Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Digitális menetrend: egy uniós támogatásban részesülő díjnyertes projekt segítségével nagyobb teljesítményű szélessávú kapcsolatok létrehozására nyílik lehetőség

Brüsszel, 2011. október 28. A lengyelországi Poznańban megrendezett, „A jövő internetének hete” elnevezésű rendezvényen díjat nyert egy uniós támogatásban részesülő projekt, mely hosszú távú megoldást dolgozott ki az internet túlterheltségének enyhítésére. A TRILOGY-projekt azért részesült a „Jövő internetéért”-díjban, mert kiemelkedő mértékben hozzájárult az internet azon architektúrájához és protokolljaihoz, amelyek elősegítik, hogy gyorsabb és megbízhatóbb internetkapcsolatokat biztosíthassunk az európai polgárok számára.

A 2011 márciusában befejezett, hároméves, 9,2 millió euró költségvetésű projekt keretében belga, finn, német, görög, spanyol, egyesült királyságbeli, illetve egyesült államokbeli kutatók és vállalatok dolgoztak együtt annak érdekében, hogy olyan módszereket találjanak az internetforgalom irányítására, amelyek a hálózat szűk keresztmetszetein minimálisra csökkentik a zsúfoltságot, jobb minőségű összeköttetéseket biztosítva ezáltal az internetfelhasználók számára. Az ehhez kapcsolódó IKT-kutatást az EU 5,9 millió euró értékben támogatta.

A TRILOGY konkrétan a sztenderd internetprotokollt kibővítő, többutas átvitelvezérlő protokollt (MPTCP) dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy az egyik hálózati csomópontról a másikra történő adatátvitelre egyidejűleg több hálózati útvonalon kerülhessen sor; ezenkívül kifejlesztett egy többutas forgalomirányításra szolgáló algoritmust, mely kihasználja a „multi-homing”-ot a végpontokon, valamint kialakította az internetprotokollhoz kapcsolódó, az internetforgalom zsúfoltságának ellenőrzését lehetővé tévő, ún. „congestion exposure” bővítményeket. Ezek a fejlesztések együttesen rugalmasabb és költséghatékonyabb internetet fognak lehetővé tenni.

A díj a folyamatosan növekvő internetforgalom fényében – hiszen az új alkalmazások és az internetes közvetítések a szélessávú hálózatokat is túlterheltté teszik – a jövő internetének fejlesztésére irányuló európai kutatói erőfeszítéseket ismeri el.

A TRILOGY-projekt eredményeit az IKT-ipar máris átvette és integrálta a nyílt forráskódú és más, a kereskedelemben kapható operációs rendszerekbe annak érdekében, hogy az internetkapcsolatok valamennyi felhasználó számára rugalmasabbá váljanak.

A hetedik kutatási és fejlesztési keretprogramból származó forrásoknak az európai polgárokat és vállalkozásokat segítő, innovatív IKT-megoldások támogatására történő felhasználása az európai digitális menetrend kiemelt céljai közé tartozik (lásd: IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200).

Előzmények

Az internetforgalom minden eddiginél magasabb szintet ért el. 2011-ben például csak a YouTube-on a napi megtekintések száma eléri a 3 milliárdot, a felhasználók pedig két napra elegendő videót töltenek fel percenként. A kereslet a szélessávú hozzáférés csökkenéséhez vezetett, és időnként összességében kételyeket támaszt az internet teherbírását illetően.

A TRILOGY-projekt három új architektúra-blokkot dolgozott ki az internetforgalom túlzsúfoltságának kezelésére.

A többutas átvitelvezérlő protokoll (Multi-Path Transmission Control Protocol, MPTCP) egyidejűleg több útvonalon visz át adatokat két hálózati csomópont között, a többszörös hálózati útvonalak kapacitásának és megbízhatóságának megtöbbszörözése és a végpontokon található „multi-homing" kihasználása érdekében. Ez utóbbi például olyan mobil eszközt jelent, amely több vezeték nélküli interfésszel is rendelkezik. E protokoll egy nyílt forráskódú verziója használatos a Linux operációs rendszerben; ezt a verziót tesztelték, és Android és Nokia eszközökre is alkalmassá tették. Az MPTCP-t továbbá az Oracle IKT-vállalat implementálja Solaris nevű operációs rendszerén.

Többutas forgalomirányítás (multipath routing): A TRILOGY a többutas forgalomirányításra szolgáló algoritmust fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy az internetes útválasztók (routerek) – a jelenleg használatos egyetlen útvonaltól eltérően – egy adott célállomáshoz több útvonalat is kiválaszthassanak. A forgalom így több útvonal között oszlik meg, ezáltal rugalmasabb hálózati kapcsolatok jönnek létre abban az esetben, ha az egyik útvonal kiesik vagy túlterheltté válik, valamint a hálózat használatának módja összességében is javul.

A „Congestion Exposure” (CONEX) nevű eszköz lehetővé teszi az IP-eszközök számára, hogy ellenőrizzék és megosszák egymással a hálózat túlterheltségére vonatkozó részletes információkat. Mindeddig ez csak a hálózati végpontok számára volt lehetséges. Ennek eredményeképpen egy felhasználó vagy hálózat felelőssé tehető a többi felhasználóra gyakorolt hatásáért. Ez az új kapacitásba való beruházásra is ösztönzőleg hat.   

A díj nyertesét a lengyelországi Poznańban október 24. és 28. között megrendezett, „A jövő internetének hete” elnevezésű rendezvény részeként a jövő internetével foglalkozó közgyűlés (Future Internet Assembly, FIA) záróülésén hirdették ki. A közgyűlés, melyet kétévente az EU soros elnöki tisztét betöltő tagállamban rendeznek, összefogja a jövő internetének területén működő európai projekteket, valamint a legújabb kutatási eredmények és fejlemények vitafórumaként szolgál.

A „Jövő internetéért”-díjjal a legjobb nemzeti és regionális, a jövő internetével foglalkozó európai kezdeményezéseket tüntetik ki. A TRILOGY, melyet az Európai Bizottság hetedik kutatási és fejlesztési keretprogramjának keretében finanszíroznak, kiváló példája a jövőbeli hálózatokra irányuló európai kutatásnak.

A projektekben résztvevő partnerek

BT Plc 

Deutsche Telekom AG

NEC Europe Ltd.

Nokia Oyj

Roke Manor Research Limited

Athens University of Economics and Business – Research Center

Universidad Carlos III de Madrid

University College London

Université catholique de Louvain

EURESCOM – European Institute for Research and Strategic Studies in Telecommunications GmbH

Stanford University

Hasznos linkek:

http://www.trilogy-project.org/

A „Jövő internetéért”-díj (Future Internet Award): http://www.cefims.eu/fiaward/

A jövő internetével foglalkozó közgyűlés (Future Internet Assembly):

http://www.event.fi-poznan.eu/fia/page/1377/Agenda_details.html?view=program&conference=36

A digitális menetrend weboldala: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroes honlapja: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren is: http://twitter.com/neeliekroeseu

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar