Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az EU örömmel fogadja Oroszország WTO‑csatlakozását

Brüsszel, 2011. november 10. – Az EU örömét fejezte ki az Oroszország WTO‑csatlakozásáról szóló tárgyalások lezárása kapcsán. Azzal, hogy a munkacsoport tagjai ma egyhangúlag jóváhagyták Oroszország csatlakozását, egy 18 éve tartó folyamat zárult le, és megnyílt az út azelőtt, hogy a tárgyalások eredményét a WTO valamennyi tagja hivatalosan is megerősítse. Az EU a 8. WTO miniszteri konferenciától (2011. december 15-17.) Oroszország WTO‑csatlakozásának egyhangú politikai támogatását várja.

Karel De Gucht kereskedelmi biztos örömmel fogadta a hírt, és a következőket nyilatkozta: „Örülök, hogy Oroszország készen áll a WTO-csatlakozásra. Ez mind az ország gazdasági fejlődése, mind a multilaterális kereskedelmi rendszer szempontjából igen jelentős lépés, amelynek annál is inkább örülök, mert Európa számottevő szerepet játszott abban, hogy ez a régi célkitűzés valóra váljon. Már csak a decemberi WTO miniszteri konferencia van hátra, ahol Oroszország WTO-tagsága hivatalosan is jóváhagyást nyer.”

Az EU nagyra becsüli az Oroszország és tárgyaló partnerei által tett erőfeszítéseket, amelyek révén az elmúlt hetekben és napokban a legnehezebb kérdéseket is megoldották. Az EU nagyra értékeli Grúzia és Oroszország arra irányuló törekvését, hogy érzékeny vitás kérdéseiket időben rendezzék, Svájc kormányának közvetítő szerepét pedig felbecsülhetetlen értékűnek tartja.

Oroszország WTO-csatlakozása bilaterális és multilaterális szempontból is nagy jelentőséggel bír. Oroszország globális, szabályozott kereskedelmi rendszerbe való integrálódásából nem csak Oroszország, hanem kereskedelmi partnerei is profitálhatnak majd. Oroszország WTO-csatlakozása azonban különösen fontos az EU, Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere számára. Meg vagyunk győződve arról, hogy ez a lépés jelentősen felgyorsítja majd gazdasági kapcsolataink fejlődését. Oroszország WTO-tagsága fontos mérföldkő a kétoldalú gazdasági integráció elmélyítésének útján, beleértve az új megállapodással kapcsolatban jelenleg folyó tárgyalások lezárását.

Előzmények

Oroszország WTO-tagsága révén az EU előtt megnyíló lehetőségek:

Az orosz piacon lehetőségek nyílnak meg az uniós befektetők és exportőrök számára egyaránt. Oroszország importvámjai csökkenni fognak, bizonyos alapvető nyersanyagok tekintetében pedig korlátozni fogják az exportvámok szintjét.

A WTO-csatlakozás miatt javulni fog az általános gazdasági és befektetési környezet. Oroszország nemzetközi termékszabványokat és WTO-szabályokat fogad majd el számos területen, például a vámeljárásokat, a licenceket és a szellemi tulajdont illetően.

A WTO-csatlakozás és a kapcsolódó gazdasági reformok révén Oroszország gazdasága átláthatóbb és kiszámíthatóbb lesz. Ez az orosz gazdaság minden ágazatában jelentősen ösztönözni fogja a külföldi vállalatok befektetéseit.

Oroszország belépése a WTO-ba hozzávetőlegesen 3 900 millió euró hasznot hoz majd az Európai Uniónak.

EU-Oroszország kereskedelem számokban

Oroszország az Amerikai Egyesült Államok és Kína után az EU harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere volt 2010-ben – mikor is az EU kereskedelmének 8,6 %-át Oroszországgal bonyolította le.

Az EU 2010-ben Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere volt, Oroszország teljes forgalmának 45,8 %-ával. A teljes kereskedelmi forgalom 2010-re az előző évi 183 millió euróról 244 millió euróra nőtt. Az Oroszországból származó import 31,4 %-kal nőtt 2010-ben, az EU-ból Oroszországba irányuló export pedig 38,2 %‑kal.

Az EU messze a legnagyobb befektető Oroszországban. Becslések szerint a befektetések több mint 75 %-a az EU-ból származik.

Hasznos linkek:

Az EU és Oroszország közötti kereskedelmi kapcsolatokról:

http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/bilateral-relations/countries/russia/

Barroso elnök nyilatkozata az Oroszország Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) történő csatlakozásáról szóló Grúzia és Oroszország közötti kétoldalú megállapodás aláírásáról, 2011. november 3.

MEMO/11/759

Kapcsolattartók:

John Clancy (+32 2 295 37 73)

Helene Banner (+32 2 295 24 07)


Side Bar