Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Securitatea aviației: Comisia adoptă noi norme privind utilizarea scanerelor de securitate în aeroporturile europene

Bruxelles, 14 noiembrie 2011 - Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere de cadru legal, la nivelul Uniunii Europene, pentru scanerele de securitate. Conform acestui text legislativ, aeroporturile și statele membre care doresc să utilizeze scanerele de securitate pentru controlul de securitate al pasagerilor pot face acest lucru în condiții tehnice și operaționale stricte.

Statele membre au tot realizat încercări și teste ale scanerelor de securitate1 după 25 decembrie 2009, când un terorist a încercat să arunce în aer un avion care zbura de la Amsterdam către Detroit cu ajutorul unor explozibili plastici ascunși în lenjeria de corp. Până în prezent, scanerele de securitate au fost utilizate în mod limitat, pe baza unei multitudini de standarde și proceduri operaționale naționale. Oferind un cadru comun la nivelul UE, noua legislație le permite în mod legal statelor membre și aeroporturilor să înlocuiască sistemele de securitate actuale cu scanere de securitate. Propunerea garantează, de asemenea, o aplicare uniformă a normelor de securitate în toate aeroporturile și oferă garanții stricte și obligatorii pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale și protecția sănătății.

Statele membre și aeroporturile nu au obligația de a fi dotate cu scanere de securitate, dar în cazul în care decid să le utilizeze, acestea vor trebui să respecte condițiile de exploatare și standardele de performanță stabilite la nivel european.

Vicepreședintele Siim Kallas, comisarul responsabil cu transporturile, a declarat: „Scanerele de securitate nu sunt un panaceu, însă oferă o posibilitate reală de creștere a nivelului de securitate a pasagerilor. Scanerele de securitate constituie o alternativă demnă de luat în considerare la metodele de control de securitate deja existente și sunt foarte eficiente în a detecta atât obiectele metalice, cât și pe cele nemetalice. Fiecare stat membru sau aeroport are în continuare libertatea de a decide asupra folosirii scanerelor de securitate, prin aceste norme noi asigurându‑se doar că, atunci când este utilizată, această nouă tehnologie este supusă unor standarde la nivelul UE în ceea ce privește capacitatea de detecție, precum și unor garanții stricte în vederea protecției sănătății și a drepturilor fundamentale. Experiența acumulată până în prezent demonstrează că pasagerii și personalul consideră, în general, că scanerele de securitate sunt o metodă convenabilă de efectuare a controlului de securitate.”

Scanerele de securitate sunt o metodă eficientă pentru controlul de securitate al pasagerilor, acestea fiind capabile să detecteze atât articolele metalice, cât și nemetalice aflate asupra unei persoane. Tehnologia scanerelor se dezvoltă rapid și are potențialul de a reduce semnificativ nevoia de a supune pasagerii, echipajele și personalul aeroporturilor unor controale manuale („percheziție fizică”).

Noua legislație UE permite utilizarea scanerelor de securitate numai dacă se respectă o serie de condiții minime, precum faptul că ce interzice stocarea, reținerea, copierea, imprimarea sau extragerea de imagini cu ajutorul scanerelor de securitate, că accesul neautorizat și utilizarea imaginii sunt interzise și trebuie împiedicate, că examinatorul uman care analizează imaginea trebuie să nu se afle în același loc cu persoana supusă controlului de securitate și că nu trebuie să se facă nicio legătură între imagine și persoana în cauză sau alte persoane. Pasagerii trebuie să fie informați cu privire la condițiile în care are loc controlul cu ajutorul scanerelor de securitate. În plus, pasagerilor li se acordă dreptul de a alege să nu se supună controlului de securitate realizat prin această metodă, ci prin metode alternative.

Stabilind condiții de exploatare specifice și oferind pasagerilor posibilitatea de a refuza acest tip de control de securitate, legislația garantează respectarea drepturilor fundamentale și a principiilor recunoscute, în special, de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor, pe lista metodelor autorizate pentru controlul de securitate al pasagerilor în aeroporturile UE sunt incluse numai scanerele de securitate care nu utilizează tehnologia cu raze X. Se pot utiliza și alte tehnologii, precum cele folosite pentru telefoanele mobile, cu condiția respectării standardelor de securitate ale UE.

Persoane de contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

1 :

De exemplu Regatul Unit, Finlanda, Țările de Jos, Germania, Franța și Italia.


Side Bar