Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/133

Bryssel 7. helmikuuta 2011

Uusissa autoissa oltava tästä lähtien huomiovalot

Kaikissa uusissa henkilö- ja pakettiautotyypeissä on tästä päivästä lähtien oltava varusteena huomiovalot. Kuorma- ja linja-autoissa ne tulevat pakollisiksi puolentoista vuoden kuluttua eli elokuussa 2012. Huomiovalot ovat erikoisvalaisimia, jotka syttyvät automaattisesti, kun ajoneuvon moottori käynnistetään. Huomiovalojen odotetaan parantavan liikenneturvallisuutta, sillä muut tienkäyttäjät huomaavat niillä varustetun ajoneuvon selvästi entistä paremmin. Lisäksi ne kuluttavat vähemmän energiaa kuin tavanomaiset lähivalot. Niissä maissa, joissa huomiovalot ovat jo olleet pakollisia, niiden kehutaan parantaneen liikenneturvallisuutta erittäin paljon.

Teollisuus- ja yrittäjyysasioista vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja Antonio Tajani muistuttaa, että EU on asettanut tavoitteeksi vähentää liikenneonnettomuuksien uhrien määrää Euroopassa. ”Huomiovalojen käytöstä on siinä suuri apu”, Tajani uskoo. Huomiovalojen energiankulutus ja siis myös niiden aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin tavanomaisten ajovalojen. ”Huomiovaloista hyötyy siis myös ympäristö”, Tajani kiittää.

Euroopan teillä sai vuonna 2009 surmansa yli 35 000 ihmistä. Jokaista kuolonuhria kohti arviolta neljä ihmistä sai pysyvän vamman, kymmenen loukkaantui vakavasti ja 40 lievemmin. Luvut on saatu laskuun erinäisillä toimenpiteillä: parantamalla ajoneuvojen turvateknologiaa, tieinfrastruktuurin turvallisuutta ja ajo-opetusta (ks. IP/10/970).

Tienkäyttäjät – myös jalankulkijat, pyöräilijät ja moottoripyöräilijät – havaitsevat huomiovaloilla varustetun ajoneuvon selkeämmin ja nopeammin kuin sellaisen, jossa on tavanomaiset lähivalot. Näin todetaan huomiovaloista tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa. Huomiovalot syttyvät automaattisesti, kun ajoneuvon moottori käynnistetään. Pimeän tullen kuljettajan on sytytettävä ajovalot manuaalisesti, jolloin huomiovalot sammuvat automaattisesti.

Ympäristön kannalta huomiovalot ovat tehokas keino parantaa ajoneuvojen näkyvyyttä. Niissä käytettävä teknologia on suunniteltu nimenomaan päiväkäyttöä varten, ja sen ansiosta se on selvästi tehokkaampaa kuin tavanomaisissa valaisimissa käytetty teknologia. Huomiovalojen energiankulutus on noin 20–30 prosenttia tavanomaisten ajovalojen energiankulutuksesta. Suhteellinen energiankulutus pienenee kymmeneen prosenttiin, jos huomiovaloissa käytetään valonlähteenä valodiodeja (LED).

Tänään voimaan tuleva direktiivi 2008/89/EY, jonka mukaan ajoneuvot on varustettava huomiovaloilla, parantaa Euroopan liikenneturvallisuutta selvästi. Sillä yhdenmukaistetaan ne aikaisemmin hyvinkin vaihtelevat vaatimukset, joita EU:n jäsenvaltioissa on sovellettu uusien ajoneuvotyyppien pakolliseen varustamiseen huomiovaloilla.

Lisätietoja

Direktiivi 2008/89/EY ja lisää tietoa huomiovaloista

Tutkimustietoa huomiovaloista

Liikenneturvallisuus EU:ssa


Side Bar