Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Digitale agenda: krachtigere breedbandverbindingen dankzij een bekroond EU-gefinancierd project

Brussel, 28 oktober 2011. Een met EU-geld gefinancierd project dat op lange termijn een oplossing moet bieden voor congestie van het dataverkeer op internet, heeft zopas op de Future Internet Week in Poznan (Polen) een prijs in ontvangst genomen. Het TRILOGY-project kreeg deze prijs, de Future Internet Award, voor zijn uitmuntende bijdrage tot de architectuur en de protocols van het internet. Dit zou meehelpen om de Europeanen te voorzien van snellere en meer betrouwbare internetverbindingen.

Het drie jaar durende project ten belope van 9,2 miljoen euro, dat in maart 2011 voltooid werd, bracht onderzoekers en bedrijven uit België, Finland, Duitsland, Griekenland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten samen om methoden voor het beheer van dataverkeer te vinden. Hierdoor wordt de verkeerscongestie die zich voordoet in flessenhalzen van het netwerk, beperkt, hetgeen dan leidt tot verbindingen van hogere kwaliteit voor internetgebruikers. De EU-bijdrage in de financiering van deze ICT-research bedroeg 5,9 miljoen euro.

TRILOGY heeft meer in het bijzonder het Multi-Path Transmission Control Protocol (MPTCP) ontwikkeld. Dit is een uitbreiding van het standaardinternet-TCP waardoor gegevens van één netwerkknooppunt naar een ander kunnen worden doorgezonden via een groot aantal netwerkpaden tegelijkertijd, met een algoritme voor multipath routing dat gebruik kan maken van multi-homing op eindpunten en met "congestion exposure"- extensies van het internetprotocol (IP) die in staat zijn de verkeerscongestie op het internet te monitoren. Deze combinatie kan een veerkrachtiger, flexibeler en meer kostenefficiënt internet opleveren.

Met de prijs wordt erkenning betuigd aan Europese inspanningen in het onderzoek naar de ontwikkeling van het toekomstige internet, in een context waarin het verkeer steeds blijft toenemen en breedbandnetwerken worden overladen met nieuwe applicaties en verdere vraag naar videostreaming.

De resultaten van het TRILOGY-project worden reeds benut door de ICT-industrie en verwerkt in opensource-systemen en andere commercieel beschikbare besturingssystemen die ervoor moeten zorgen dat internetverbindingen veerkrachtiger en flexibeler worden voor alle gebruikers.

Het behoort tot de prioriteiten van de Digitale agenda voor Europa (zie IP/10/581, MEMO/10/199 en MEMO/10/200) gebruik te maken van financiering door het zevende kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling (FP7) ter ondersteuning van ICT-oplossingen die Europese burgers en bedrijven moeten helpen.

Achtergrond

Het internetverkeer heeft een ongeëvenaarde omvang bereikt. Op YouTube alleen bijvoorbeeld worden in 2011 dagelijks 3 miljard videofilmpjes bekeken en wordt elke minuut videomateriaal voor een lengte van twee dagen geüploaded. De vraag heeft geleid tot een afname van de beschikbare bandwijdte en heeft enige twijfel doen ontstaan over de sterkte van de internetarchitectuur in het algemeen.

Het TRILOGY-project heeft drie nieuwe architectuurblokken ontwikkeld om de verzadiging van het internet aan te pakken.

Het Multi-Path Transmission Control Protocol (MPTCP) zorgt ervoor dat gegevens tussen twee netwerkknooppunten langs een groot aantal paden tegelijkertijd worden doorgezonden, met de bedoeling de capaciteit en de betrouwbaarheid van verschillende netwerktoegangswegen te bundelen en op eindpunten gebruik te kunnen maken van multihoming – bij voorbeeld een mobiel toestel met verschillende draadloze interfaces. Een open-sourceversie van dit protocol is beschikbaar voor het Linux-besturingssysteem, dat is getest en geporteerd naar Android- en Nokia-toestellen. Daarnaast implementeert het ICT-bedrijf Oracle MPTCP in zijn besturingssysteem Solaris.

Multipath routing: TRILOGY heeft een algoritme voor multipath routing ontwikkeld dat internetrouters in staat stelt verschillende wegen naar een bepaalde bestemming te kiezen, anders dan in de huidige aanpak waarin één enkele route wordt gebruikt. Het verkeer wordt zo gespreid over een aantal wegen, hetgeen tot veerkrachtiger netwerkverbindingen leidt wanneer een weg uitvalt of overbelast geraakt, en tot een beter gebruik van het netwerk in het algemeen.

Congestion Exposure (CONEX) stelt IP-toestellen in staat fijnkorrelige informatie over verkeerscongestie in het netwerk te registreren en uit te wisselen. Tot op heden was dit alleen mogelijk voor de netwerkeindpunten. Het gevolg hiervan is dat een gebruiker of een netwerk verantwoordelijk kan worden gehouden voor de weerslag op andere gebruikers. Hierdoor worden ook investeringen in nieuwe capaciteit aangemoedigd.  

De prijs werd bekendgemaakt in de slotsessie van de Future Internet Assembly (FIA), die deel uitmaakt van de Future Internet Week (24-28 oktober), die in Poznan (Polen) heeft plaatsgevonden. Deze assembly, een internetgebeuren dat om de twee jaar wordt georganiseerd door het land dat het EU-voorzitterschap waarneemt, brengt Europese projecten samen die op het gebied van het internet van de toekomst actief zijn, en biedt een discussieplatform voor de jongste resultaten inzake onderzoek en ontwikkeling.

De Future Internet Awards promoten in Europa de beste nationale en regionale initiatieven op het gebied van het internet van de toekomst. TRILOGY, dat gefinancierd wordt in het zevende kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling van de Commissie, is een leidend voorbeeld voor Europees onderzoek naar toekomstige netwerken.

Projectpartners

BT Plc 

Deutsche Telekom AG

NEC Europe Ltd.

Nokia Oyj

Roke Manor Research Limited

Athens University of Economics and Business – Research Center

Universidad Carlos III de Madrid

University College London

Université catholique de Louvain

EURESCOM – European Institute for Research and Strategic Studies in Telecommunications GmbH

Stanford University

Nuttige links:

http://www.trilogy-project.org/

Future Internet Award: http://www.cefims.eu/fiaward/

Future Internet Assembly:

http://www.event.fi-poznan.eu/fia/page/1377/Agenda_details.html?view=program&conference=36

Website van de Digitale agenda: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Website van Neelie Kroes; http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Volg Neelie Kroes op Twitter: http://twitter.com/neeliekroeseu

Contact :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar