Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Digitalna agenda: nagrajeni projekt, ki ga je financirala EU, bi lahko prinesel zmogljivejše širokopasovne povezave

V Bruslju, 28. oktobra 2011. Projekt, financiran s sredstvi EU, ki je razvil dolgoročno rešitev za preobremenitev interneta, je pravkar prejel nagrado na Tednu prihodnosti interneta v Poznanu na Poljskem. Projekt z imenom TRILOGY je prejel nagrado za prihodnost interneta zahvaljujoč svojemu izrednemu prispevku k strukturi interneta in z njim povezanim protokolom, ki bo pripomogel k zagotavljanju hitrejših in zanesljivejših internetnih povezav za Evropejce.

Ta triletni projekt, ki je stal 9,2 milijona EUR in je bil zaključen marca 2011, je združil znanstvenike in podjetja iz Belgije, Finske, Nemčije, Grčije, Španije, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike, da bi poiskali metode za vzdrževanje množice uporabnikov, tako da je obremenitev na kritičnih točkah omrežja karseda zmanjšana, kar pomeni boljšo kakovost povezav za uporabnike interneta. EU je za financiranje raziskav IKT prispevala 5,9 milijona EUR.

Natančneje, TRILOGY je razvil nadzorni protokol za prenos podatkov po več poteh, ki predstavlja razširitev standardnega internetnega protokola TCP in omogoča hkraten prenos podatkov z enega omrežnega vozlišča na drugega prek več omrežnih poti, algoritem, ki omogoča prenos po več poteh, pri čemer se podatki na končnih točkah shranijo na različna mesta, ter razširitve internetnega protokola (IP) za „izpostavljenost preobremenitvi“, ki bodo služile spremljanju internetne preobremenitve. Vse omenjene novosti bodo skupaj omogočile odpornejši, bolj prilagodljiv in cenovno učinkovitejši internet.

Nagrada je priznanje evropskim raziskovalcem za njihov trud pri razvijanju prihodnosti interneta ob vse večjem številu uporabnikov, ki prekomerno obremenjujejo širokopasovna omrežja z novimi aplikacijami in zahtevami po video prenosih.

Rezultati projekta TRILOGY se že uporabljajo v industriji IKT, poleg tega pa so že vgrajeni v odprto programje in druge komercialno dostopne operacijske sisteme, da se vsem uporabnikom zagotovijo odpornejše in bolj prilagodljive internetne povezave.

Namenjanje sredstev iz 7. okvirnega programa za raziskave in razvoj (FP7) za inovativne rešitve IKT, ki bodo olajšale življenje državljanom EU in podjetjem, je prednostna naloga Evropske digitalne agende (glej IP/10/581, MEMO/10/199 in MEMO/10/200).

Ozadje

Število uporabnikov interneta je preseglo vse dosedanje ravni. Samo YouTube, na primer, dnevno doseže 3 milijarde ogledov in v letu 2011 je bilo vsako minuto nanj naloženih za 2 dni video posnetkov. Povpraševanje je privedlo do upada razpoložljivosti širokopasovnih storitev in v določenih trenutkih vnašalo dvom v splošno zmogljivost strukture interneta.

V okviru projekta TRILOGY pa so bili razviti trije novi strukturni bloki, s pomočjo katerih bodo omrežja lažje prenašala obremenitve zaradi velikega števila uporabnikov.

Nadzorni protokol za prenos podatkov po več poteh prenaša podatke med dvema omrežnima vozliščema po več poteh hkrati, da se tako združijo zmogljivosti in zanesljivosti več omrežnih poti ter se lahko na končnih točkah izkoristijo možnosti shranjevanja na različna mesta – kot na primer pri prenosni napravi z več brezžičnimi vmesniki. Odprta različica tega protokola je na voljo za operacijski sistem Linux, ki je bil preizkušen in prenesen na androidne telefone ter telefone Nokia. Poleg tega podjetje Oracle, dejavno na področju IKT, uporablja nadzorni protokol za prenos podatkov po več poteh za svoj operacijski sistem Solaris.

Prenos po več poteh: V okviru projekta TRILOGY je bil razvit algoritem za prenos po več poteh, ki internetnim usmerjevalnikom omogoča izbiro več poti za določeno destinacijo, za razliko od trenutno uporabljanega pristopa, pri katerem je na voljo samo ena pot prenosa. Tako je promet s podatki razporejen po več poteh, to pa pomeni odpornejše omrežne povezave v primeru motenj ali preobremenjenosti ene izmed poti in splošno izboljšano rabo omrežja.

Izpostavljenost preobremenitvi (CONEX) IP napravam omogoča spremljanje in deljenje podrobnih podatkov o preobremenjenosti v omrežju. Do sedaj je to bilo možno le za končne točke omrežja. Posledično je lahko uporabnik ali omrežje odgovorno za učinek, ki ga ima na druge uporabnike. To spodbuja tudi naložbe v nove zmogljivosti.   

Dobitnik nagrade je bil razglašen na zaključni seji Skupščine za prihodnost interneta, ki je bila del celotnega Tedna prihodnosti interneta (od 24. do 28. oktobra) v Poznanu na Poljskem. Skupščina na tem dogodku, ki ga vsako drugo leto organizira predsedujoča država članica EU, zbere evropske projekte s področja prihodnosti interneta in pripravi platformo za razprave o najnovejših rezultatih raziskav in razvoju.

Nagrade za prihodnost interneta so promocija za najboljše evropske nacionalne in regionalne spodbude za prihodnost interneta. Projekt TRILOGY, ki ga financira Evropska komisija v okviru 7. okvirnega programa za raziskave in razvoj, je najnazornejši primer evropskih raziskav na področju prihodnosti omrežij.

Partnerji projekta

BT Plc 

Deutsche Telekom AG

NEC Europe Ltd.

Nokia Oyj

Roke Manor Research Limited

Athens University of Economics and Business – Research Center

Universidad Carlos III de Madrid

University College London

Université catholique de Louvain

EURESCOM – European Institute for Research and Strategic Studies in Telecommunications GmbH

Stanford University

Koristne povezave:

http://www.trilogy-project.org/

Nagrada za prihodnost interneta: http://www.cefims.eu/fiaward/

Skupščina za prihodnost interneta:

http://www.event.fi-poznan.eu/fia/page/1377/Agenda_details.html?view=program&conference=36

Spletna stran digitalne agende: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Spletna stran Neelie Kroes: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Spremljajte Neelie Kroes na Twitterju: http://twitter.com/neeliekroeseu

Kontakta :

Dennis Abbott (+32 22959258)

Linda Cain (+32 22999019)


Side Bar