Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Agenda digitală: un proiect finanțat de UE, câștigător al unui important premiu, ar putea aduce mai multe conexiuni de bandă largă puternice

Bruxelles, 28 octombrie 2011 Un proiect finanțat de UE, prin care a fost dezvoltată o soluție pe termen lung la problema congestiei traficului de internet, tocmai a primit un premiu în cadrul Săptămânii internetului viitorului (Future Internet Week), un eveniment organizat la Poznan, Polonia. Proiectul TRILOGY a primit premiul „Internetul viitorului” (Future Internet Award) pentru contribuția sa excepțională la dezvoltarea unei arhitecturi și a unor protocoale de internet datorită cărora cetățenii europeni ar putea beneficia de conexiuni la internet mai rapide și mai fiabile.

Proiectul în valoare de 9,2 milioane EUR, care a avut o durată de trei ani și s-a încheiat în martie 2011, a reunit cercetători și companii din Belgia, Finlanda, Germania, Grecia, Spania, Regatul Unit și SUA. Obiectivul a fost acela de a găsi metode mai eficiente de gestionare a traficului, astfel încât să se minimizeze congestia la punctele cu trafic intens și să se amelioreze calitatea conexiunilor de care beneficiază utilizatorii de internet. UE a contribuit cu 5,9 milioane EUR, reprezentând fonduri destinate cercetării în domeniul TIC.

Mai exact, TRILOGY a dezvoltat protocolul de control al transmisiei pe căi multiple (Multi-Path Transmission Control Protocol - MPTCP), o versiune avansată a protocolului standard de internet TCP, care permite ca datele să fie transmise simultan de la un nod de rețea la altul prin mai multe căi de rețea; de asemenea, a dezvoltat un algoritm de rutare pe căi multiple, care profită de tehnologia multi-homing (conectarea la mai mulți furnizori de acces la internet) la punctele de final, precum și capacitatea de „identificare a congestiilor” (congestion exposure) pentru protocolul de internet (IP), care permite monitorizarea congestiilor care apar în internet. Datorită acestor inovații, internetul va putea deveni mai stabil, mai flexibil și mai accesibil.

Premiul reprezintă o recunoaștere a eforturilor de cercetare europene pentru dezvoltarea internetului viitorului, în contextul unui trafic în continuă creștere și al supraîncărcării rețelelor de bandă largă din cauza aplicațiilor de ultimă generație și a cererilor de video streaming.

Rezultatele proiectului TRILOGY sunt deja adoptate de industria TIC și integrate în sisteme de operare open source și alte sisteme de operare comercializate pe piață datorită cărora toți utilizatorii se vor putea bucura de conexiuni de internet mai stabile și mai flexibile.

Utilizarea fondurilor din cel de-al șaptelea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare (PC7) pentru sprijinirea unor soluții TIC inovatoare de care să beneficieze cetățenii și companiile din UE constituie o prioritate pentru Agenda digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Context

Traficul de internet a atins niveluri fără precedent. De exemplu, în 2011 doar YouTube atinge, în fiecare zi, trei miliarde de vizualizări și, în fiecare minut, încărcări de videoclipuri a căror lungime însumează două zile. Creșterea traficului a condus la scăderea disponibilității benzii largi, iar uneori a pus sub semnul întrebării soliditatea structurii internetului în ansamblu.

Proiectul TRILOGY a dezvoltat trei noi blocuri de arhitectură care să ajute la gestionarea congestiilor care afectează traficul pe internet.

Protocolul de control al transmisiei pe căi multiple (Multi-Path Transmission Control Protocol - MPTCP) transmite date între două noduri de rețea folosind simultan căi multiple, pentru a profita de fiabilitatea și capacitatea comună a mai multor căi de rețea și a beneficia de tehnologia de multi-homing la punctele de final – de exemplu, un dispozitiv mobil cu mai multe interfețe wireless. O versiune open source a acestui protocol este disponibilă pentru sistemul de operare Linux, fiind testată și portată pe dispozitive Nokia și pe dispozitive cu sistemul de operare Android. În plus, Oracle, o companie activând în domeniul TIC, implementează MPTCP pentru Solaris, sistemul său de operare.

Rutare pe căi multiple: TRILOGY a dezvoltat un algoritm pentru rutarea pe căi multiple, care permite ruterelor de internet să selecteze căi multiple către o anumită destinație, comparativ cu o singură rută, conform abordării actuale. Traficul se realizează astfel pe căi multiple, ceea ce asigură stabilitatea conexiunilor la rețea, în cazul în care o cale cedează sau devine supraîncărcată, și contribuie la îmbunătățirea generală a experienței de utilizare a rețelei.

Funcția de indicare a congestiei (congestion exposure - CONEX) permite dispozitivelor IP să monitorizeze rețeaua și să facă schimb de informații detaliate privind congestiile. Până în prezent, acest lucru era posibil doar la punctele finale ale rețelelor. Noua tehnologie permite astfel identificarea unui utilizator sau a unei rețele care afectează experiența altor utilizatori. Aceasta încurajează de asemenea investițiile în noi capacități.   

Premiul a fost anunțat în sesiunea de închidere a adunării „Internetul viitorului” (Future Internet Assembly - FIA), care a făcut parte din Săptămâna internetului viitorului (24-28 octombrie), eveniment organizat la Poznan, Polonia. Organizată de două ori pe an de țara care deține președinția UE, Adunarea reunește proiecte europene vizând internetul viitorului și oferă o platformă pentru discutarea evoluțiilor și a rezultatelor celor mai recente cercetări.

Premiile „Internetul viitorului” promovează cele mai bune inițiative europene, la nivel național și regional, vizând internetul viitorului. TRILOGY, care a beneficiat de finanțare în cadrul celui de-al șaptelea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare (PC7) al Comisiei Europene, este un remarcabil exemplu de inițiativă europeană de cercetare în domeniul rețelelor viitorului.

Parteneri la proiect

BT Plc 

Deutsche Telekom AG

NEC Europe Ltd.

Nokia Oyj

Roke Manor Research Limited

Athens University of Economics and Business – Research Center

Universidad Carlos III de Madrid

University College London

Université catholique de Louvain

EURESCOM – European Institute for Research and Strategic Studies in Telecommunications GmbH

Stanford University

Linkuri utile:

http://www.trilogy-project.org/

Premiul „Internetul viitorului” (Future Internet Award): http://www.cefims.eu/fiaward/

Adunarea „Internetul viitorului” (Future Internet Assembly):

http://www.event.fi-poznan.eu/fia/page/1377/Agenda_details.html?view=program&conference=36

Site-ul web dedicat Agendei digitale: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar