Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/133

Bruselj, 7. februarja 2011

Od danes na novih avtomobilih vgrajeni dnevni žarometi

Vsa osebna in mala dostavna vozila bodo morala od danes naprej imeti vgrajene dnevne žaromete. Za tovorna vozila in avtobuse bodo obvezni 18 mesecev pozneje, od avgusta 2012. Dnevni žarometi so posebni žarometi, ki se samodejno prižgejo ob zagonu motorja. Z uporabo teh žarometov naj bi se povečala varnost na cesti, ker so motorna vozila tako veliko vidnejša za druge udeležence v prometu. V primerjavi z že obstoječimi zasenčenimi žarometi porabijo tudi manj energije. V državah, kjer so dnevni žarometi že obvezni, jih štejejo za pozitivni razvoj v varnosti v prometu.

Komisar za industrijo in podjetništvo in podpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani je povedal: „Dnevni žarometi bodo zelo pripomogli k našemu cilju, ki je zmanjšanje žrtev na evropskih cestah. To je tudi dobra novica za varstvo okolja, saj bo v primerjavi z običajnimi žarometi manjša poraba energije pri teh žarometih zmanjšala emisije CO2.“

Leta 2009 je na evropskih cestah umrlo več kot 35 000 ljudi, vsaki smrtni žrtvi pa je treba prišteti še štiri osebe s trajnimi, deset z resnimi in 40 z manjšimi poškodbami. Vendar te številke na srečo upadajo zaradi številnih ukrepov, vključno z boljšo varnostno tehnologijo za vozila, boljšo cestno infrastrukturo in boljšim usposabljanjem voznikov (glej IP/10/970).

Nedavna raziskava o dnevnih žarometih je pokazala, da udeleženci v prometu, vključno s pešci, kolesarji in motoristi, hitreje zagledajo in razločneje vidijo vozila z dnevnimi žarometi kot vozila z zasenčenimi žarometi. Na vseh vozilih z dnevnimi žarometi se te samodejno prižgejo ob zagonu motorja. Ko se znoči, mora voznik ročno preklopiti na standardne žaromete. V tem primeru se dnevni žarometi samodejno izklopijo.

Z okoljskega vidika so dnevni žarometi učinkovita rešitev za izboljšanje vidnosti vozil. Ker so oblikovani za rabo podnevi, so veliko bolj učinkoviti in uporabni kot obstoječi žarometi. Poraba energije znaša približno 25–30 % porabe standardnega žarometa. Če se na dnevnih žarometi uporabi dioda LED, se poraba energije zmanjša za dodatnih 10 %.

Direktiva 2008/89/ES o obvezni vgradnji dnevnega žarometa na vozila, ki začne veljati danes, bo močno pripomogla k varnosti na evropskih cestah. Uskladila bo nacionalne zahteve o obvezni vgradnji dnevnih žarometov v nove vrste vozil, ki so se do zdaj med državami članicami močno razlikovale.

Dodatne informacije

Direktiva 2008/89/ES in dodatne informacije o dnevnih žarometih

Raziskava o dnevnih žarometih

Varnost v cestnem prometu v EU


Side Bar