa tunnuslauseella "Netti on elämää, ei pelkkää peliä!". Tietoturvapäivää tuetaan EU:n Safer Internet ‑ohjelmasta, jolla pyritään auttamaan vanhempia ja lapsia turvallisessa internetin käytössä. Lasten verkkoturvallisuus on tärkeä osa Euroopan digitaalistrategiaa (ks. IP/10/581, MEMO/10/199 ja MEMO/10/200).

”Vanhempien on vaikea varmistaa lastensa turvallisuus verkossa, varsinkin kun lapset ja nuoret nykyään käyttävät nettiä tietokoneen lisäksi myös älypuhelimella ja pelikonsolilla,” toteaa digitaalistrategiasta vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes. ”Tämä lisää tieto- ja viestintäteknologiateollisuuden vastuuta tarjota tuotteita ja palveluja, jotka suojaavat lapsia ja antavat heille turvallisempia välineitä verkossa liikkumiseen. Olemme päässeet tulokselliseen yhteistyöhön verkkoyhteisöpalvelujen ja matkaviestintäoperaattorien kanssa. Nyt kannustamme koko tieto- ja viestintäsektoria mukaan parantamaan lasten turvallisuutta verkossa.”

Lasten tavat käyttää tekniikkaa ovat muuttuneet, joten komissio pyrkii laajentamaan yhteistyötä uusiin kohderyhmiin ja toimialoihin lasten suojan parantamiseksi verkossa. Yhteistyöhön kutsutaan mukaan mobiililaite- ja pelikonsolivalmistajia, internet-palveluntarjoajia, verkkoyhteisöpalveluja, mobiilisovellusten tarjoajia ja sisällöntuottajia, kuluttajajärjestöjä, tutkijoita ja lapsiasiainjärjestöjä. Yhteistyö perustuu tuloksiin, joita on jo saatu aikaan hankkeissa Social Networking Principles for the EU (ks. liite sekä IP/09/232, IP/10/144) ja European Framework for the Safer Mobile Use by Younger Teenagers and Children (ks. IP/07/139, IP/09/596, IP/10/704).

Hiljattain tehty Euroopan laajuinen kysely osoitti, että lasten internetin käyttö lisääntyy ja käytöstä on tulossa yhä itsenäisempää. Joka kolmas käyttää internetiä matkapuhelimella ja joka neljäs pelikonsolilla. Yli puolet 13–16-vuotiaista käyttää internetiä omassa huoneessaan.

Lisäksi 59 prosentilla 9–16-vuotiaista on oma profiili jossakin verkkoyhteisöpalvelussa. Osuus vaihtelee maittain Alankomaiden 80 prosentista Romanian 46 prosenttiin. Profiileista 26 prosenttia on täysin julkisia. Tämä luku taas vaihtelee Iso-Britannian 11 prosentista Unkarin korkeaan 54 prosenttiin. Lapsista 14 prosenttia ilmoittaa profiilissaan osoitteensa ja puhelinnumeronsa.

Vuoden 2011 tietoturvapäivänä halutaan muistuttaa lapsia siitä, että internetissä virtuaalihahmon tai käyttäjätunnuksen suojissa sanotut tai tehdyt asiat voivat yllättäen putkahtaa esiin tosielämän puolella. Tietoturvapäivän järjestelyistä vastaa tiedotuskeskusten verkosto INSAFE, ja sitä tuetaan 55 miljoonalla eurolla EU:n Safer Internet -ohjelmasta. Teemapäivää on vietetty vuodesta 2004, ja sen tiimoilta järjestetään tapahtumia yli 65 maassa Euroopassa ja muualla maailmassa.

Esimerkiksi tänä vuonna käynnistetään Irlannissa tutkimusprojekti lasten internetin käytöstä, ja Bulgariassa avataan neuvontapalvelu, josta lapset, vanhemmat ja opettajat voivat saada henkilökohtaista neuvontaa verkkoturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Ranskassa järjestetään kouluissa erityisiä tietoturvatyöpajoja koko helmikuun ajan. Espanjassa allekirjoitetaan poliisin, Madridin kaupungin ja useiden yritysten välinen sopimus yhteisistä koulutustilaisuuksista riskiryhmään kuuluville alaikäisille ja heidän vanhemmilleen. Unkarissa, Latviassa, Kreikassa ja Alankomaissa luovutetaan palkinnot parhaasta lapsille suunnatusta sisällöstä.

Lisätietoa:

Tietoturvapäivä (Safer Internet Day):

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

Safer Internet -ohjelma:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Käytännön vinkkejä vanhemmille lasten suojelemisesta verkossa:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/centres/practices/index_en.htm

Liite

Verkkoyhteisöjen turvallisuutta koskevien periaatteiden (Safer Social Networking Principles) allekirjoittajat:

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, VZnet Netzwerk Ltd., Sulake, Yahoo!Europe ja Zap.lu. Kesäkuussa 2009 saatiin kaksi uutta allekirjoittajaa: Ratee ja Tuenti, ja vuonna 2010 vielä kaksi lisää: Stardoll ja wer-kenn-wen.

Nuorten ja lasten turvallista matkapuhelimen käyttöä koskevien eurooppalaisten puitteiden (European Framework for the Safer Mobile Use by Younger Teenagers and Children) allekirjoittajat:

Sopimuksen allekirjoittivat ensimmäisinä Bouygues Telecom, Cosmote, debitel.AG, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles S.A., Telenor, TeliaSonera ja Vodafone Limited. Nyt allekirjoittajina on Euroopassa 83 matkaviestintäoperaattoria, ja 10 muuta on allekirjoittanut kansallisen tason sopimuksen. Näin ollen puitteiden piirissä on 96 prosenttia kaikista matkapuhelimen käyttäjistä Euroopassa. Täydellinen luettelo allekirjoittajista löytyy osoitteesta: http://www.gsmeurope.org/documents/List_of_signatories_Dec_09.pdf.

Kuva 23: Verkkoyhteisöpalvelussa profiilin omaavien lasten osuus, maittain

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

QC313: Onko sinulla jossain verkkoyhteisöpalvelussa OMA profiili, jota myös käytät?

Kohderyhmä: Kaikki internetiä käyttävät lapset.

Taulukko 6. Tiedot, jotka lapset antavat itsestään profiilissaan verkkoyhteisöpalvelussa, maittain

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

QC317: Oletko määritellyt profiilisi …? Julkiseksi, yksityiseksi vai osittain yksityiseksi? QC318a-f: Mitä seuraavista tiedoista annat itsestäsi profiilissasi? (Useampi vaihtoehto mahdollinen.) Kysytyt tunnistetiedot (keskiarvo viimeisellä rivillä): valokuva, jossa kasvosi näkyvät selvästi, sukunimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, koulusi, oikea ikäsi.

Kohderyhmä: Kaikki lapset, joilla on profiili verkkoyhteisöpalvelussa.

Kuva 8: Matkapuhelimella tai muulla pienikokoisella mobiililaitteella internetiä käyttävät lapset, maittain

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

QC300h, e: Millä seuraavista laitteista käytät nykyään internetiä?

Kohderyhmä: Kaikki internetiä käyttävät lapset.

Lähde: EU Kids Online -kysely.


Side Bar