Navigation path

Left navigation

Additional tools

ευρωπαϊκη επιτροπηδελτιο τυπου

Η ΕΕ χαιρετίζει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ

Βρυξέλλες, 10 Νοεμβρίου 2011 - Η ΕΕ χαιρετίζει σήμερα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Η σημερινή ομόφωνη έγκριση της προσχώρησης της Ρωσίας στον ΠΟΕ από τα μέλη της ομάδας εργασίας ολοκληρώνει μια διαδικασία 18 ετών και ανοίγει το δρόμο για την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων αυτών από το σύνολο των μερών του ΠΟΕ. Η ΕΕ προσβλέπει τώρα στην ομόφωνη πολιτική έγκριση της προσχώρησης της Ρωσίας στον ΠΟΕ κατά την 8η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 15-17 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Karel De Gucht, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εμπορίου, χαιρέτησε την είδηση ως εξής: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την προσχώρηση στον ΠΟΕ. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας και για το πολυμερές σύστημα εμπορίου. Με χαροποιεί επίσης πολύ το επίτευγμα αυτό σήμερα διότι η Ευρώπη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του πολυαναμενόμενου αποτελέσματος. Τώρα προσβλέπω στην προσεχή υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ τον Δεκέμβριο, η οποία θα εγκρίνει επισήμως την προσχώρηση της Πρωσίας στον ΠΟΕ.»

Η ΕΕ αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ρωσική Ομοσπονδία καθώς και οι εταίροι της στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσεων για τα πλέον δισεπίλυτα προβλήματα, τα οποία επιλύθηκαν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες και τις τελευταίες ημέρες. Η ΕΕ εκτιμά επίσης την αποφασιστικότητα της Γεωργίας και της Ρωσίας να επιλύσουν εγκαίρως τα ευαίσθητα διμερή τους ζητήματα και επικροτεί τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση της Ελβετίας και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε προς την κατεύθυνση αυτή.

Η προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ είναι σημαντικό τόσο από πολυμερή όσο και από διμερή διάσταση. Η Ρωσία καθώς και οι εμπορικοί εταίροι της θα ωφεληθούν από την προσχώρηση αυτή στο παγκόσμιο ρυθμιζόμενο σύστημα εμπορικών σχέσεων. Η προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ΕΕ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κίνηση αυτή θα δώσει ουσιαστική ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη της μεταξύ μας οικονομικής σχέσης. Η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ θα αποτελέσει επίσης σημαντικό εφαλτήριο για την εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής ολοκλήρωσης, μεταξύ άλλων, με την ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων για τη νέα συμφωνία.

Ιστορικό

Τα οφέλη για την ΕΕ από την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ:

Θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για επενδυτές και εξαγωγείς από την ΕΕ στη Ρωσική αγορά Οι εισαγωγικοί δασμοί της Ρωσίας θα μειωθούν και θα υπάρχει ένα όριο στους εξαγωγικούς δασμούς για μια σειρά σημαντικών πρώτων υλών.

Η προσχώρηση στον ΠΟΕ θα βελτιώσει το γενικότερο επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα. Η Ρωσία θα υιοθετήσει διεθνή πρότυπα για τα προϊόντα και τους κανόνες του ΠΟΕ σε ορισμένους τομείς όπως οι τελωνειακές διαδικασίες, η αδειοδότηση και η διανοητική ιδιοκτησία.

Η προσχώρηση και οι συνακόλουθες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν ώστε να καταστεί η ρωσική οικονομία πιο διαφανής και πιο προβλέψιμη. Αυτό θα έδινε ένα ισχυρό κίνητρο στις ξένες εταιρείες για να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους - σε όλους τους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Εκτιμάται ότι η είσοδος της Ρωσίας στον ΠΟΕ θα έχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση αξία που ανέρχεται στα 3 900 εκατ. ευρώ.

Οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ – Ρωσίας με στοιχεία και αριθμούς

Η Ρωσία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα με μερίδιο 8,8% επί των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ το 2010.

Η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας με μερίδιο 45,8% επί των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της το 2010. Οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία ανήλθαν σε 244 δισ. ευρώ το 2010, σε σύγκριση με 183 δισ ευρώ το 2009. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 31,4% το 2010, ενώ οι εξαγωγές από την ΕΕ στη Ρωσία κατά 38,2%.

Η ΕΕ αποτελεί τον σημαντικότερο επενδυτή στη Ρωσία. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 75% των επενδυτικών κεφαλαίων προέρχεται από την ΕΕ.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας:

http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/bilateral-relations/countries/russia/

Δήλωση του προέδρου Barroso σχετικά με τη σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ Γεωργίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προσχώρηση της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), στις 3 Νοεμβρίου 2011

MEMO/11/759

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

John Clancy (+32 2 295 37 73)

Helene Banner (+32 2 295 24 07)


Side Bar