Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/133

Brüsszel, 2011. február 7.

Az új autókat mostantól nappali menetjelző lámpával szerelik fel

Mától valamennyi személygépkocsi- és kisteherautó-típust kötelező nappali menetjelző lámpával felszerelni. A tehergépkocsikra és az autóbuszokra ez az előírás másfél évvel később, 2012 augusztusától vonatkozik majd. A nappali menetjelző lámpa a motor indításakor automatikusan bekapcsol, használatától pedig a közlekedésbiztonság javulását remélik, hiszen lényegesen javítja a gépjárművek láthatóságát a forgalom többi résztvevője számára. Energiafogyasztása is alacsonyabb a jelenlegi tompított fényszóróénál. Azokban az országokban, amelyekben már kötelező a nappali menetjelző lámpa használata, e megoldást igen nagy előrelépésnek tartják a közlekedésbiztonság terén.

Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „A nappali menetjelző lámpa jelentősen hozzá fog járulni azon célkitűzésünkhöz, hogy csökkentsük az európai utak halálos áldozatainak számát. Környezetvédelmi szempontból is jó hírt jelent, mivel a hagyományos fényszórókhoz mért alacsony energiafogyasztásával a szén-dioxid-kibocsátás is csökken.

2009-ben az európai utakon több mint 35 000 ember vesztette életét, a becslések szerint minden egyes halálesetre 4 maradandó károsodást, 10 súlyos és 40 kisebb sérülést szenvedett személy jut. Számos intézkedésnek köszönhetően azonban ezen számok csökkenő tendenciát mutatnak – ilyen például a járművek jobb biztonságtechnológiája, a biztonságosabb közúti infrastruktúra és a járművezetők megfelelőbb képzése (lásd IP/10/970).

A nappali menetjelző lámpát illetően végzett legújabb kutatási eredmények szerint a forgalomban résztvevők – beleértve a gyalogosokat, kerékpárosokat és motorkerékpárosokat – könnyebben és hamarabb felfigyelnek a nappali menetjelző lámpával felszerelt járművekre, mint a tompított fényszórót használókra. A nappali menetjelző lámpával felszerelt járműveken e lámpa a motor indításakor automatikusan bekapcsol. A távolsági fényszórót viszont sötétben a vezetőnek magának kell felkapcsolnia – a nappali menetjelző lámpa ekkor automatikusan kikapcsol.

A nappali menetjelző lámpa környezetvédelmi szempontból is hatékony megoldás a járművek jobb láthatóságát illetően. E technológia sokkal hatásosabb és hatékonyabb a jelenlegi fényszóróknál, hiszen nappali használatra tervezték. A nappali menetjelző lámpa energiafogyasztása a hagyományos világítás kb. 25–30%-ának felel meg, világító diódák (LED) alkalmazása esetén pedig csupán 10%.

A ma hatályba lépő, a járművek nappali menetjelző lámpával történő felszerelésének kötelezettségéről szóló 2008/89/EK irányelv nagymértékben hozzá fog járulni az európai utak biztonságához. Az irányelv harmonizálja azokat a nemzeti előírásokat, amelyek az új járműtípusok nappali menetjelző lámpával történő kötelező felszerelésére vonatkoznak, és ez idáig tagállamonként igencsak eltértek.

További információk

A 2008/89/EK irányelv és további információ a nappali menetjelző lámpával kapcsolatban

A nappali menetjelző lámpát illetően végzett kutatások

Közlekedésbiztonság az EU-ban


Side Bar