Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

Digitaalistrategia: Palkittu EU-rahoitusta saanut hanke voi parantaa laajakaistayhteyksien tehoa

Bryssel 28. lokakuuta 2011. EU-rahoitteinen hanke, jossa on kehitetty pitkäaikainen ratkaisu internetin ruuhkautumiseen, on juuri palkittu Poznanissa Puolassa järjestetyssä Future Internet Week -tapahtumassa. TRILOGY-hankkeelle myönnettiin Future Internet Award -palkinto, koska se on edistänyt merkittävästi sellaisen internet-arkkitehtuurin ja -protokollien kehittämistä, joiden avulla eurooppalaisten käyttöön voidaan saada nopeampia ja luotettavampia internet-yhteyksiä.

Kolmivuotinen hanke, jonka budjetti oli 9,2 miljoonaa euroa, saatiin päätökseen maaliskuussa 2011. Siihen osallistui tutkijoita ja yrityksiä Belgiasta, Suomesta, Saksasta, Kreikasta, Espanjasta, Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja Yhdysvalloista. Hankkeen tavoitteena oli kehittää keinoja liikenteen hallintaan siten, että ruuhkautuminen verkon pullonkauloissa voidaan minimoida, mikä parantaa internet-yhteyksien laatua. EU osoitti hankkeeseen 5,9 miljoonaa euroa tieto- ja viestintätekniikan tutkimusrahoitusta.

TRILOGY-hankkeessa on kehitetty uusi protokolla (Multi-Path Transmission Control Protocol, MPTCP). Se on internetin TCT-protokollan laajennus, jossa dataa voidaan siirtää yhdestä verkkosolmusta toiseen useita verkkoreittejä pitkin yhtä aikaa. Se sisältää myös algoritmin rinnakkaisreititystä (multipath routing) varten, jonka avulla päätepisteissä voidaan hyödyntää monia yhtäaikaisia yhteyksiä (multihoming), sekä internet-protokollan (IP) ”ruuhkanpaljastus”-laajennukset, joilla voidaan seurata internetin ruuhkautumista. Yhdessä ne mahdollistavat vikasietoisemman, joustavamman ja kustannustehokkaamman internetin.

Palkinnolla annetaan tunnustusta Euroopan tutkimusponnisteluille tulevaisuuden internetin kehittämiseksi tilanteessa, jossa liikenne kasvaa jatkuvasti ja uudet sovellukset ja videon suoratoiston kysyntä ylikuormittavat laajakaistaverkkoja.

Tieto- ja viestintätekniikka-ala on jo alkanut hyödyntää TRILOGY-hankkeen tuloksia integroimalla ne avointa lähdekoodia käyttäviin ja muihin kaupallisesti saatavilla oleviin käyttöjärjestelmiin. Näin pyritään parantamaan kaikkien käyttäjien internet-yhteyksien vikasietoisuutta ja joustavuutta.

EU-rahoitusta annetaan tutkimuksen ja teknologian kehittämisen seitsemännestä puiteohjelmasta, ja rahoituksen käyttäminen EU:n kansalaisia ja yrityksiä auttavien innovatiivisten tieto- ja viestintätekniikkaratkaisujen tukemiseen on yksi Euroopan digitaalistrategian painopisteistä (ks. IP/10/581, MEMO/10/199 ja MEMO/10/200).

Tausta

Internet-liikenne on kasvanut ennennäkemättömälle tasolle. Vuonna 2011 pelkästään YouTubessa katsotaan 3 miljardia videota päivässä ja siirretään kahden vuorokauden edestä videoita joka minuutti. Kysyntä on vähentänyt kaistanleveyden saatavuutta ja on ajoittain herättänyt kysymyksiä koko internetin rakenteen kestävyydestä.

TRILOGY-hankkeessa on kehitetty kolme uutta arkkitehtuurin osaa, jotka voivat auttaa hallitsemaan internet-liikenteen ruuhkautumista.

MPTCP-protokolla (Multi-Path Transmission Control Protocol) siirtää dataa kahden verkkosolmun välillä useita reittejä pitkin samanaikaisesti. Näin voidaan yhdistää useiden verkkoreittien kapasiteetti ja luotettavuus ja käyttää päätepisteissä monia yhteyksiä samanaikaisesti (multihoming) – esim. mobiililaitteessa, jossa on monia langattomia yhteysliittymiä. Tämän protokollan avointa lähdekoodia käyttävä versio on saatavilla Linux-käyttöjärjestelmässä, joka on testattu ja siirretty Android- ja Nokia-laitteisiin. Myös tietotekniikkayritys Oracle sisällyttää MPTCP:n Solaris-käyttöjärjestelmäänsä.

Rinnakkaisreititys (Multipath routing): TRILOGY-hankkeessa kehitettiin algoritmi rinnakkaisreititystä varten. Sen avulla internet-reitittimet voivat valita useita reittejä tiettyyn määränpäähän, kun nykyisessä järjestelmässä ne voivat valita vain yhden. Kun liikenne jaetaan useille reiteille, verkkoyhteyksien häiriönsieto paranee, jos yksi reitti katkeaa tai ylikuormittuu. Tämä tehostaa verkon yleistä käyttöä.

Ruuhkanpaljastuksen (Congestion Exposure, CONEX) avulla IP-laitteet voivat seurata ja vaihtaa yksityiskohtaisia tietoja verkon ruuhkautumisesta. Tähän saakka tämä on ollut mahdollista ainoastaan verkon päätepisteissä. Tämän seurauksena käyttäjää tai verkkoa voidaan pitää vastuullisena vaikutuksestaan muihin käyttäjiin. Se kannustaa myös investointeja uuteen kapasiteettiin.

Palkinto julkistettiin Future Internet Assembly -foorumin (FIA) päätöstilaisuudessa. Foorumi oli osa Future Internet Week -tapahtumaa, joka järjestettiin Puolan Poznanissa 24.–28. lokakuuta 2011. FIA-foorumi järjestetään joka toinen vuosi EU:n kulloisessakin puheenjohtajamaassa. Se kokoaa yhteen tulevaisuuden internetin alalla toimivia eurooppalaisia hankkeita ja tarjoaa puitteet, joissa voidaan keskustella viimeisimmistä tutkimustuloksista ja edistysaskelista.

Future Internet Award -palkinnolla on tarkoitus edistää Euroopan parhaita kansallisia ja alueellisia aloitteita tulevaisuuden internetin alalla. Euroopan komission tutkimuksen ja teknologian kehittämisen seitsemännestä puiteohjelmasta rahoitettu TRILOGY-hanke on hyvä esimerkki tulevaisuuden verkkoja koskevasta eurooppalaisesta tutkimuksesta.

Hankkeen osanottajat:

BT Plc 

Deutsche Telekom AG

NEC Europe Ltd.

Nokia Oyj

Roke Manor Research Limited

Athens University of Economics and Business – Research Center

Universidad Carlos III de Madrid

University College London

Université catholique de Louvain

EURESCOM – European Institute for Research and Strategic Studies in Telecommunications GmbH

Stanford University

Hyödyllisiä linkkejä:

http://www.trilogy-project.org/

Future Internet Award: http://www.cefims.eu/fiaward/

Future Internet Assembly:

http://www.event.fi-poznan.eu/fia/page/1377/Agenda_details.html?view=program&conference=36

Digitaalistrategian verkkosivusto: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroesin verkkosivusto: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Neelie Kroes Twitterissä: http://twitter.com/neeliekroeseu

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32-2) 295 92 58

Linda Cain (+32-2) 299 90 19


Side Bar