Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Őszi előrejelzés 2011–2013-ra: holtponton a növekedés

Brüsszel, 2011. november 10. – Megállt az uniós gazdasági fellendülés. Az erősen megrendült bizalom hatással van a beruházásokra és a fogyasztásra, a gyengülő globális növekedés visszafogja az exportot, az elengedhetetlen költségvetési kiigazítás pedig nyomás alatt tartja a hazai keresletet. A GDP előreláthatólag 2012-ben is stagnálni fog az EU-ban: 2012 egészére körülbelül 0,5%-os növekedést becsülnek, míg 2013-ra mintegy 1,5%-os lassú növekedés várható. A munkaerőpiacokra vonatkozóan nem jósolható tényleges javulás, a munkanélküliség pedig az előrejelzések szerint a jelenlegi magas szinten, körülbelül 9,5%-on marad. Az infláció a következő negyedévekben 2% alá esik vissza. Az előrejelzések szerint a költségvetési kiigazításnak köszönhetően 2013-ra éppen csak 3% fölötti költségvetési hiánnyal számolhatunk, amennyiben feltételezzük, hogy a szakpolitikák változatlanok maradnak.

Olli Rehn, a gazdasági ügyekért és a monetáris politikáért felelős bizottsági alelnök így nyilatkozott: „Európában megállt a növekedés és újabb recesszió fenyeget. Miközben egyes tagállamokban bővül a foglalkoztatás, az Unió egészét tekintve előreláthatólag nem lesz tényleges javulás a munkaerőpiacon. A növekedéshez való visszatérés és a munkahelyteremtés kulcsa a költségvetés fenntarthatóságába és a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom visszanyerése. Ezenfelül reformok szükségesek Európa növekedési potenciáljának felgyorsítására. Széles körű az egyetértés a szükséges politikai lépésekkel kapcsolatban, most azonban alapvető a határozott végrehajtás. Ami engem illet, az első naptól kezdve élni fogok a gazdasági irányítás új szabályaival.”

Stagnál a gazdasági növekedés

Holtponthoz érkezett a gazdasági fellendülés. A jelenlegi és a következő negyedévben várhatóan stagnálni fog a GPD. Nyár óta romlottak a kilátások, mivel tovább terjedt az euróövezeti tagállamok államadósság-válsága, a befektetői figyelem középpontjába az EU-n kívüli fejlett gazdaságok államadósságának fenntarthatósága került, a globális gazdaság pedig vesztett lendületéből. A cégek várhatóan elhalasztják vagy visszavonják befektetéseiket, mivel a növekvő mértékű bizonytalanság közepette egyre kisebb esély van a növekedésre. A háztartások várhatóan óvatosan fognak költekezni, egyes tagállamokban azonban továbbra is képesek lesznek visszafizetni magas összegű adósságaikat. Ezenkívül a bankok valószínűleg korlátozni fogják a hitelezést, további akadályokat gördítve ezzel a befektetések és a fogyasztás elé. Még sürgősebbé vált a költségvetési konszolidáció, mivel megkérdőjeleződött a fenntarthatóság, és az ezzel kapcsolatos aggodalom olyan országokra is átterjedt, ahol eddig ez ismeretlen volt. Úgy tűnik, hogy a gyengülő reálgazdaság, az instabil államháztartás és a sérülékeny pénzügyi szektor – akár egy ördögi körben – kölcsönösen hatnak egymásra. A bizalom visszaállítása és a növekedés újraindítása csak akkor lehetséges, ha megszűnik ez a negatív egymásra hatás.

Az elmúlt hónapokban hozott szakpolitikai intézkedések eredményeként 2012 közepére várhatóan enyhülni fog az államadósság-válsággal és a pénzügyi piaci válsággal kapcsolatos bizonytalanság, aminek következtében fokozatosan lendületet kapnak az eddig késleltetett befektetések és a fogyasztás. Az éves GDP-növekedés 2012-ben az EU-ban várhatóan 0,6%-ot, az euróövezetben pedig 0,5%-ot fog elérni. Az előrejelzés szerint 2013-ban a növekedés az EU egészét tekintve 1,5%-os, az euróövezetben pedig 1,3%-os szinten marad. A tagállamok egyetlen csoportját sem kerüli el a várható lassulás, a növekedés üteme azonban továbbra is különböző lesz.

A gazdasági növekedés nem elegendő a munkaerő-piaci előrelépéshez

A foglalkoztatás növekedése 2012-ben várhatóan le fog állni. A következő év második felére előre jelzett GDP-növekedés azonban nem lesz elegendő ahhoz, hogy jelentős változás kezdődjön a munkaerőpiacon. Az előrejelzés időszaka alatt a munkanélküliség mértéke előreláthatólag nem fog csökkenni. A tagállami munkaerőpiacok helyzete továbbra is jelentős eltéréseket mutat majd.

Folytatódik az államháztartás fokozatos javulása

2011 legfontosabb ismérve a stabilizációról az államháztartási konszolidáció irányába történő elmozdulás. A 2011. évi költségvetési hiány mértéke a jelenlegi előrejelzések szerint az EU egészét tekintve a GDP 4,7%-át, az euróövezetben pedig 4,1%-át teszi ki. 2012-re a költségvetési hiányt 3,9%-ra becsülik az EU-ban és 3,4%-ra az euróövezetben. Az előrejelzés nem veszi figyelembe a további valószínű, de még nem hatályos konszolidációs intézkedéseket. Az a technikai feltételezés, hogy a gazdaságpolitikai irányelvek változatlanok maradnak, a szokásosnál nagyobb hatást gyakorolhat erre az előrejelzésre. E feltételezés alapján 2012-ben az összesített GDP-arányos államadósság várhatóan körülbelül 85%-on tetőzik az EU-ban, 2013-ban pedig stabilizálódni fog. Az euróövezetben ez az arány az előrejelzés időszaka alatt valószínűleg tovább emelkedik, 2012-ben némileg meghaladva a 90%-ot.

Csökkenő infláció

2011-ben leginkább az energiaárak gerjesztik az inflációt, mivel azonban fokozatos csökkenésük várható, az általános infláció 2012-ben várhatóan 2% alá fog esni. A gazdaság tartósan gyenge teljesítménye továbbra is korlátok között tartja az árnyomást és a bérek is csak kis mértékben fognak növekedni.

Az előrejelzések szerint a jövő nem sok jóval kecsegtet

Az alapforgatókönyvben jósolt lanyha GDP-növekedést tekintve nem elhanyagolható a recesszió veszélye. A legfontosabb negatív tényezők az államadósság-válsággal kapcsolatos aggodalmakból, a pénzügy és a világkereskedelem területéről származnak. Előfordulhat, hogy a negatív hatások összeadódnak: a lassúbb növekedés hatással van azokra a szuverén adósokra, amelyeknek a gyengesége a pénzügy helyzetétől függ.

Ezzel szemben a bizalom a jelenleg feltételezett mértéknél gyorsabban is helyreállhat, amivel együtt jár a beruházások és a lakossági fogyasztás vártnál korábbi élénkülése. A globális növekedés rugalmasabb lehet az alapforgatókönyvben előre jelzett mértéknél és elősegítheti az uniós nettó exportot. Végül a nyersanyagárak nagyobb csökkenése fokozhatja a reálbéreket és a fogyasztást.

Az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kockázatok nagyjából kiegyensúlyozottnak tűnnek.

A részletes jelentés az alábbi címen érhető el:

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2011_autumn_forecast_en.htm

Kapcsolattartók:

Amadeu Altafaj Tardio (+32 2 295 26 58)

Catherine Bunyan (+32 2 299 65 12)


Side Bar