Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Fogyasztók: egy új uniós intézkedésnek köszönhetően csökkenni fog a cigaretta okozta tűzesetek száma, és évente több száz ember élete lesz megmenthető

Brüsszel, 2011. november 14. – Európában a halálos kimenetelű tűzesetek egyik fő okát a felügyelet nélkül hagyott cigaretták jelentik. Bizonyított, hogy a csökkentett gyúlékonysági képességű cigaretták bevezetésével több mint 40 százalékkal csökkenthető a halálesetek száma. A csökkentett gyúlékonyságú cigaretta olyan cigaretta, amely, önmagától elalszik, ha nem szívják, vagyis kevésbé valószínűleg okoz tüzet. Ezt a biztonsági intézkedést a világ néhány országában már bevezették (az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában), és 2010 áprilisa óta az uniós tagállamok egyikében, Finnországban is alkalmazzák.

2011. november 17-én az EU Hivatalos Lapja új biztonsági szabványokati tesz közzé – e naptól fogva minden Európában értékesített cigarettának meg kell felelnie e szabványok előírásainak. Az új tűzbiztonsági intézkedések betartatása a nemzeti hatóságok feladata lesz.

John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi uniós biztos a következőképpen fogalmazott: „Biztonságos cigaretta nem létezik. Természetesen az a legbiztonságosabb, ha valaki egyáltalán nem dohányzik. Ám ha valaki mégis a cigaretta mellett dönt: a hamarosan teljes mértékben hatályba lépő új szabványok kizárólag csökkentett gyúlékonyságú cigaretták gyártására kötelezik a dohányipari cégeket. Ezáltal több száz ember lesz megmenthető meg tűzhaláltól.”

Tűzveszély és védelem

A 2003–2008 közötti időszakra vonatkozó tagállami adatok azt mutatják, hogy az EU-ban évente több mint 30 000 dohányzáshoz kapcsolódó tűzeset fordul elő, amelyek ezernél is több halálos áldozatot és több mint négyezer sérültet követelnek. A finnországi tapasztalatok alapján – ahol 43 százalékkal visszaesett a cigaretta okozta tűzesetek áldozatainak száma – feltételezhető, hogy minden évben csaknem ötszáz ember életét lehetne megmenteni Unió-szerte.

Hangsúlyozni kell, hogy Európában az elkerülhető egészségügyi kockázatok sorában a dohányzás áll az első helyen: a becslések szerint a dohányzás több mint félmillió ember halálát okozza az EU-ban. A Bizottság továbbra is elkötelezett a „dohányfüstmentes Európa” mellett, és e célból elindította „A volt dohányosok megállíthatatlanok” nevű uniós kampányt (lásd: IP/11/710 és MEMO/11/405).

Új biztonsági szabványok: mit is jelentenek?

Az új biztonsági szabványok előírják a cigaretták gyúlékonysági képességének csökkentését, vagyis azon képességükét, hogy őrizetlenül hagyva tüzet okozzanak. A cigarettapapír-gyártók ezért ma már új gyártási eljárást alkalmaznak, és a cigarettapapírban két vastagabb papírszalagot helyeznek el. Amikor a nem szívott cigaretta parazsa eljut a papírgyűrűk egyikéig, önmagától elalszik, mivel a gyűrű megakadályozza a megfelelő mennyiségű levegő (azaz oxigén) bejutását. A csökkentett gyúlékonyságú cigaretta rövidebb ideig ég, így tehát kisebb annak a valószínűsége, hogy a környező bútorok, ágynemű vagy más anyagok tüzet fognak.

Háttér

Az új szabványokat az általános termékbiztonságról szóló irányelvii alapján dolgozták ki, amelynek értelmében a gyártók kizárólag biztonságos termékeket hozhatnak forgalomba.

A tagállamokkal, dohány- és papíripari szereplőkkel, valamint nem kormányzati szervezetekkel folytatott tárgyalásokat követően az Európai Bizottság 2008-ban biztonsági követelményeketiii határozott meg, majd az Európai Szabványügyi Bizottságot (CEN) megfelelő szabványok kidolgozására szólította fel. A nemzeti hatóságok e szabványok alapján mérik majd fel, hogy egy termék megfelel-e a tűzbiztonsági előírásoknak.

További információk

http://ec.europa.eu/consumers/safety/prod_legis/index_en.htm

http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

Kapcsolattartó:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

i :

EN 16156:2010: „Cigaretták – A gyúlékonysági képesség értékelése – Biztonsági követelmény” és EN ISO 12863:2010: „A cigaretták gyúlékonyságának értékelése szabványos vizsgálati módszerrel”

ii :

HL L 11., 2002.1.15., 4. o.

iii :

2008/264/EK bizottsági határozat, HL L 83., 2008.3.26., 35. o.


Side Bar